Nyhetsplock torsdag 27 juni 2024

Publicerad 2024-06-27

Tiotusentals euro till ärlig hemlös man, amerikansk reporter i rysk rättegång kan få 20 år, tonåring föll från skoltak, SiS-anställd bröt armen på tvångsvårdad flicka, våldtäkt i Uppsala – polisen söker vittnen och Världsnaturfonden miljonsatsar på svenska rovdjur.

Tiotusentals euro till ärlig hemlös man. Över 34 000 euro, motsvarande drygt 380 000 kronor, har samlats in till en hemlös man i Amsterdam som lämnade in en plånbok med närmare 2 000 euro till polisen.
Historien om den 33-årige mannens ärlighet har fått stor spridning. Själv säger han att hans liv har vänts ”helt upp och ned”, enligt nätinsamlingssajten som fick in summan på bara ett dygn.
Mannen hade varit hemlös i ett och ett halvt år men kan nu hyra sig ett boende, enligt sajten. Många har också hört av sig till mannen och erbjudit honom jobb.
Plånboken hittade han på centralstationen i Amsterdam när han ”gick sina rundor” för att leta efter tomflaskor att panta. I plånboken fanns inga dokument som identifierade ägaren.
– Jag vill tacka alla så så mycket … Jag kan inte beskriva hur jag känner just nu … Jag är överväldigad av människor som säger så söta, fina saker, säger han i ett videoklipp på Instagram.

Amerikansk reporter i rätten – kan få 20 år. Den amerikanske journalisten Evan Gershkovich var på plats i en rättssal i ryska Jekaterinburg. Han åtalas på oklara grunder för spioneri och riskerar 20 års fängelse.
Gershkovich greps i Ryssland i mars 2023. Sedan dess har han suttit fängslad. Onsdagens rättegång hölls bakom stängda dörrar.
Emma Tucker, chefredaktör på Wall Street Journal, har flera gånger hävdat att Gershkovich är en bricka i ett större spel. Både tidningen och Vita huset avfärdar anklagelserna mot reportern som helt fabricerade.
– Jag tycker att det är ganska tydligt att (Evan) plockades upp med syftet att kunna utväxlas. Evan är gisslan. Han är en förhandlingsbricka och Putin håller honom som valuta, sade Tucker till BBC i en intervju tidigare i år.
Kreml har vid upprepade tillfällen hintat om att de vill ha något – eller snarare någon – i utbyte mot Gershkovich. Flera gånger har Vadim Krasikov utpekats som den Kreml vill ha hem. Krasikov avtjänar ett livstidsstraff i Tyskland för att ha skjutit ihjäl en tjetjensk man i Berlin 2019. Men att släppa Krasikov är upp till Tyskland, inte USA.

Tonåring föll från skoltak. En tonåring föll under tisdagskvällen ner från ett skoltak i Flen.
Tonåringen har förts till sjukhus och läget bedömdes initialt som allvarligt. Ambulanspersonalen kontaktade polisen som inlett en förundersökning gällande vållande till kroppsskada för att utreda olyckan. Det finns ingen misstänkt för något brott.

SiS-anställd bröt armen på tvångsvårdad flicka. En anställd på SiS-hemmet i Långanäs bröt armen på en tvångsvårdad flicka under ett våldsamt ingripande. Den anställde har tidigare utretts för grov misshandel.
Två avdelningar på SiS-hemmet i Långanäs i Eksjö kommun har nyligen stängts ned av Inspektionen för vård och omsorg (IVO), och personal utreds för att ha utsatt barnen för grovt våld. En flicka ska exempelvis ha blivit strypt och fått märken på hals och kring ögon.
Nu kommer fler detaljerade uppgifter om en tvångsvårdad flicka som ska ha fått armen bruten av en anställd som tidigare utretts för både grov misshandel och hemfridsbrott. Det rapporterar Sveriges Radio.
– Det här är inget som vi har känt till och det är ju beklagligt om det är så att den här anställda har ett förflutet som är på det här sättet, säger Ludwig Vinterdag, enhetschef och ställföreträdande institutionschef på Långanäs till SR.
Vid en anställning ska ett utdrag ur belastningsregister göras, men om personen friats som i det här fallet syns ingenting. Den anställde utreds av polisen och är nu arbetsbefriad.

Våldtäkt i Uppsala – polisen söker vittnen. En kvinna misstänks ha våldtagits i Frodeparken i Uppsala under tisdagskvällen.
Platsen spärrades av och polisen genomförde en teknisk undersökning. Ännu är ingen gärningsman gripen.
– Vi är intresserade av iakttagelser från allmänheten från 18.00 till 20.00, säger polisens presstalesperson Mathias Rutegård, till UNT.

WWF miljonsatsar på svenska rovdjur. Världsnaturfonden, WWF, satsar stora pengar på svenska rovdjur. Totalt ska 3,6 miljoner kronor delas ut till projekt som satsar på forskning, innovation och ökad kunskap. Det är tredje året i rad som en liknande satsning görs.
Bland annat ska en ”rovdjursskola” utvecklas för att öka rovdjurskunskapen hos barn. Ett annat projekt ska utveckla en drönare som kan varna tamdjursägare för att på sikt minska antalet rovdjursangrepp.
”Målet med satsningen är att bidra till livskraftiga rovdjursstammar och en rovdjursförvaltning som är långsiktig och förutsägbar. Vi vill att arbetet fortsätter för att både människor och stora rovdjur ska kunna må bra och leva tillsammans”, säger Benny Gäfvert, senior rovdjursexpert på WWF, i ett pressmeddelande.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.