Nyhetsplock tisdag 18 juni 2024

Publicerad 2024-06-18

Massbenådning av personer dömda för marijuanarelaterade brott, flicka i 10-årsåldern föll från fönster, cyklist påkörd av bil, motorcykelpassagerare död efter olycka och ett flertal skolattacker avvärjda av polisen.

Den amerikanska delstaten Marylands guvernör Wes Moore, har beslutat att över 100 000 personer som dömts för icke-våldsamma brott relaterade till marijuana, ska benådas.
Syftet är att försöka ställa till rätta mycket av de orättvisor som drabbat framförallt de färgade invånarna. Det handlar bland annat om äldre domar för ringa narkotikabrott.
I och med att det numera är lagligt att sälja och bruka marijuana, så menar guvernören att det inte är rimligt att människor nekas jobb, bostäder med mera på grund av tidigare domar för narkotikabrott som numera inte längre är brott.

 Polis och ambulans kallades till en adress i Lund efter att en flicka i 10-årsåldern föll från ett fönster i samband med att hon försökte klättra över till fönstret från utsidan. Flickan vårdades för lindriga skador på sjukhus.

 I skånska Ystad blev en cyklist påkörd av bil. Fordonet körde från platsen utan att stanna och därmed är föraren misstänkt för smitning från trafikolycka och dessutom för vållande till kroppsskada.
Polisen har sökt efter den misstänkte, men ännu har ingen gripits. Offret fördes till sjukhus för vård, skadeläget är oklart.

En kvinna i 40-årsåldern som var passagerare på en motorcykel på en väg i Alvik i västra Stockholm, har omkommit i samband med en olycka. Enligt uppgift ska föraren av motorcykeln har åkt mellan bilarna när något hände.
En utredning gällande grovt vållande till annans död har inletts. Polisen kommenterar i nuläget inte om det finns några misstänkta.

Bara i år så har flertalet skolattacker avvärjts av svensk polis, detta enligt vad Sveriges Radio Ekot rapporterar. Enligt uppgifter från polisen arbetar flera personer heltid med att analysera olika hot, ibland krävs inget ingripande alls.
– Men det är också hela vägen upp till att vi mer eller mindre omedelbart får agera och inleda en förundersökning och sätta en resurs på fötter som åker ut och griper en person i syfte att förhindra en skolattack. Där kan jag konstatera att vi bara under innevarande år har flera fall där vi har agerat och avvärjt skolattacker, säger Salsborn till Sveriges Radio.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.