Nyhetsplock söndag 30 juni 2024

Publicerad 2024-06-30

Fyra svenskar har dömts för grova narkotikabrott i Finland, fraktplan fick nödlanda på Arlanda, USA har skickat tusentals bomber till Israel, planeten Mars bombarderas av meteoriter, nya EU-sanktioner mot Belarus och försök till våldtäkt i Strömstad.

Fyra svenska medlemmar i nätverket Dödspatrullen har dömts till fängelse i Finland för grova narkotikabrott.
Totalt döms 22 personer i en omfattande narkotikahärva.
Det kriminella nätverket smugglade in över 300 kilo droger och över en miljon narkotiska tabletter i Finland enligt förundersökningen, rapporterar Svenska Yle.
Nästan trettio män misstänktes för att ha deltagit i smugglingen. De nio huvudmisstänkta dömdes till fängelsestraff på mellan sex och tio år för grova narkotikabrott.
De fyra män som tillhör det svenska kriminella nätverket Dödspatrullen dömdes till de längsta straffen, mellan sex och tio år, enligt Hufvudstadsbladet. Tio år är maxstraff för grovt narkotikabrott i Finland.

Fraktplan fick nödlanda på Arlanda. Ett flygplan fick nödlanda på Arlanda under fredagskvällen.
En stor resurs med räddningstjänst och helikopter larmades ut till flygplatsen strax före 22.
– Det är ett fraktflygplan som fick problem efter start. Så de återvände till flygplatsen med en motor. Men de har landat nu och allt gick bra, säger man vid Sjö- och flygräddningscentralen.

USA har skickat tusentals bomber till Israel. Biden-administrationen har sedan kriget i Gaza inleddes, skickat stora mängder ammunition till Israel, bland annat 14 000 MK 84-bomber och tusentals missiler.
Det skriver Reuters med hänvisning till två amerikanska tjänstemän som tagit del av en uppdaterad lista över vapenleveranser.
Även om tjänstemännen inte ger någon tidslinje för leveranserna, tyder totalsummorna på att det inte har skett någon större nedgång i USA:s militära stöd till Israel. Detta trots internationella uppmaningar om att begränsa vapenleveranserna. Vita huset har avböjt att kommentera.

Planeten Mars bombarderas av meteoriter. Meteoriter stora som basketbollar slår ned på Mars dagligen, fem gånger så ofta som forskare tidigare trott.
En rymdsond från Nasa, som landade på Mars 2018, har möjliggjort att forskare för första gången kunnat lyssna på planetens inre mullrande för att mäta nedslagen.
Det visade sig vara mer träffsäkert än att titta på bilder tagna på avstånd – inte minst eftersom planetens frekventa dammstormar ofta leder till dålig sikt.
Varje år slår mellan 280 och 360 meteoriter ned, med smällar som skapar cirka åtta meter breda kratrar.
Mars, som är ungefär dubbelt så stor som månen, ligger nära solsystemets största asteroidbälte vilket gör att planeten är extra utsatt.
Dessutom är Mars atmosfär hundra gånger tunnare än jordens, vilket gör att meteoriterna oftare slår ner på Mars yta – medan de brinner upp i jordens atmosfär.

Nya EU-sanktioner mot Belarus. På grund av Belarus inblandning i Rysslands krig mot Ukraina inför EU nya sanktioner mot handel, tjänster, transporter och anti-kringgående.
Sanktionerna ska spegla flera av de restriktiva åtgärder som redan har införts mot Ryssland och på så sätt ta itu med frågan om kringgående av ryska sanktioner som kommer från den höga graden av integration som finns mellan de ryska och belarusiska ekonomierna.

Försök till våldtäkt i Strömstad. En kvinna blev utsatt för ett våldtäktsförsök under fredagskvällen. Det skedde utomhus i centrala Strömstad nära hamnen.
En man ska ha hållit fast henne och försökt dra av henne kläderna.
Efter en stund lämnade mannen platsen och lyckades få med sig kvinnans guldring.
Polisen larmades till platsen och sökte efter gärningsmannen, bland annat med hund.
– Vi har säkrat spår efter teknisk undersökning. Vi söker efter den misstänkta gärningsmannen och vill gärna få in tips från allmänheten om man gjort observationer i närområdet, säger Jens Andersson, polisens presstalesperson.
Händelsen utreds som försök till grov våldtäkt samt rån.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.