Nyhetsplock söndag 9 juni 2024

Publicerad 2024-06-09

Volvo återkallar 72 000 nya elbilar, 93 döda i attacker mot Gaza, unikt ukrainskt anfall mot Nordossetien, Mette Frederiksen har fått whiplash-skada och pytonorm svalde kvinna hel.

Volvo återkallar 72 000 nya elbilar. Volvo tvingas återkalla 72 000 exemplar av nya elbilen EX30 i Sverige och övriga världen, rapporterar sajten Carup.
Bilarna kan ha ett fel på mittskärmen som gör att hastighetsmätaren inte visas. Enligt Volvos pr-chef Magnus Holst berörs cirka 5 000 bilar i Sverige.
Volvo EX30 har ingen traditionell hastighetsmätare bakom ratten, utan hastigheten visas i stället i en större skärm till höger om föraren och det är den som kan gå in i ett testläge när bilen startar.
I testläget visas inte hastigheten eller annan viktig information. För att åtgärda felet krävs en mjukvaruuppdatering.
Holst säger till Carup att uppdateringen går att genomföra utan att besöka en verkstad, om kunden så önskar.
Volvo EX30 började levereras i januari i år. Hittills har 35 000 bilar nått vägarna, men återkallelsen berör alltså 72 000 tillverkade bilar.

93 döda i attacker mot Gaza. Minst 93 palestinier har dödats i attacker mot centrala Gazaremsan, rapporterar NTB med hänvisning till Reuters.
Det skedde under den israeliska försvarsmaktens insats då fyra personer ur gisslan räddades.
Informationen kommer från den Hamaskontrollerade hälsomyndigheten.
Tidigare uppgavs det att 50 personer dött i attackerna mot flyktinglägret i Nuseirat. Men den siffran har alltså höjts nu.

Unikt ukrainskt anfall mot Nordossetien. För första gången i storkriget som Ryssland inledde 2022 har Ukraina attackerat Nordossetien i södra Ryssland med drönare, enligt lokala myndigheter i den ryska delrepubliken.
Tre drönare har förstörts i staden Mozdok, meddelar guvernören. Målet för drönarna uppges ha varit ett militärt flygfält. Inga människor ska enligt guvernören ha skadats och flygplatsens funktion är opåverkad.
Många ryska stridsplan som används i attacker mot Ukraina lyfter från flygplatsen i Mozdok, rapporterar nyhetssajten Ukrainska Pravda.
Nordossetien ligger däremot långt från frontlinjerna i kriget, till exempel är avståndet till Zaporizjzja i södra Ukraina cirka 100 mil.
Under natten till igår har 25 ukrainska drönare skjutits ner i sex regioner samt på den annekterade Krimhalvön, rapporterar samtidigt Rysslands försvarsdepartement.
Dessutom förstörde ryska styrkor två sjödrönare som var på väg mot Krimhalvön, enligt militären.
Det ukrainska flygvapnets befälhavare Mykola Olesjtjuk uppger att Ukrainas luftförsvar under natten sköt ner en rysk robot och nio drönare.

Frederiksen har fått whiplash-skada. Danmarks statsminister Mette Frederiksen har fått en lättare whiplash-skada efter attacken hon utsattes för, skriver Dagbladet.
Statsministern kommer att ställa in flera valevenemang.
Den gripne gärningsmannen kommer att begäras häktad under lördagen, enligt polisen i Köpenhamn skriver Aftenposten. Den 39-åriga man som greps efter attacken erkänner brottet.

Pytonorm svalde kvinna hel. En kvinna har hittats död inuti en orms mage, efter att den svalt henne hel i centrala Indonesien, uppger en lokal tjänsteman.
Kvinnans man och invånare i byn Kalempang upptäckte kvinnan i fredags inuti en nätpyton som var runt fem meter lång.
– De kom överens om att skära upp pytonormens mage. Så snart de hade gjort det syntes Faridas huvud, säger Suardi Rosi, som leder byn.
Farida, som var 45 år gammal och fyrabarnsmamma, försvann på torsdagskvällen.
Den här typen av händelser är ovanliga, men flera personer i Indonesien har de senaste åren mist livet efter att ha svalts hela av pytonormar.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.