Nyhetsplock onsdag 26 juni 2024

Publicerad 2024-06-26

350 nya sopballonger mot Sydkorea, fruktad gängledare fick 35 år, äldre man körde in på kyrkogård – smet från platsen, misstänkt mordförsök i Säffle – tre gripna och SVT och SR stoppas i Ryssland.

350 nya sopballonger mot Sydkorea. Sydkoreanska medier rapporterar om en ny sopattack från grannarna i norr.
Enligt Yonhap har diktaturen låtit skicka upp runt 350 ballonger lastade med sopor, varav ett tiotal ska ha kraschat i Sydkorea.
Taktiken att skicka sopor till Sydkorea har präglat den senaste tiden på den koreanska halvön. Tidigare i juni har över 850 sopballonger skickats från Nord- till Sydkorea.
Sopattackerna har också lett till ytterligare nedkylning i de redan frostiga relationerna länderna mellan. Sydkorea har bland annat hävt ett säkerhetsavtal.

Fruktad gängledare fick 35 år. Germine Joly, tidigare ledare för 400 Mawozo, ett av Haitis mest fruktade kriminella gäng, har dömts till 35 års fängelse i USA.
Han erkände sig i januari skyldig till vapensmuggling och pengatvätt. Det senare brottet är kopplat till en uppmärksammad kidnappning av flera nordamerikanska missionärer och deras familjer utförd 2021 av 400 Mawozo.
Joly, som också går under namnet ”Yonyon”, satt flera år fängslad i Haitis huvudstad Port-au-Prince, men kunde trots det fortsatt styra 400 Mawozo. Han utlämnades till USA våren 2022.

Äldre man körde in på kyrkogård – smet från platsen. En äldre man körde in på en kyrkogård, in i en lyktstolpe och vidare ut på en gräsmatta i Borås under tisdagsmorgonen.
Personal på kyrkogården försökte ta mannens bilnycklar för att förhindra hans färd, men han vägrade lämna dem ifrån sig och körde från platsen, skriver polisen på sin hemsida.
Händelsen utreds initialt som smitning från trafikolycksplats.

Misstänkt mordförsök i Säffle – tre gripna. Tre män har gripits, misstänkta för försök till mord i Säffle efter en misshandel på måndagskvällen. Två män flögs med ambulanshelikopter till sjukhus. Den ena fick allvarliga skador efter att ha blivit slagen i huvudet med tillhyggen.
– Två män i 20-årsåldern dyker upp i Åmål och uppger att de blivit misshandlade i Säffle. Vi åker till Säffle och kan gripa tre personer där, säger polisens presstalesperson Thomas Fuxborg.
De gripna personerna, tre män mellan 20 och 30 år, är misstänkta för mordförsök. Polisen vet inte om det finns någon koppling mellan dem och de misshandlade männen.

SVT och SR stoppas i Ryssland. SVT och SR bannlyses av Ryssland, rapporterar statliga nyhetsbyrån Ria. De två svenska public service-företagen finns med på en lång lista över europeiska medier som förbjuds.
Åtgärden ska vara ett svar på EU-sanktioner som innebär att tre ryska statliga medier inte får sända i EU.
Det ryska utrikesdepartementet hävdar att de drygt 80 europeiska medierna ”systematiskt sprider falsk information om framstegen i en militär specialoperation”, enligt ett uttalande, skriver Ria.
Bland annat listas tyska Der Spiegel, franska Le Monde och spanska El Mundo.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.