Nyhetsplock måndag 24 juni 2024

Publicerad 2024-06-24

Läkare skrev ut narkotika till sig själv, israeler fortsätter protestera mot Netanyahu, Donald Trump uppmanar evangeliska kristna att rösta på honom, våldsam man på tåg – ofredade personal och en man är gripen efter att en kvinna hittats död i en pool.

Läkare skrev ut narkotika till sig själv. En läkare i Kristianstad skrev ut stora mängder narkotika till sig själv. Nu blir han av med sin läkarlegitimation, rapporterar Kristianstadsbladet.
Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) inledde ett ärende kring mannen hösten 2022. Trots att de försökte kontakta honom vid ett flertal tillfällen fick de aldrig svar.
Enligt Ivo har mannen medvetet hållit sig undan samt brustit i sin journalföring. Därför menar Ivo att han inte borde fortsätta arbeta som läkare.

150 000 israeler fortsätter protestera mot Netanyahu. Tiotusentals israeler demonstrerar runtom i Israel under lördagen mot premiärminister Benjamin Netanyahus hantering av Gazakriget, rapporterar israeliska medier.
Demonstrationer mot den israeliska regeringen har pågått i månader. En organisation som stödjer protesterna uppskattar att fler än 150 000 personer deltog i lördagens protest i Tel Aviv – och kallar det den största sedan Gazakrigets start, enligt AFP.
”Stoppa kriget” och ”Ta hem dem”, står det bland annat på demonstranternas skyltar. Några har lagt sig ned på marken dränkta i röd färg för att symbolisera ”Israels döende demokrati”.
De kräver nyval och ett frisläppande av gisslan som togs av terrorstämplade Hamas den 7 oktober.
På lördagskvällen ägde ytterligare en separat demonstration rum till stöd för gisslan och även den drog tusentals personer.

Donald Trump uppmanar evangeliska kristna att rösta på honom i november.
Trump har skapat sig en trogen skara anhängare i den kristna högern i USA genom att lova och genomföra vissa av deras viktigaste prioriteringar.
Bland annat har han tillsatt konservativa domare i Högsta domstolen, något som gjorde att den federala aborträtten kunde rivas upp.
– Evangelister och kristna röstar inte i den utsträckning de borde, sade Trump till hundratals anhängare på ett möte i Washington.
– De går till kyrkan varje söndag, men de röstar inte, fortsatte han och tillade, halvt på skämt, att de inte behöver rösta om fyra år, eftersom Trump inte kan kandidera till presidentposten 2028.
Trots att presidentkandidaten i fråga sällan syns i kyrkan själv så var evangelister viktiga väljare för honom både i valet 2016 när han vann och i valet 2020 när han valdes bort.
Enligt en undersökning gjord av tankesmedjan Pew Research Center röstade en klar majoritet av de vita evangelisterna på Trump.

Våldsam man på tåg – ofredade personal. En man i 30-årsåldern misstänks ha hotat och ofredat personal på ett tåg under söndagsförmiddagen.
Mannen ska även ha knuffat en minderårig resenär innan han klev av tåget i Laxå.
Polisen sökte efter mannen och kunde senare gripa honom i centrala Laxå.
Han misstänks för olaga hot, ofredande och narkotikabrott innehav.

Man gripen efter att kvinna hittats död i en pool. Vid 02.14 larmades polisen till adress i Sköndal, i södra Stockholm.
En kvinna i 75-årsåldern hittades död, och en man i samma ålder har gripits misstänkt för mord, uppger polisen.
– Det är oklara omständigheter i dödsfallet som gjort att vi inlett en förundersökning om mord. För att kunna bottna i det här och utreda om det begåtts något brott, säger Daniel Wikdahl, presstalesperson vid Stockholmspolisen.
Enligt Aftonbladets uppgifter hittades kvinnan död i en pool. Stockholmspolisen vill inte gå in på närmare detaljer kring dödsfallet.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.