Nyhetsplock tisdag 11 juni 2024

Publicerad 2024-06-11

Nytt grepp för att motverka falsk folkbokföring, SD-topp utesluts efter sexchatt med barn, 12-åringar utförde machetemord, medlem i ”dödskommitté” kan bli Irans nya president och Kim Jong-uns syster hotar Sydkorea med toapapper.

Nytt grepp för att motverka falsk folkbokföring. Om någon folkbokför sig på en adress där en annan person redan är skriven så kommer den personen från och med nu att informeras om det av Skatteverket.
”Det här är efterfrågat och kan förebygga fel. Vi vill gärna uppmana den som får brevet från oss att svara på det så snabbt som möjligt”, säger Cajsa Toresten, samordnare på Skatteverket.
Att personer kan skriva sig på adresser som de inte har någon egentlig koppling, utan att de som bor där får kännedom om det, har utnyttjats av kriminella.
Problemet har bland annat uppmärksammats i samband med att adresser till personer som blivit måltavlor i gängkonflikter hängts ut.

SD-topp utesluts efter sexchatt med barn. Den lokala SD-topp i Halland utesluts ur partiet med omedelbar verkan, rapporterar P4 Halland.
Enligt Dumpen, som hänger ut vuxna som söker sexuell kontakt med barn, blev deras fiktiva 14-åring kontaktad av mannen som sedan började chatta om sex.
Han skrev bland annat, efter att ha fått information om att han chattade med en 14-åring, att han gillar ”söta pojkar som gillar att suga” och ville stämma träff med pojken.
Även när det fiktiva barnet sa att han inte kan gå ut på grund av att hans mamma är hemma, var han ihärdig och ville gärna träffa honom. Sedan slutade mannen skriva, på grund av att han ”inte vill vara kriminell”.
Mannen stängdes av från partiet redan på söndagen. Nu har partistyrelsen fattat beslut om att utesluta honom med omedelbar verkan, enligt P4 Halland. Mannen hade förtroendeposter inom såväl Sverigedemokraterna som kommunen.

12-åringar utförde machetemord. Två 12-åriga pojkar är skyldiga till mord. De ska ha mördat en 19-åring i Wolverhampton i Storbritannien, rapporterar BBC.
Pojkarna attackerade 19-årige Shawn Seesahai med en machete på en lekplats i staden.
Under rättegången, som hölls i Nottingham Crown Court, skyllde pojkarna på varandra.
Pojkarna ska ha attackerat 19-åringen med sånt raseri att machetens blad på över 40 centimeter nästa helt ska ha genomborrat hans kropp. Påföljden för pojkarna är ännu inte bestämd.

Medlem i ”dödskommitté” kan bli Irans nya president. Irans tidigare justitieminister Mostafa Pourmohammadi har godkänts som kandidat i landets presidentval.
Pourmohammadi var en av fyra män, i Iran kända som ”dödskommittén”, som bestämde vilka som skulle dö när tusentals politiska fångar avrättades i landet 1988.
Med ögonbindlar fördes fångarna in framför de fyra allvarliga männen. Där tvingades de svara på om de gjorde avbön från de politiska åsikter som fått dem fängslade.
Många av dem hade frihetsberövats i tonåren, när de till exempel delat ut flygblad eller deltagit i en demonstration. Efter några minuters övervägande bestämde dödskommittén om var och en av fångarna skulle föras vidare till rummet bredvid där de omedelbart hängdes.
Pourmohammadi, som är en av sex godkända kandidater i valet, har uttryckt stolthet över sin roll i dödskommittén:
– Jag är tillfreds och har inte förlorat någon sömn, sa Pourmohammadi 2016, enligt en rapport om avrättningarna från Amnesty.
Pourmohammadi var landets inrikesminister mellan 2005 och 2008 och justitieminister mellan 2013 och 2017.

Kim Jong-uns syster hotar Sydkorea med toapapper. Ballongkonflikten mellan Nord- och Sydkorea fortsätter, rapporterar The Telegraph.
– Sydkoreaner kommer konstant att plocka upp toapapper om de fortsätter med sin psykologiska krigsföring, säger Kim Jong-uns syster, Kim Yo-jong.
Uttalandet kom efter att den pågående ”ballongkonflikten” mellan grannländerna eskalerat ytterligare.
Den 6 juni skickade sydkoreanska aktivister ballonger till Nordkorea fyllda med 5 000 USB-stickor med sydkoreanska filmer och musik samt 200 000 pamfletter med kritik mot nordkoreanska ledaren.
Det var i sin tur ett svar på bajsballonger som skickades från Nordkorea dagar innan.
Som svar har Sydkorea även riktat högtalare mot grannlandet och spelat k-popmusik och världsnyheter.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.