Nyhetsplock tisdag 2 juli 2024

Publicerad 2024-07-02

Insatsstyrkan stormade konstprotest, SAS-anställda behöver ej längre dölja sina tatueringar, flera väktare klassade som säkerhetshot, fritt fram för tyska cannabisklubbar och Putin vill skicka barn på sommarläger i Nordkorea.

Insatsstyrkan stormade konstprotest. Konstnären Blue Falkholt poserade med automatvapen i en konstmanifestation för fred och mot våldsmonopolet. Förbipasserande trodde att vapnen var äkta och larmade polisen, rapporterar Göteborgs-Posten.
Det var i slutet av juni som Falkholt genomförde konstprotesten vid vattentornet vid Guldheden i Göteborg. Under en fotosession poserade hon med två stora automatvapen, som inte var äkta.
– Jag förstod ju själv när jag stod där uppe och dansade med två automatkarbiner att insatsstyrkan kom. De trodde ju att jag var en terrorist. De kom springandes som blå ninjor mellan pelarna i ultrarapid, säger Falkholt till tidningen.
Efter en timme på plats kunde polisen fastställa att AK-47:orna var oäkta, men säger till GP att man uppmanar till att i förväg informera polisen om man tänker använda sig av låtsasvapen, vid till exempel filminspelningar eller konstprojekt.

SAS-anställda behöver ej längre dölja sina tatueringar. Från och med igår får SAS-personal visa upp sina tatueringar under flygningar och bära sneakers.
Det meddelar företaget i ett inlägg på Facebook:
”Den här ändringen i våra riktlinjer är ett pågående löfte om att skapa en modern, inkluderande och välkomnande arbetsmiljö för alla.”

Flera väktare klassade som säkerhetshot. Hittills i år har 13 personer fått sitt godkännande för att arbeta som väktare på bevakningsföretag tillbakadraget eftersom de bedömts utgöra ett allvarligt hot mot samhället eller rikets säkerhet, rapporterar Ekot.
– Branschen växer och får fler och fler uppdrag, så det är klart att det är allvarligt om det finns personer som inte är lämpliga, säger Kristoffer Benjaminson på Länsstyrelsen i Stockholm.
Totalt har 46 personer fått sitt godkännande återkallat i år. I övriga fall rör det sig till exempel om personer som dömts för narkotikabrott eller misshandel.

Fritt fram för tyska cannabisklubbar. Tyskland blev det tredje landet i Europa att delvis legalisera cannabis när parlamentet i våras antog en lag som tillåter drogen för eget bruk.
Sedan 1 april är det lagligt för vuxna att ha på sig 25 gram cannabis och att odla upp till tre cannabisplantor i sitt hem.
Nu togs nästa steg i reformen, som innebär att det från och med 1 juli är tillåtet att sälja drogen på särskilda cannabisklubbar. Varje klubb får ha upp till 500 registrerade medlemmar och sälja 50 gram cannabis per person och månad.
Men i praktiken dröjer det innan klubbarna kan öppna sina portar eftersom de måste ansöka om licens, vilket kan ta upp till tre månader att få.

Putin vill skicka barn på sommarläger i Nordkorea. President Vladimir Putin vill skicka ryska barn till ett sommarläger i Nordkorea, skriver The Telegraph.
Barnen väntas skickas till Songdowon-lägret på landets östra kust. Aktiviteterna omfattar bland annat att polera den nordkoreanska ledares statyer.
– Vi kommer nu att skapa vår delegation. Förutsättningarna är bra där, säger Grigory Gurov, chef för ”Rörelsen av de första” – en ungdomsrörelse som skapades av Vladimir Putin i slutet av 2022.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.