Foto: Jonas Ekströmer /TT

Demokrati till salu

Publicerad 2024-07-01

Sverigedemokraternas kris efter Kalla faktas avslöjanden har förmodligen varit långt större, än man velat visa utåt. Resultatet från EU-valet visade med stor tydlighet att en allt större del av Sveriges befolkning, verkar ha kommit till insikt om att partiet inte är intresserade av att följa demokratins spelregler. Intrycket man får är att Kalla faktas granskning gjort att partiet tvingats sänka sitt tonläge i kontakten med de andra Tidöpartierna.

Sverigedemokraterna kunde välja mellan att visa ånger, ta ansvar och kämpa för att successivt återerövra väljarnas förtroende. Eller skylla ifrån sig, fly från ansvar och ersätta bilden av partiets svek, med information som flyttar människors fokus. 

Jimmies senaste utspel talar för att man har valt det senare alternativet. I partiets tal om att lägga fokus på skolan försöker man få människor att glömma partiets svek och ersätta bilden av partiet som ett gäng med fifflare, med storslagna framtidsvisioner.

Utspelet görs i enlighet med den logik som säger att ”det bästa sättet att få människor att glömma negativa händelser är att fylla medierna med nya positiva rubriker och nyheter.”

Utspelet gör det tydligt att man utvecklat en närmare relation till de aktörer som varit Tidö-överenskommelsens stora förmånstagare och är mer intresserade än någon annan att se till att överrenskommelsen lever vidare, det vill säga skollobbyn. 

Skollobbyn har ett tydligt intresse av att få människor att fokusera på andra frågor än vinster i välfärden och kopplingar mellan ägandeformer och kvalitet. 

Skollobbyns behov gifter sig därmed särskilt väl med Sverigedemokraternas mål och ambitioner. 

”Om man kan få människor att tro att unga människors bristande skolresultat inte handlar om faktorer som går att koppla till giriga skolprofitörers vinstintresse, utan istället kan skyllas på invandrare, har man hittat en lösning som gynnar båda parter.”

Utspelet är ett klassiskt SD-utspel, där man ersätter vetenskapligt förankrade orsaker till olika brister med etniska och kulturella förklaringar. Inom ramen för denna förklaringsmodell blir brister i skolan inte en fråga om resurser och driftsformer. Det är istället människors invandrarbakgrund som bidrar till att sänka skolans standard. 

Det som talar emot Jimmies problembeskrivning är som vid flera tidigare tillfällen, vetenskapen. 

Nyligen genomförda undersökningar visar att unga med invandrarbakgrund erövrar stora framgångar i skolans värld och är överrepresenterade inom högre utbildning.

Skolutspelet gör det tydligt att Sverigedemokraterna söker nya arenor för att kunna hålla sitt ”kulturkrig” vid liv. Jimmie och resten av partiledningen är väl medvetna om att en fortsatt demonisering av invandrare, är helt avgörande för partiets existens.

Om man misslyckas med att porträttera invandrare och invandring som roten till allt elände, försvinner partiets existensberättigande.

Insikten delas med giriga skolprofitörer som vet att festen är över om tillräckligt många människor kräver att man ska sätta stopp för vinstjakten i skolan. 

Därför kommer vi kunna se invandringsfientliga krafter kämpa sida vid sida med kapitalstarka aktörer, för att sälja in en berättelse om skolan som bara dessa krafter tjänar på. 

Vill påminna om att skolan tillhör dig och mig och våra barn. Därför behöver vi ställa oss upp tillsammans och förklara att våra barns framtid inte är till salu.

För övrigt konstaterar jag…

    att parallellt med att denna text skrivs, har Trump gått ut och lovat den konservativa judiska lobbyn och privata bidragsgivare, att han är beredd att kasta ut alla studenter som protesterar mot Israels övergrepp på den palestinska civilbefolkningen ur landet, om han han får bidragsgivarnas hjälp att bli vald till president.
Trumps uttalande är en påminnelse om att vi riskerar att gå mot en utveckling där allt större delar av demokratin är till salu.

Detta är en debattartikel. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.