Nyhetsplock lördag 15 juni 2024

Publicerad 2024-06-15

Fler blodgivare behövs för ökad beredskap, razzia mot olaglig spelklubb i Skåne, fängelsedömd nekades påbörja sitt straff, stor europeisk insats mot kokainkartell och kinesisk journalist skrev om metoo – döms till fängelse.

Fler blodgivare behövs för ökad beredskap. Svenskar anmäler sig som blodgivare i mindre utsträckning än tidigare – samtidigt som behovet ökar på grund av den höjda beredskapen, konstaterar regionblodcentralernas nätverk Geblod i ett pressmeddelande.
Ny statistik för blodgivningen i Sverige visar att antalet som anmälde sig som blodgivare under 2023 sjönk med 14 procent jämfört med året innan.
Sverige är självförsörjande på blod men antalet blodgivare behöver fördubblas för att stärka beredskapen.
”I en krissituation är det viktigt att vi kan kalla in blodgivare snabbt. För att kunna göra det behöver vi blodgivare som är redo att ge blod”, säger Ulrika Ljung, talesperson för Geblod.
Närmare 60 procent av det blod som gavs 2023 kom från blodgivare som är 45 år eller äldre. Åldersgruppen 18 – 44 år stod för endast omkring 40 procent av blodet.
– Vi behöver nå de unga, framför allt männen, som ger blod i lägre utsträckning än unga kvinnor. Ett initiativ är Rädda liv på arbetstid, där arbetsgivare underlättar för medarbetarna att ge blod. Ofta är det inte viljan som saknas, utan det är brist på tid och att det faller i glömska. En påminnelse kan behövas, säger Ulrika Ljung.

Razzia mot olaglig spelklubb i Skåne. Polisen har gjort tillslag mot en olaglig spelklubb i Staffanstorps kommun i Skåne, skriver Ekobrottsmyndigheten i ett pressmeddelande.
”Insatsen är resultatet av en längre tids utredning och spaning i ett ärende om illegal spelverksamhet”, säger Anders Pettersson, kommissarie vid EBM i Malmö.
13 spelare befann sig i lokalen vid tillslaget, och klubben uppskattas ha haft flera hundra medlemmar och organiserats via Facebook.
Fyra personer greps och anhölls men har nu släppts eftersom de förhörts och inte tros kunna skada den fortsatta utredningen.
Misstankar om grov olovlig spelverksamhet, grova bokföringsbrott och grova näringspenningtvättsbrott kvarstår.
Spelklubben misstänks ha omsatt cirka tolv miljoner kronor sedan 2020.

Fängelsedömd nekades påbörja sitt straff. En man skulle inställa sig för ett fängelsestraff i Botkyrka söder om Stockholm men nekades en plats eftersom det redan var fullbelagt, rapporterar Dagens Juridik.
Nu får Kriminalvården och fängelset, Asptuna, kritik från Justitieombudsmannen (JO) eftersom de inte får neka någon att avtjäna sitt straff på grund av hög beläggning eller till och med överbeläggningar, skriver de i beslutet.
Kriminalvården menar att det uppstod ett missförstånd mellan tjänstemän.

Stor europeisk insats mot kokainkartell. 40 personer har gripits och åtta ton kokain har beslagtagits som ett resultat av en fyra år lång utredning ledd av spanska polisstyrkan Guardia Civil och Europol.
Personerna ingår i det kriminella nätverket Balkankartellen som importerar stora mängder kokain till Europa från Sydamerika, skriver The Guardian. Guardia Civil har lokaliserat kartellens logistiska nav på Kanarieöarna och i västra Afrika.
Två av nätverkets ledare är från Kroatien och greps i Istanbul i slutet av förra året.
– Detta är en av de största operationerna mot Balkankartellerna hittills. Enligt bedömningar är kartellen är ansvarig för leveransen av mer än hälften av kokainet till Europa, säger kroatiska polisen Tomislav Stambuk under en pressträff enligt AFP.

Kinesisk journalist skrev om metoo – döms till fängelse. Journalisten Sophia Huang Xueqin, som var pådrivande i den kinesiska metoo-rörelsen 2018, har dömts till fem års fängelse.
Det rapporterar AFP och hänvisar till ett uttalande från en aktivistgrupp som bevakat fallet. Gruppen uppger att journalisten döms för att ha uppmuntrat till omstörtande av makten.
Sophia Huang Xueqin samlade in vittnesmål från offer för sexuella övergrepp i början av 2018 och greps tillsammans med ytterligare en anhängare till metoo-rörelsen 2021.
Sarah Brooks, chef för människorättsorganisationen Amnestys avdelning i Kina, riktar hård kritik mot domen och kallar den ”helt grundlös”.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.