Nyhetsplock måndag 10 juni 2024

Publicerad 2024-06-10

Man greps på Arlanda med guld för miljoner, polis plockade ner hängande Putin-docka, man åtalas efter att ha skurit halsen av sin katt, Finlands matbutiker börjar sälja starkare öl och Colombia stoppar exporten av kol till Israel.

Man greps på Arlanda med guld för miljoner. En man i 30-års åldern har gripits på Arlanda flygplats med guld till ett värde av flera miljoner kronor, rapporterar Aftonbladet.
Enligt tullens pressekreterare var mannen var på väg till Dubai, med sju kilo guld i bagaget som han hade deklarerat. Misstanke uppstod eftersom han hade en väldigt låg inkomst.
Tullverkets personal larmade polis när de upptäckt guldet. Mannen greps misstänkt för penningtvätt.

Polis plockade ner hängande Putin-docka. Polisen larmades till centrala Karlstad under gårdagen med anledning av att någon hängt upp en docka föreställandes Rysslands president Vladimir Putin i ett träd, skriver Aftonbladet.
– Vi fick in en anmälan om att det hängde en docka föreställande en person i ett träd mitt i stan så vi hade en patrull där som tog ner den, säger polisen Lars Hedelin.
I nuläget finns det ingen brottsrubricering.
– Vi får se om det kan rubriceras som något brott eller inte. Men oavsett vad den föreställer så får man inte hänga upp grejer hur som helst. Det är om inte annat nedskräpning och då är det brott mot ordningslagen, säger Lars Hedelin.

Man åtalas efter att ha skurit halsen av sin katt. En man i Västerbotten åtalas för grovt djurplågeri efter att ha avlivat sin katt genom att skära halsen av den, rapporterar SVT.
Grannbarnen har enligt åtalet hört katten skrika och då gått och berättat om händelsen för en vuxen. Katten hade samma färg som ett av barnens katter och de trodde därför att mannen skurit av halsen av deras katt.
Barnen gick tillsammans med den vuxna fram till mannen för att försäkra sig om att det inte var deras katt och såg då den döda katten.
Mannen, som är i 60-års åldern, säger i polisförhöret att katten var gammal och ”nästan livlös” innan han skar halsen av den.
I ett tidigare samtal med Länsstyrelsen, som tog emot klagomålet, har mannen bekräftat att katten skrek när han skar halsen av den.
Han säger också i polisförhör att han tittat sig omkring innan han avlivande katten för att försäkra sig om att ingen såg, men att han med facit i hand borde ha valt en annan plats än på gården.
Enligt länsveterinären har katten utsatts för kraftigt lidande genom fysisk smärta och stress och veterinären påpekar att det inte är tillåtet att avliva sin katt på det sätt som mannen gjort.
Mannen förnekar till brott och säger att han avlivade katten av ren barmhärtighet. Han åtalas nu för grovt djurplågeri.

Finlands matbutiker börjar sälja starkare öl. Från och med idag får vin, öl och cider med en alkoholstyrka på upp till 8 volymprocent säljas i dagligvaruhandeln, rapporterar Yle. Tidigare har gränsen varit 5,5 procent.
Främst det nya vinsortimentet väntas bli populärt, enligt flera handlare.
Finlands riksdag röstade igenom den nya alkohollagstiftningen, ett led i regeringen Petteri Orpos liberalisering av alkoholpolitiken, i onsdags.
Alko, som är Finlands motsvarighet till Systembolaget, är berett på ett försäljningstapp räknat i liter på 6–11 procent under det första året med den nya lagen.

Colombia stoppar exporten av kol till Israel på grund av kriget i Gaza, meddelar colombianske presidenten Gustavo Petro.
”Vi kommer att avbryta kolexporten till Israel tills de stoppar folkmordet”, skriver Petro på X.
Colombia är Israels främsta kolleverantör med en export som uppgick till cirka 450 miljoner dollar 2023, enligt den israeliska ambassaden i Bogota.
Enligt ett regeringsdekret ska restriktionerna kvarstå tills dess att Israel fullföljer beslut om provisoriska åtgärder utfärdade av Internationella domstolen (ICJ) i Haag.
I slutet av maj, som en del av ett mål väckt av Sydafrika, beordrade ICJ Israel att omedelbart stoppa krigshandlingar mot Rafah i södra Gaza samt att hålla gränsövergångar öppna för hjälpsändningar.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.