Lennart Aspegren

Ett hot mot Europa

Av Lennart Aspegren 2024-07-07

Frankrike lär vara ett av världens mest välmående länder. Bortsett från gula västar och traktorbarrikader. Och i Frankrike liksom på andra håll i Europa förväntas politiker traditionellt exempelvis i parlamentet uppträda med respekt för demokratiska spelregler, hyfs och anständighet. 

Hur det ska bli med den saken i fortsättningen ter sig just nu dessvärre osäkert. I allra värsta fall kan det nämligen hampa sig så illa, att det blir Nationell samling, Frankrikes största parti på den extrema högerkanten, som ska gripa makten.

Det partiet leds numera av en ung man vid namn Jordan Bardella, tillsatt av självaste Marine Le Pen (som för övrigt råkar vara moster till hans partner).

Bardella förväntas fortsätta på Le Pens linje att försöka göra upp med partiets fascistiska bakgrund. Eller i varje fall skymma den för insyn.

Bardella har nu med enklast tänkbara grepp i alla fall lyckats bli mäkta populär i sociala media och på så vis rönt ett slags anseende som en ”framtidsman”.

Men det finns skäl att frukta att ett Frankrike styrt av Nationell samling alltmer skulle få erfara innebörden av partiets brunaktiga grundfärg. Och i och med det snart kunna glida iväg bort från demokrati, rättsstat och välfärd.

Ska de 30 procent av de röstande som just har deklarerat sig som anhängare av ett extremt högerpopulistiskt parti bli de som tar över den politiska makten i landet?  Eller ska de övriga 70 procenten lyckas slå sig samman och försvara en fortsatt demokrati?

Resultatet får ju avgörande betydelse  också för alla oss andra i Europa. Här om någonsin gäller det att hålla tummarna. Det är inte mycket annat som vi kan göra.

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens


   Lennart Aspegren är juris hedersdoktor vid Stockholms universitet. Bakgrund i Svea hovrätt. Rättschef i Regeringskansliet. Domare i Arbetsdomstolen, i Försäkringsöverdomstolen, i FN:s folkmordstribunal för Rwanda.
Lennart Aspegren är internationellt verksam som konsult och föreläsare. Gett ut lagkommentarer m.m. Gift, tre barn, fem barnbarn.
Lennart är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.