Nyhetsplock lördag 29 juni 2024

Publicerad 2024-06-29

Kvinna åtalas – sköt ihjäl 17-åring, grönt ljus för 900 ton förbjudet gift i Eskilstuna, Pehrson: Inget L om SD hamnar i regering, larm om våldtäkt i Botkyrka – två gripna, fler företag anmälda för gift i smink och Busch skyller valresultatet på Skyttedal.

Kvinna åtalas – sköt ihjäl 17-åring. Den 20 december sköts en 17-årig pojke med flera skott på öppen gata i Norrköping.
Pojken avled av sina skador. Nu åtalas en kvinna i 20-årsåldern misstänkt för mord, skriver polisen på sin hemsida.
Kvinnan ska ha lurat ut pojken och sedan skjutit honom vid mötet. Händelsen kopplas till en gängkonflikt i Norrköping.

Grönt ljus för 900 ton förbjudet gift i Eskilstuna. Det kinesiska företaget Senior Material har fått tillåtelse att släppa ut 900 ton metylenklorid per år från sin nya fabrik i Eskilstuna, det avslöjar Dagens Arbete.
Metylenklorid förbjöds i Sverige 1996 eftersom ämnet är hälsofarligt och på sikt bland annat kan leda till olika former av cancer.
Grannarna runtomkring är ovetande, samtidigt som både lokala och regionala myndigheter har försökt stoppa företagets etablering, skriver tidningen.

Pehrson: Inget L om SD hamnar i regering. Liberalerna kommer inte att sätta sig i samma regering som Sverigedemokraterna om Tidöpartierna vinner nästa val.
Det är ett beslut som inte kommer att ändras, uppger L-ledaren Johan Pehrson.
– Det är det besked som mitt parti har givit, säger han till SVT i Almedalen.
Enligt Pehrson är dock Liberalerna fortsatt öppna för att samarbeta med alla partier.
– Vi kan samarbeta med alla partier. Vi delar inte Sverigedemokraternas grundläggande ideologiska världsbild på något sätt. Men de har fått röster i valet, vi har fått röster i valet, då måste man ta ansvar för det som är möjligt, säger han.
– Men vi har sagt att vi ser inte framför oss att de ska kunna sitta i en regering där vi på något sätt medverkar och det beskedet ligger fast.

Larm om våldtäkt i Botkyrka – två gripna. Polisen larmades vid 02.07 natten till fredagen av en kvinna i 20-årsåldern som uppgav att hon blivit våldtagen. Våldtäkten ska ha ägt rum i en lägenhet i Botkyrka.
Efter att ha pratat med kvinnan och fått uppgifter om vilken lägenhet det gäller tog polisen beslut om att gå in i lägenheten.
Där hittade polisen två män i 25-årsåldern som greps. Båda två är misstänkta för grov våldtäkt. Kvinnan fördes till sjukhus för undersökning.

Fler företag anmälda för gift i smink. Kemikalieinspektionen har anmält ytterligare fyra svenska företag som misstänks ha sålt smink som innehåller farliga ämnen, rapporterar P3 Nyheter.
Det handlar främst om PFAS-ämnen som till exempel perfluorononyl dimethicone, som kan skada både miljö och hälsa.
Nyligen polisanmäldes Bianca Ingrossos bolag Caia Cosmetics sedan flera produkter visat sig innehålla PFAS.
Men problemet rör flera bolag, konstaterar Henrik Hedlund, som är projektledare för Kemikalieinspektionens tillsyn. Det gör att fler bolag väntas bli anmälda.
– Ja, det kommer bli fler. Just det här ämnet som vi har hittat mest frekvent är det här perfluorononyl dimethicone, och det hittar man framförallt i ögon- och läppennor, säger han till P3.

Busch skyller valresultatet på Skyttedal. Kristdemokraterna backade nästan 3 procentenheter i EU-valet. Partiledare Ebba Busch säger att tappet delvis beror på turbulensen kring Sara Skyttedal.
– Det har varit stort fokus på enskilda personer som satt sitt eget bästa framför rörelsens och Sveriges bästa. Det har varit fokus på det istället för vår politik, säger hon i P1 Morgon.
Busch säger vidare att hon är glad över beslutet att ersätta Skyttedal med Alice Teodorescu Måwe. Trots misslyckandet är hon inte helt missnöjd.
– Givet att prognosen var noll mandat så är jag väldigt nöjd med ett resultat på 5,7. Men vi vill ju mer framåt, säger Busch.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.