Nyhetsplock onsdag 5 juni 2024

Publicerad 2024-06-05

Joe Biden: Netanyahu drar ut på kriget av politiska skäl, två polisbilar i krasch med varandra, SD anmäler TV4 till Granskningsnämnden och fler barn önskas i Japan så Tokyo lanserar dejtingapp.

Biden: Netanyahu drar ut på kriget av politiska skäl. Israels premiärminister Benjamin Netanyahu kan dra ut på Gaza-kriget för egen politisk vinning, enligt USA:s president Joe Biden.
– Det finns all möjlig anledning för folk att dra den slutsatsen, säger han till Times Magazine, enligt NTB.
Biden säger att han inte tycker att Israel använt hunger som ett vapen i Gaza, men:
– Jag tycker att de har bedrivit aktiviteter som är olämpliga.
Den israeliska regeringen protesterar mot Bidens uttalande.
– Det här ligger utanför de diplomatiska normerna för ett rättvist och ärligt land, säger regeringens talesperson David Mencer.

Två polisbilar i krasch. En trafikolycka med polisbilar inblandade skedde i centrala Linköping under tisdagen.
Enligt uppgifter till Corren hade två polisbilar kolliderat. På bilder av den ena syns rejäla skador.
En annan polisbil ser ut att ha kört in i en byggnad. Även denna har påtagliga plåtskador, enligt bilder som Aftonbladet tagit del av.
– Det ser ut att ha varit en riktigt rejäl smäll. Hela området är avspärrat nu. Jag hoppas det har gått bra för de inblandade, säger ett vittne.

SD anmäler TV4 till Granskningsnämnden. Sverigedemokraterna anmäler TV4 till Granskningsnämnden efter Kalla faktas avslöjande om deras anonyma konton på sociala medier. Enligt SD har TV4 brustit i kraven på saklighet.
TV4 har ”gjort påståenden och utpekanden som varit felaktiga på ett sätt som riskerar att få konsekvenser för allmänhetens uppfattning om den svenska informationsmiljön, samt använt en bildsättning som varit ägnad att på ett osakligt sätt förstärka ett narrativ”, skriver partiet i ett pressmeddelande.

Fler barn önskas: Tokyo lanserar dejtingapp. Japans huvudstad Tokyo lanserar sin egen dejtingapp i sommar – som ett led i regeringens försök att höja den rekordlåga nationella nativiteten.
Appens användare kommer att behöva lämna in dokumentation som bevisar att de är singel och skriva under att de är villiga att gifta sig. De kommer även att intervjuas.
Att uppge sin inkomst är vanligt på japanska dejtingappar, men Tokyo kommer också att kräva en skattesedel för att styrka årslönen.
– Vi har fått veta att 70 procent av människorna som vill gifta sig inte deltar i event eller appar för att leta efter en partner, säger en lokal företrädare för ledningen i Tokyo till AFP.
På sociala medier har många uttryckt skepsis – ”är det här verkligen vad styret ska göra med skattepengar?”. Andra skriver att de är positiva till att testa.
Nativiteten i Japan sjönk till rekordbottennivå 2023 och landet registrerade fler än dubbelt så många döda än nyfödda.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.