Jimmie Åkesson

Åkessons budskap till SD-grabbarna: Jobba hårdare i skolan eller gå om en klass!

Av Andreas Magnusson 2024-06-26

Det är svårt att skaka av sig tanken på att de killar och tjejer som i skolvalet röstat på Sverigedemokraterna är just de elever Jimmie Åkesson nu läxar upp i en debattartikel i Aftonbladet därför att SD aspirerar på att bli det nya skolpartiet.

Jag fattar hur han tänker. Kan Johan Pehrson låtsas bry sig om skolan så kan väl jag. Och eftersom SD och Liberalerna har precis samma idé om skolan så kan ju lika gärna Åkesson säga det som Pehrson brukar säga, vilket kort och gott kan översättas till: Skärp er!

Allt är elevernas eget fel och skolan kommer bli bättre om vi bara ställer hårdare krav, tvingar elever att lyda och i undervisningen avskaffar vänsterflum som analys, reflektion och kritiskt tänkande.

Åkesson börjar sin debattartikel (efter att ha dragit några inledande ord om att allt är invandrarnas fel i största allmänhet) med att säga att han inte bryr sig om debatten om vem som äger skolan.

Det spelar honom ingen roll att riskkapitalbolag tar av de pengar som skulle gått till eleverna och istället delar ut till ägarna. Det viktiga är hur den egna sonen har haft det i sin skola.

“Jag vill veta om han har lärt sig något, om han har fått god och näringsriktig mat, motionerat och haft roligt”.

I den ordningen. Man kan riktigt höra köksbordsdialogen för sitt inre. En frågvis pappa och en mumlande son. “Ja, pappa, jag tog av salladen också och jag satt inte inne hela rasten. Sluta tjata!”

Att det blir mindre pengar till god och näringsriktig mat, färre välplanerade idrottslektioner och sämre möjlighet till inlärning om skolan får mindre pengar eftersom ägarna ska få mer, har Åkesson helt enkelt inte riktigt tänkt på.

I sin debattartikel har Åkesson en bärande idé. Elever som faller efter i skolan måste skärpa sig eftersom de sabbar för de elever som vill lyckas bättre. Inte minst gäller detta läsandet och skrivandet. Det är oacceptabelt att elever håller för låg språklig nivå.

Nu råkar jag vara svensklärare och jag har viss erfarenhet av vilka politiska åsikter som är överrepresenterade hos elever som inte riktigt får det att flyta så bra med läsningen och skrivandet.

Det låter kanske som att jag generaliserar (och det gör jag också), men SD är stora hos människor som har det lite kämpigt med läsförståelsen. Och källkritiken.

Det är liksom de som har lättast att gå på populistiskt dravel och högerextrem propaganda om att allt är invandrarnas fel. SD är inte de intellektuella giganternas parti, eller bokläsarnas för den delen.

Därmed inte sagt att alla som har läs- och skrivsvårigheter är SD-anhängare. Jag vet att du förstod det, men eftersom jag också vet att det finns människor som inte förstår det, vill jag vara övertydlig.

En annan som också är tydlig är Jimmie Åkesson. Så här skriver han:

“De som hamnar efter får gå om en klass, eller helt enkelt jobba hårdare. Skolan ska inte vara enkel att segla igenom för den som inte anstränger sig, det ska vara en plats som belönar den som verkligen lägger manken till.”

Kanske är jag fördomsfull. Kanske är jag olämpligt generaliserande. Men jag tänker på grabbarna på fordon som hade sin EPA parkerad utanför skolhuset när de liksom lite hö hö-flinande stoppade SD-valsedeln i kuvertet vid senaste skolvalet.

Fattar de skolhatande SD-killarna som har lärt sig att allt är sossarnas och invandrarnas fel att Sverigedemokraterna vill att de ska plugga hårdare? Fattar de verkligen att den där svensklärarkärringen som tjatar om Madame Bovary har Åkesson på sin sida?

Fattar SD-grabbarna att Åkesson hävdar att allt är deras eget fel och att han inte bryr sig om ifall de får ta studenten ett år senare än kompisarna?
Jag hoppas det.

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


   Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska och religionskunskap. Han sysslar också med musik både som soloartist och med bandet Oblomov.
Andreas har skrivit en del för DN Kultur och nominerades 2019 till årets opinionsbildare vid Faktumgalan.
År 2022 debuterade han med boken ”När humanismens fördämningar brister – personerna och partierna som drogs med”. I höst kommer han ut med boken ”Kravsamhället” på Ordfront förlag.
Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.