Nyhetsplock tisdag 25 juni 2024

Publicerad 2024-06-25

Flera döda efter flygräd mot skolbyggnad i Gaza, man gripen efter misstänkt grov våldtäkt, Taiwans president slår tillbaka mot Kina, rammade polisgrind med traktor och poliser dödades i attack mot synagoga och kyrka i Ryssland.

Flera döda efter flygräd mot skolbyggnad i Gaza. Flera personer dödades på söndagen i en israelisk flygräd mot en skolbyggnad nära Gaza stad varifrån nödhjälp delades ut, uppger vittnen på plats till Reuters.
Israel hävdar att byggnaden nu användes av extremiströrelsen Hamas.
– Vi drog fram martyrer (döda personer). En av dem brukade sälja kalla drycker, en annan sålde bakelser och ytterligare en delade ut och tog emot kuponger, säger vittnet Mohammed Tafesh till nyhetsbyrån Reuters.
Enligt Tafesh rör det sig om fyra eller fem döda och tio skadade. Den israeliska militären bekräftar att man genomfört en flygräd men hävdar att platsen – som tidigare ska ha fungerat som FN-organet Unrwa:s huvudkontor – användes av terrorstämplade Hamas och Islamiska jihad.
”Det här är ytterligare ett exempel på hur Hamas systematiskt exploaterar civil infrastruktur och civilbefolkningen som en mänsklig sköld i sina terrorhandlingar”, uppger den israeliska militären i ett uttalande.

Man gripen efter misstänkt grov våldtäkt. En man greps vid 15-tiden i Malmö efter att han misstänkts för grov våldtäkt, skriver Sydsvenskan.
– Det är en kvinna som initialt har blivit misshandlad och sedan lyckas skrika på hjälp från en balkong och på det sättet påkalla folks uppmärksamhet, säger Hannes Kinnunen, inre befäl vid Malmöpolisen, till tidningen.
Mannen, som är i 45-årsåldern, och kvinnan, som är i 35-årsåldern, ska vara ytligt bekanta med varandra. Mannen misstänks ha misshandlat kvinnan.
– Det visar sig att gärningsmannen först ska ha gjort sig skyldig till misshandel och sedan våldtäkt mot den här kvinnan, säger Hannes Kinnunen.

Taiwans president slår tillbaka mot Kina. Kina har ingen rätt att straffa dem som står upp för Taiwans självständighet. Det säger president Lai Ching-Te på måndagen efter att Kina i förra veckan meddelat att dödsstraff kan bli aktuellt för ”ledare” av självständighetsinsatser som ”orsakar särskilt allvarlig skada för staten och folket”.
– Kina har inte rätt att straffa Taiwans befolkning på grund av vad de står upp för. Kina har inte rätt bedriva gränsöverskridande rättsprocesser mot taiwaneser, säger Lai.
Kina ser självstyrande Taiwan som en del av landets territorium och har sagt att man kommer att ta över ön så småningom – med våld om nödvändigt.
I maj höll Kina en militärövning nära Taiwan, tre dagar efter att Taiwans folkvalde president Lai Ching-Te svors in. Kina har stämplat presidenten som en ”farlig separatist” och ”bråkmakare”.

Rammade polisgrind med traktor – tog sin bil. En natt i januari tog en man i 45-årsåldern tillbaka sin bil från Piteåpolisens förvar, rapporterar Norran. Han ska ha gjort det genom att ramma grinden med en traktor och lyfta i väg bilen, enligt åtalet.
Mannen är sedan tidigare känd hos polisen och har vid flera tillfällen dömts för grovt rattfylleri. Till slut valde polisen att beslagta mannens bil, som ställdes på en låst förvaringsplats vid polishuset.
Men en morgon var grindarna till förvaret sönderkörda och bilen borta, skriver tidningen.

Poliser döda i attack mot synagoga och kyrka i Ryssland. Skott har skjutits mot en synagoga, en kyrka och en polisutpostering i Ryssland. Det uppger statliga ryska medier enligt oberoende Moscow Times.
Flera poliser har dödats och andra personer har skadats i attacken, rapporterar bland andra Reuters.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.