Nyhetsplock lördag 6 juli 2024

Publicerad 2024-07-06

Misstänkt mina var en parasollfot, hovrätten fastställer dom i ättiksfallet, vårdare döms för våldtäkt mot kvinna på LSS-boende, SiS ska få en överdirektör och Nordea åtalas för penningtvätt.

Misstänkt mina var en parasollfot. En kvinna utanför Enköping var ute och promenerade i en hästhage och hittade något som såg ut att vara en mina från andra världskriget.
Polis larmades till platsen för att kontrollera föremålet. Patrullen skickade en bild till Nationella bombskyddet som bedömde att föremålet är en gammal parasollfot och därmed helt ofarligt.

Hovrätten fastställer dom i ättiksfallet. Hovrätten fastställer straffet för föräldrarna i Eslöv som förgiftade sin dotter med ättika. De döms därmed till åtta års fängelse. Samtidigt höjer hovrätten skadeståndet till flickan från 955 000 kronor till nästan 1,5 miljoner kronor.
Flickan, som i dag är åtta år, kom in till barnakuten i Lund på julaftonsmorgon 2022. Hon vårdades då för livshotande skador till följd av ättiksförgiftningen. Hon var även kraftigt nedkyld.
Föräldrarna döms bland annat för synnerligen grov misshandel och olaga frihetsberövande.
Flickans juridiska ombud Malin Wahlqvist Raihle har tidigare sagt att flickan efter omständigheterna mår bra i dag.

Vårdare döms för våldtäkt mot kvinna på LSS-boende. Under ett års tid blev en kvinna på ett LSS-boende för vuxna i Sörmland sexuellt utnyttjad av en vårdare på boendet. Nu döms han till fem års fängelse för våldtäkt, rapporterar SVT.
Kvinnan har en intellektuell funktionsnedsättning och flera andra diagnoser. Enligt tingsrätten i Nyköping gör det att hon stått i beroendeställning till vårdaren.
Kvinnan har bland annat uppgett att mannen förmått henne att göra en abort och sterilisera sig, vilket mannen nekat till. Mannen har dock medgett att de haft en sexuell relation.
Tingsrätten menar att mannen förmått henne till samlag genom att ”allvarligt missbruka hennes beroendeställning”.
Han döms till fem års fängelse och ska även betala 730 000 kronor i skadestånd till kvinnan.

SiS ska få en överdirektör. Regeringen har beslutat att SiS ska få en överdirektör. Syftet är att myndigheten ska ges bättre förutsättningar för att utveckla myndigheten och den framtida inriktningen av verksamheten, rapporterar Dagens Juridik.
– Situationen för barn och unga som är i samhällets vård ska alltid leda till det bättre, aldrig till det sämre, säger socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) i ett pressmeddelande.
Tidigare i år tillsattes en utredning som ska se över den statliga barn- och ungdomsvårdens organisation och uppdrag. Nu beslutar regeringen att förstärka SiS ledning med en överdirektör, som ska ge stöd till myndighetschefen i arbetet med verksamheten.
– SiS står fortsatt inför stora utmaningar samtidigt som allt fler barn och unga dras in i kriminalitet. Regeringen ser mycket allvarligt på denna utveckling och har redan vidtagit kraftfulla åtgärder för att reformera den statliga barn- och ungdomsvården i grunden, men det är inte tillräckligt. Genom att tillsätta en överdirektör ger vi SiS bättre förutsättningar att utveckla verksamheten så att den svarar mot samhällets behov. Situationen för barn och unga som är i samhällets vård ska alltid leda till det bättre, aldrig till det sämre, säger socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) i ett pressmeddelande.

Nordea åtalas för penningtvätt. Nordea anklagas för att i åratal ha brutit mot penningtvättslagen i Danmark, avslöjar danska Berlingske.
Enligt Danmarks nationella enhet för specialbrott hade banken inte genomfört tillräckliga kontroller av sina kunder och deras transaktioner och det var enligt tillsynsmyndigheten ”uppenbart” att Nordea Danmark ”kan ha missbrukats för penningtvätt eller finansiering av terrorism” under ett antal år.
Myndigheten konstaterade att det 2015 och 2016 bland annat inte genomförts tillräckliga kontroller av ryska kunder, utländska korrespondentbanker och valutaväxlingsbyråer.
Informationen om åtalet har aldrig lämnats ut till aktieägare och allmänhet, även om utredningen av banken har pågått i över sju år.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.