Nyhetsplock onsdag 12 juni 2024

Publicerad 2024-06-12

Åtalad delade mordklipp, fördubbling av larm om lustgas, kommuner brister i stöd till brottsoffer, få dömda får behandling inom Kriminalvården, svenskans fulaste ord har utsetts och hundratals djur brann inne.

Åtalad delade mordklipp. Igår inleddes rättegången mot en 49-årig man som misstänks ha kvävt en kvinna till döds. Mannen vårdade kvinnan inom hemtjänsten i Strömstad.
Mordet uppdagades efter att en film fått spridning i en chatt för datorspelet Fortnite. På filmen ses delar av förloppet när den äldre kvinnan kvävs.
– Det är en väldigt otäck film, sade åklagaren Daniel Veivo Pettersson inför rättegången.
”Jag älskar att jag filmade det”, skrev mannen i en chatt till en kvinna han delade materialet med.
Enligt ett utlåtande från Rättsmedicinalverket kan den åtalade ha haft en allvarlig psykisk störning såväl vid mordtillfället som i samband med undersökningen som gjordes i december. Mannen nekar till mord.

Fördubbling av larm om lustgas. Antalet samtal till Giftinformationscentralen om lustgas har nästan fördubblats jämfört med förra året. Det handlar om 427 samtal hittills i år, jämfört med 243 samma tidsperiod förra året.
”Det kan vara farligt redan första gången du provar, och ju mer du använder det desto större risk för nervskador.
Nervskadorna kan göra att du får svårt att gå och stå – eller att du kissar på dig”, säger Jenny Bång Arhammar, tillförordnad verksamhetschef vid Giftinformationscentralen, i ett pressmeddelande.
Främst handlar det om unga vuxna som använder lustgas för att bli berusade. Utöver nervskador finns det en risk för svimning, köldskador, blodproppar och psykiska problem.
Över 80 procent av de samtal som kommer från sjukvården handlar om personer mellan 15 och 29 år, lika många kvinnor som män.

Få dömda får behandling inom Kriminalvården. Kriminalvården har som mål att så många som möjligt av brottslingarna med medelhög och hög risk att återfalla i brott ska genomgå ett behandlingsprogram på anstalt eller inom frivården.
Tanken är att behandlingen ska minska risken att de begår brott i framtiden.
Men inte ens en fjärdedel av klienterna på anstalt som behövde behandling som mest, och bara 13 procent inom frivården, genomförde förra året ett behandlingsprogram, visar en rapport från Riksrevisionen.
Överbelagda fängelser och en underdimensionerad verksamhet är bidragande orsaker, där Kriminalvården varken har lokaler eller utbildad personal så det räcker.
”Klienter inom Kriminalvården riskerar att inte få den hjälp de behöver, vilket ökar risken för återfall i brott”, säger riksrevisor Helena Lindberg i ett pressmeddelande.

Kommuner brister i stöd till brottsoffer. Bara hälften av Sveriges 290 kommuner erbjuder riktat stöd till alla brottsoffer, enligt en ny kartläggning gjord av Brottsoffermyndigheten.
Små kommuner är sämre på att stötta brottsoffer – och vissa kommuner erbjuder ingen hjälp alls. Utredningen visar också att det stöd som finns har tydliga brister och skiljer sig åt i olika delar av landet.
– Det kan starkt ifrågasättas om brottsofferstödet i praktiken uppfyller lagstiftningens krav, säger Anders Alenskär, generaldirektör på Brottsoffermyndigheten, enligt ett pressmeddelande.

Svenskans fulaste ord har utsetts i en undersökning som Novus utfört på uppdrag av Språktidningen. Det så kallade N-ordet är fulast, enligt 32 procent av de 1 000 som deltagit i undersökningen.
”Att attityderna till ordet har förändrats ganska snabbt återspeglar också förändringar i samhället. För många unga i dag är n-ordet entydigt rasistiskt och nedsättande”, säger Språktidningens chefredaktör Anders Svensson i ett pressmeddelande.
Ordet splittrar generationerna. Bland 18-35-åringar tycker 65 procent att ordet är det värsta som går att säga, bland 65-84-åringar är det bara 5 procent som håller med.
Det näst fulaste ordet i svenskan anses vara hora, enligt 21 procent, följt av horunge med 17 procent och fitta med 11 procent. Yngre svarande tycker inte att dessa ord är lika grova som de äldre gör.

Hundratals djur brann inne. Hundratals inspärrade djur har brunnit inne i samband med att en brand brutit ut på den stora marknaden i Chatuchak i Bangkok, rapporterar flera medier.
Elden ska ha startat i en hundaffär och spreds snabbt över en yta på omkring 1 300 kvadratmeter. Inga människor uppges ha omkommit, men mängder av djur, bland dem hundar, ormar, fiskar, fåglar, apor och kaniner.
Myndigheterna har ännu inte beräknat hur många, men det talas om flera hundra och enligt thailändska medier lär det vara fler än 1 000.
Djuraffärer på den stora marknaden har återkommande blivit anklagade för att sälja utrotningshotade arter.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.