Nyhetsplock fredag 7 juni 2024

Publicerad 2024-06-07

Över 450 migranter räddade utanför Kanarieöarna, Israel har genomfört en attack mot en FN-skola, Europeiska centralbanken (ECB) sänker räntan, gruppslagsmål efter bilkrock – en anhållen och svensk gripen efter våldsam polisjakt på spanska solkusten.

Över 450 migranter räddade utanför Kanarieöarna. Över 450 personer har under natten till torsdagen räddats från flera båtar som hamnat ur kurs utanför Kanarieöarna, rapporterar flera medier.
På båtarna ska framför allt människor från länder söder om Sahara ha befunnit sig. På en båt hade en kvinna precis fött barn.
En av båtarna uppges ha lämnat Noukachott, huvudstaden i Mauretanien, för 13 dagar sedan. Uppemot tolv personer dog under resan och kvar på båten fanns över 70 personer, skriver Tiempo de Canarias. Flera personer har fått föras till sjukhus för vård.
Migrantrutten över Atlanten är ytterst farlig på grund av de starka havsströmmarna, som innebär att båtar som hamnar ur kurs kan driva i veckor eller månader.

Israel har genomfört en attack mot en FN-skola i centrala Gazaremsan, som enligt Israel användes av terrorstämplade Hamas. Minst ett 30-tal personer ska ha dödats i attacken.
”Stridsflygplan utförde en precisionsattack mot en Hamas-anläggning inbäddad i en Unrwa-skola i Nuseirat”, uppger Israels armé (IDF) i ett uttalande på torsdagsmorgonen, och hävdar att Hamasmedlemmar som deltog i den stora terrorattacken i Israel den 7 oktober ska ha befunnit sig i skolan.
Inga omedelbara belägg för de påståendena presenteras. FN-organet Unrwas skolor har sedan krigets start använts som skyddsrum för palestinska flyktingar – numera merparten av Gazas över två miljoner invånare.
Attacken kom ”utan förvarning”, uppger Unrwas chef Philippe Lazzarini.
”Skolan gav skydd åt 6 000 fördrivna människor när den träffades”, skriver han på X.

ECB sänker räntan – första gången sedan 2019. Europeiska centralbanken (ECB) tar rygg på Riksbanken och sänker sina styrräntor med 0,25 procentenheter. Det är första gången sedan 2019 som ECB väljer att sänka räntan.
Beslutet innebär att inlåningsräntan landar på 3,75 procent. Trots oväntat hög inflation i eurozonen under maj, var räntesänkningen närmast given för bedömare inför beslutet.

Gruppslagsmål efter bilkrock – en anhållen. Under onsdagskvällen utbröt ett slagsmål mellan flera personer efter en trafikolycka längs riksväg 56 utanför Katrineholm.
Omständigheterna kring bråket är fortfarande oklara.
– Det är även oklart hur olyckan som startade allt har gått till men det är något vi tittar vi på i utredningen. Överlag har det varit ett väldigt komplicerat händelseförlopp, säger polisens presstalesperson Angelica Forsberg till Katrineholms-Kuriren.
Minst två personer ska ha skadats och skadeläget är ännu oklart. Tre personer misstänks nu för brott och en av dem har anhållits. Det rör sig bland annat om vårdslöshet i trafik och misshandel.

Svensk gripen efter våldsam polisjakt på spanska solkusten. Spansk polis grep på måndagen en 52-årig man med svenskt medborgarskap i Marbella på Costa del Sol, rapporterar Diario Sur.
Mannens bil vinkades in vid en poliskontroll, men istället valde han att trycka på gasen och fly därifrån.
Då drog poliserna iväg efter honom i vad som kom att bli en dramatisk jakt längs stadens gator. Innan polisen lyckades få stopp på svensken orsakade han skador på flera privatpersoners bilar, en buss och en polisbil samt trafikljus och flera trafikmärken.
Fem poliser skadades under jakten och ingripandet, dock utan allvarliga skador.
När poliserna väl fått tag på mannen blev det tydligt varför han försökt smita – det visade sig att han är internationellt efterlyst för narkotikabrott. Mannen sattes i arrest efter ingripandet.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.