Nyhetsplock måndag 1 juli 2024

Publicerad 2024-07-01

Flera nya lagändringar träder i kraft idag, filminspelning orsakade polisutryckning, man huggen i magen med gaffel, Norges mest kända konsttjuv är död och 13-åring ihjälskjuten av polis.

Flera nya lagändringar träder i kraft idag. Från och med idag blir det lättare att vräka kriminella hyresgäster, förbjudet att förneka Förintelsen och möjligt för polisen att lyssna av fler i förebyggande syfte.
Det skriver TT som har gått igenom listan för de lag- och regeländringar som träder i kraft den 1 juli.
Samtidigt måste plastlock på dryckeskartonger under tre liter, typ vanliga mjölkpaket, vara konstruerade på ett sätt som gör att de sitter fast på förpackningen under hela användningen.
Det blir också möjligt för exempelvis mor- och farföräldrar att ta ut föräldradagar, när småbarnsföräldrar nu får möjligt att överlåta en del av sina dagar till vänner och anhöriga.

 Filminspelning orsakade polisutryckning. Natten mot söndag fick polisen larm om att beväpnade personer tog sig in på ett gym i Gävle, skriver SVT.
Det visade sig vara en filminspelning, vilket Gefle Dagblad var först med att berätta. Larmet om beväpnade personer visade sig snabbt vara ofarligt.
– Det visade sig vara en filminspelning, säger polisen till tidningen.
Uppgifterna till polisen var att maskerade män beväpnade med handgranat och pistolliknande föremål tog sig in på gymmet.
– Inte så smart och vi hade inte fått någon information i förväg om detta. Det blev lite dramatiskt när vi kom dit för man drar ju vapen såklart, säger polisen till GD.
Filmteamet fick en tillsägelse. Enligt TT ska de inte fått fortsätta filma.

 Man huggen i magen med gaffel. Ett bråk mellan två lastbilschaufförer i Trelleborgs hamn slutade med våld, rapporterar Aftonbladet.
– Den ena har stuckit den andra i magen med gaffel, säger Mikael Lindh, vakthavande befäl på polisen region Syd.
Skadeläget bedöms inte vara jätteallvarligt. En man har frihetsberövats.

Norges mest kända konsttjuv är död. Den norska konsttjuven Pål Enger har dött i Oslo under natten till lördag, skriver tidningen Dagbladet. Han blev 57 år gammal.
Pål Enger började sin karriär som fotbollsspelare på elitnivå, men det var som konsttjuv som han fick mest uppmärksamhet, bland annat känd för att ha stulit ”Skriet” av Edvard Munch på norska Nasjonalgalleriet 1994. Verket återfanns kort senare och han dömdes till sex års fängelse.
– Han var definitivt en gentleman – både i rätten och i alla andra sammanhang där jag såg honom, säger Engers tidigare advokat Nils Christian Nordhus till Dagbladet.

13-åring ihjälskjuten av polis. En 13-årig pojke sköts ihjäl av polis i staden Utica, New York, sent i fredagskväll efter att han brottats ner till marken, rapporterar amerikanska medier.
Enligt polisen stoppades pojken och en jämnårig i samband med utredningen av ett väpnat rån. Bilder från polisens kroppskameror visar hur en av pojkarna sliter sig och springer från platsen, och sedan ser ut att rikta ett vapen mot polisen.
I samband med att 13-åringen brottas ner på marken avlossar en av poliserna ett skott, som träffar pojken i bröstet. Han dog senare av sina skador.
Enligt Mark Williams, polischef i Utica, visade sig vapnet vara en attrapp.
– Jag vill framföra mina kondoleanser till den dödes familj i denna svåra tid. Det här är en tragisk och traumatisk händelse för alla inblandade, sa Williams vid en pressträff.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.