Nyhetsplock torsdag 13 juni 2024

Publicerad 2024-06-13

Södertäljepappan inte psykiskt störd, polisförstärkning till Stockholm slopas nästa år, olyckor och dödsfall under arbetet ökar, facklig polisanmälan mot Tesla, stjärna portas från korvätar-tävling efter vegansponsor och surfare räddad – skrev ”HELP” på strand.

Södertäljepappan inte psykiskt störd. Pappan som misstänks för att ha mördat sina två barn i Södertälje i april lider inte av en allvarlig psykisk störning, skriver Dagens Juridik.
När mannen häktades genomgick han en så kallad paragraf-7-undersökning. Den visade att man kunde misstänka en allvarlig psykisk störning. Den rättspsykiatriska undersökningen visar alltså nu att så inte är fallet.
Enligt tidigare uppgifter till Dagens Juridik har pappan, en 37-årig man, erkänt dådet.
En rättspsykiatrisk undersökning görs vanligtvis i samband med rättegång men tingsrätten förordade att det skulle göras före huvudförhandlingarna startade.

Polisförstärkning till Stockholm slopas nästa år. Polisförstärkningen från övriga delar av landet till Stockholm ska trappas ned till hösten och avslutas helt och hållet till slutet av nästa år, rapporterar Polistidningen.
Enligt beslutet, som fattats av Rikspolischefen, behöver Stockholmspolisen i väntan på att fler poliser anställs i huvudstaden ”se över möjligheterna att disponera sina resurser till förmån för den operativa verksamheten”.
Förstärkningen har haft sin grund i det omfattande gängvåld som pågått i Stockholm de senaste åren.
– Vi vet att det är ohyggligt jobbigt för hitresande poliser. Bor man i Kalmar eller Östersund och har varit i Stockholm ett antal gånger så börjar man tröttna. Men det är lika jobbigt för oss att gång på gång ta emot nya arbetskamrater, säger Kjell Ahlin, ordförande i förbundsregion Stockholm, till Polistidningen.

Olyckor och dödsfall under arbetet ökar. Under 2023 ökade antalet arbetsolyckor som ledde till sjukfrånvaro med elva procent jämfört med året innan, enligt statistik från Arbetsmiljöverket.
Ökningarna gäller både kvinnor och män. Sett till ålder var det pojkar och män mellan 16 och 24 år som gjorde flest anmälningar.
Antalet dödsolyckor i arbetet ökade också kraftigt, och drabbar oftare män än kvinnor. Under 2023 anmäldes 55 dödsolyckor inom den svenska arbetskraften, vilket är 15 fler än året innan. Fem dödsolyckor anmäldes bland personer med utländskt medborgarskap som arbetat i Sverige. Tre personer dog i arbetsmarknadsåtgärder eller andra aktiviteter som omfattas av Socialförsäkringsbalken.
– Det kan vara personer som är praktikanter eller som verkar inom militären, men som inte ingår i svensk arbetskraft, säger Sonya Aho, pressekreterare vid Arbetsmiljöverket.
Samtidigt minskade anmälningarna om arbetssjukdomar med 28 procent, men det är fortfarande nästan dubbelt så vanligt att kvinnor drabbas. Det är oroväckande, enligt Lars Lööw, generaldirektör för Arbetsmiljöverket.
”Det är främst kvinnor inom vård och omsorg samt utbildning som drabbas av sjukdomar orsakade av organisatoriska och sociala faktorer, som hög arbetsbelastning, med liten möjlighet att påverka sitt arbete och återhämta sig”, säger han i ett pressmeddelande.

Facklig polisanmälan mot Tesla. Elektrikerna polisanmäler elbilstillverkaren Tesla för brott mot elsäkerhetslagen, skriver fackförbundet i ett pressmeddelande.
”Trots att det finns indikationer på att Tesla utför elinstallationsarbeten i Sverige har företaget inte registrerat sig hos Elsäkerhetsverket, vilket innebär att arbetena är olagliga”, skriver Elektrikerna.
”Eftersom Tesla bryter mot svensk lagstiftning måste vi reagera”, tillägger Elektrikernas förhandlingschef Mikael Pettersson i pressmeddelandet.
Strejken mot Tesla i Sverige rör en konflikt mellan biltillverkaren och IF Metall om ett kollektivavtal. Den har pågått sedan slutet av oktober 2023.
Elektrikerna är ett av förbunden som infört sympatiåtgärder, med total arbetsnedläggelse på ett antal arbetsplatser.

Stjärna portas från korvätar-tävling efter vegansponsor. Tävlingsätandets stora stjärna Joey Chestnut får inte delta i USA:s största korvätartävling. Anledningen är att han skrivit ett sponsoravtal med veganmatsföretaget Impossible Foods, skriver ESPN.
Impossible Foods, som bland annat satsar hårt på växtbaserade korvar, anses vara en direkt konkurrent till tävlingens storsponsor Nathan’s Famous Hot Dogs.
– Det är som om Michael Jordan skulle säga till Nike: ”Jag tänker representera Adidas också”, säger George Shea, ordförande för tävlingsorganisationen Major League Eating.
Chestnut, som går under smeknamnet Jaws, har vunnit tävlingen 16 gånger. I ett uttalande på X skriver han att han är förkrossad över att inte få tävla.
”Men lita på att ni snart får se mig äta igen. FORTSÄTT VARA HUNGRIGA!” avslutar han.

Surfare räddad – skrev ”HELP” på strand. En kitesurfare räddades efter att han använt stenar för att skriva ut ordet ”HJÄLP” när han strandades i norra Kalifornien på en strand i helgen, meddelar myndigheter.
Surfaren blev fast på en smal strand vid foten av höga klippor när tidvattnet kom in. En privat helikopter såg hans vädjan, och myndigheterna informerades.
En räddningshelikopter hissade sedan upp kitesurfaren till toppen av klippan. Han behövde inte få vård.
Kuststräckan ligger runt 10 mil söder om San Francisco.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.