Ebba Busch. Foto Stefan Jerrevång /TT

Kristdemokraterna har färdats ett helt ljusår på femton år

Av Andreas Magnusson 2024-06-14

2009 var Sverigedemokraterna ett parti utanför riksdagen. Samma år skrev partiledaren Jimmie Åkesson en debattartikel som publicerades i Aftonbladet och omgående fördömdes av samtliga partiledare för de etablerade partierna. Man var helt överens om att åsikterna Åkesson framförde var rasistiska och vedervärdiga.

I artikeln beskrev Åkesson muslimerna och islam som det största utländska hotet sedan andra världskriget och han menade att problemet var att islam inte påverkats av Sverige medan Sverige påverkats av islam. Islam måste anpassa sig.

I en reaktion på Åkessons debattartikel sa Kristdemokraternas dåvarande partiledare Göran Hägglund följande:

“Man kategoriserar människor på ett förfärligt sätt. Den här människosynen ligger ljusår från min egen och jag skulle vilja att den inte existerade på 2000-talet.”

På femton år har Kristdemokraterna lyckats färdas ett helt ljusår. De har numera en partiledare som säger exakt samma sak som Jimmie Åkesson då sa: “Islam i Sverige måste anpassa sig”.

Ebba Busch gjorde sitt utspel i slutet av EU-valets valrörelse och nu i efterhand är hon mycket stolt över att ha framfört åsikter som hennes företrädare på partiledarposten önskade att ingen människa skulle ha.

Utspelet om att hindra muslimer från att komma till Europa om de inte anpassar sig till Ebba Buschs värderingar beskrivs som att Kristdemokraterna “har vågat ta värderingsstriden”.

Det är ett par saker där som är svåra att förstå.

För det första: Hur ska man kontrollera människors åsikter?
För det andra: Hur ska det avgöras vilka åsikter som är rätt och vilka som är fel?
För det tredje: Vem ska avgöra?
Och för det fjärde: Vad är det som är modigt med att misstänkliggöra människor för deras trosuppfattningar?

Själv tänker jag att det inte är direkt imponerande att någon har “vågat” nagga åsiktsfriheten och religionsfriheten i kanten. Jag tänker att det hotar hela vårt demokratiska samhälle och jag ser inget mod i det, bara enfald.

I den senaste opinionsmätningen från SCB landar Kristdemokraterna på ett väljarstöd på 2,8%. Ebba Busch menar att siffrorna är missvisande eftersom mätningen gjordes innan hennes Islam-utspel där hon bland annat ansåg att EU ska ta initiativ för att få muslimer att återvända till sina hemländer. Det säger mycket om Kristdemokraterna.

Hallå! Ni får inte glömma att jag har hoppat på muslimerna efter den där mätningen, att jag har gjort ett generaliserande utspel där jag indirekt anklagar alla muslimer för att förstöra Sverige och Europa.

Nej, vi glömmer inte det.

Kristdemokraterna är nöjda med att driva en politik som väldigt få människor vill ha men göra utspel som triggar igång så mycket hat att en och annan fullblodsrasist kan tänka sig att tillfälligt byta Jimmie mot Ebba. Det är ljusår ifrån det som en gång i tiden var kristdemokrati.

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


  Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska och religionskunskap. Han sysslar också med musik både som soloartist och med bandet Oblomov.
Andreas har skrivit en del för DN Kultur och nominerades 2019 till årets opinionsbildare vid Faktumgalan.
År 2022 debuterade han med boken ”När humanismens fördämningar brister – personerna och partierna som drogs med”. I höst kommer han ut med boken ”Kravsamhället” på Ordfront förlag.
Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.