Nyhetsplock torsdag 4 juli 2024

Publicerad 2024-07-04

Våldtäktsdömd får resning i HD efter jäv, uteblivna kontroller bakom dödliga hissolyckan, Socialdemokraterna vill stoppa vinstintresse inom djursjukvård, blodgivare i Finland får gratis öl och kvinna hittad död inuti pytonorm.

Våldtäktsdömd får resning i HD efter jäv. En man som tidigare dömts till åtta års fängelse för skendränkningar och barnvåldtäkter mot en 13-årig flicka i Kristianstad får resning i Högsta domstolen (HD), rapporterar Kristianstadsbladet. Anledningen är att åklagaren i målet mot honom var jävig.
Jävet kopplas till att åklagaren något år innan hon utsågs till förundersökningsledare i ärendet jobbade på en advokatbyrå där en av hennes dåvarande kollegor var målsägarbiträde i ärendet om våldtäkterna.
”Eftersom det inte är uppenbart att jävet inte har påverkat utgången i målet har resning beviljats. Målet ska nu på nytt tas upp av hovrätten”, skriver HD på sin hemsida.

Uteblivna kontroller bakom dödliga hissolyckan. Statens haverikommission SHK har publicerat sin slutrapport efter hissolyckan vid en byggarbetsplats i Sundbyberg i fjol. Orsaken bakom olyckan anses vara uteblivna kontroller.
”Olyckan orsakades av att de kontrollåtgärder som var avsedda att fånga upp monteringsfel inte tillämpades. De uteblivna kontrollerna har lett till att avsaknaden av skruvförband inte har upptäckts.
En orsak på systemnivå är att gällande krav på kontroller för bygghissar inte är tillräckliga”, heter det i ett pressmeddelande från SHK.
Fem personer dog i olyckan som inträffade i december 2023.

S vill stoppa vinstintresse inom djursjukvård. Socialdemokraterna öppnar för ett vinststopp inom djursjukvården. Orsaken är de senaste årens skenande priser som gör att det i vissa fall kan bli billigare att ta med en hund till Spanien för operation än att operera den i Sverige.
– För en människa som älskar sitt husdjur är inte den här marknaden en bra husse, säger Anna-Caren Sätherberg (S), ledamot i miljö- och jordbruksutskottet.
S vill nu se ett tariffsystem där priser och avgifter kan regleras nationellt. Ett liknande system finns i Tyskland. Partiet vill också se tydligare pristransparens från veterinärbolagen så att det blir tydligt vad olika behandlingar kostar.

Blodgivare i Finland får gratis öl. Under sommaren får många blodcentraler problem med att allt färre kommer och donerar blod.
På Röda Korsets blodtjänst i Finland har man för andra året i rad tagit till en lite annorlunda taktik för att locka blodgivare – gratis öl.
När blodpåsen är full och nålen dragits ut får man en burk med visserligen alkoholfri, men ändå gratis lager. Ölen har till och med fått fyra olika, specialdesignade burkar som inte går att köpa i butik.
– Det finns ju de som samlar på ölburkar så de kanske har ett värde även när man druckit upp, säger Iira Hartikainen som är kommunikatör på Röda Korsets blodtjänst.
Idén var dels att få folk att ge blod på sommaren, men även att locka till sig en viss målgrupp.
– Vi har funderat länge på hur vi ska få unga män, och män generellt, att ge blod och då tänkte vi att män gillar öl. Just på sommaren så är det också viktigt med återhämtning efter blodgivning och alkoholfri öl är ett alldeles hälsosamt alternativ till vatten, saft, kaffe och te som vi brukar ha, säger Iira Hartikainen.
Hon berättar att det även fungerat som ett sätt för män att få med sig vänner. De ger blod och dricker en öl tillsammans till exempel på lunchen eller till och med som en AW.
Initiativet att ge öl till blodgivare drog igång förra sommaren. De 30 000 ölburkarna tog slut oväntat fort och de fick beställa ytterligare några tusen för att ölen skulle räcka hela sommaren.

Kvinna uppäten av pytonorm. En 36-årig kvinna försvann på tisdagen efter att ha gått ut för att köpa medicin till sitt sjuka barn, varpå familjen började leta efter henne, enligt polisen i Indonesien.
Kvinnans make hittade hennes sandaler och byxor en halv kilometer från hemmet och strax efter fick han syn på en pytonorm med en ”väldigt stor” mage.
– Ormen var fortfarande vid liv, säger en lokal polischef till nyhetsbyrån AFP.
Tillsammans med bybor skar de upp ormens mage och fann den döda kvinnans kropp.
Det är andra gången på en månad som en kvinna hittas död i magen på en pytonorm.
Trots att det är ovanligt att människor sväljs hela av pytonormar så har flera människor i Indonesien mist livet på det viset de senaste åren.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.