Nyhetsplock fredag 14 juni 2024

Publicerad 2024-06-14

Två män döms för att ha brutit mot beslut om vistelseförbud, diskriminering när autistisk skolelev inte fick tillräckligt stöd, åtal väcks efter omtalade springnotan i julas, Ungern får miljardböter för brott mot EU:s asylregler och björn bröt sig in i bil och somnade.

Två män döms för att ha brutit mot beslut om vistelseförbud i Stockholmsförorten Rågsved, uppger polisen.
Männen som är i 35- respektive 25-årsåldern är de första i Stockholms län som blir dömda efter att ha brutit mot vistelseförbudet.
Lagen om vistelseförbud trädde i kraft i februari och innebär att den som främjar brottslighet eller skadar tryggheten kan förbjudas att vistas inom ett avgränsat område, efter beslut från åklagare.
Männens vistelseförbud omfattade Rågsveds centrum, intilliggande skolor och tunnelbanestationen, samt ”motsvarande områden utomhus vid förskolor och fritidshem samt fordon på allmän plats”, enligt polisen.
Den ena mannen döms till en månads fängelse, den andra får villkorlig dom och samhällstjänst.
Enligt polisen är det lugnare i området sedan man började använda sig av den nya lagen.

Diskriminering när autistisk skolelev inte fick tillräckligt stöd. En pojke med funktionsnedsättning diskriminerades av Malmö stad och får nu ersättning, beslutar Högsta domstolen.
Pojken, som gick i fjärde klass, hade haft vissa svårigheter i skolan från start när det gällde koncentration, impulskontroll och socialt samspel.
Problemen förvärrades och skolan gjorde en utredning hösten 2017 som kom fram till att han behövde särskilt stöd, men ändå fick han inte tillräckligt.
HD anser att om pojken fått tillräckliga stödåtgärder hade han kunnat komma i en jämförbar situation med en elev utan funktionsnedsättning och beslutar nu att pojken har utsatts för diskriminering genom bristande tillgänglighet då han inte fick tillräckligt stöd.
Malmö stad friades av både tingsrätt och hovrätt då pojken fått diagnosen autism i ett sent skede.
Pojken fick en autismdiagnos först i slutet av den perioden domen handlar om. Malmö stad har menat att diskrimineringslagstiftningen är tillämplig först när en sådan diagnos kommer till skolans kännedom, men fick alltså inte gehör för detta i HD.
Nu döms Malmö stad att betala 20 000 kronor i diskrimineringsersättning till pojken.

Åtal väcks efter omtalade springnotan i julas. Idag väcks åtal för de fyra personer som är brottsmisstänkta efter den omtalade springnotan i Malmö under julhelgen, skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.
Det var på juldagskvällen i fjol som ett sällskap på totalt 35 personer, åt middag på restaurangen Atmosfär i centrala Malmö för drygt 82 000 kronor. När det var dags att betala reste de sig från bordet och lämnade restaurangen i flera taxibilar, utan att betala.
Utredningen har under våren vuxit till att omfatta ett 20-tal grova bedrägerier mot företagare. Enligt åklagaren handlar det om bedrägerier för över en miljon kronor under perioden augusti 2022 till mars 2024.

Ungern får miljardböter för brott mot EU:s asylregler. EU-domstolen utfärdar miljardböter till Ungern för att landet medvetet kringgått EU:s asyllagar, rapporterar flera medier.
Ungern ska betala 200 miljoner euro, motsvarande 2,2 miljarder kronor, i en klumpsumma.
Därutöver ska landet betala en daglig straffavgift på motsvarande 11 miljoner kronor.
I utslaget skriver domstolen att Ungern inte följt EU:s procedurer för asylsökande och utöver det utvisat migranter utan lagligt stöd.
I december 2020 kom EU-domstolens första avgörande. Nu döms Ungern för att inte ha vidtagit tillräckligt med åtgärder sedan dess.
Premiärminister Viktor Orbán rasar mot beslutet i ett Facebook-inlägg och lovar att inte ge efter för EU:s ”utpressning”.

Björn bröt sig in i bil och somnade. Efter en rad inbrott i bilar i kanadensiska Larder Lake har nu den skyldige identifierats. En svartbjörn.
Kayla Seward gick ut till sin bil och möttes av immiga rutor. Där hade en svartbjörn tagit en tupplur efter att ha gått bärsärkagång på bilens säten, rapporterar The Guardian.   Enligt bilägaren var det inte första gången.
– Denna björn bröt sig igenom mitt bakfönster samma tid förra året och transporterades sedan 200 kilometer bort av myndigheterna. Nåväl, den gick hela vägen tillbaka för att ta sin hämnd, säger Seward till The Guardian.
Innan björnen somnade hade den brutit sig in i ytterligare tre bilar genom att öppna dörrarna med munnen. Enligt experter ska den ha varit ute efter den goda lukten i bilarnas säten.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.