Nyhetsplock söndag 7 juli 2024

Publicerad 2024-07-07

Iran pressade Majid att utföra dåd i Sverige, akuten missade bruten arm på barn, hatbrotten i Frankrike ökar efter högerns framgångar och Greta Thunberg gripen vid protest i Haag.

Iran pressade Majid att utföra dåd i Sverige. Gängledaren Rawa Majid fängslades i Iran och pressades sedan att utföra dåd i Sverige för iransk räkning, säger en centralt placerad poliskälla till SvD.
– Teorin har förstärkts av information som vi fått från Mossad att Rawa Majid ska vara i iranska säkerhetstjänstens händer, säger poliskällan.
Idag ska Rawa Majid fortsatt vistas i Iran, i den kurdiska delen. Han ska enligt en källa i den kriminella världen leva ”ganska öppet” där.
Mot bakgrund av de totalt fem attentatsförsök mot israeliska intressen i Sverige under första halvåret av 2024 inledde polisen operation Vårflod.
Detta för att analysera kopplingar mellan den iranska regimen och svenska gängkriminella och förhindra framtida dåd mot Israel. Man tror att samtliga fem fall kan kopplas till Rawa Majid och hans nätverk Foxtrot.

Akuten missade bruten arm på barn. Akuten i Värnamo missade att barnet som kom in till dem hade en bruten arm. Misstaget upptäcktes först flera månader senare och barnet fick då genomgå en omfattande operation, rapporterar SVT.
När barnet kom till akuten i Värnamo gavs beskedet att armbågen var ur led. Trots att en röntgenundersökning gjordes så såg sjukvården ingen fraktur och när sedan armbågen sattes på plats igen bedömde man att skadan var åtgärdad.
Barnet fick dock inte tillbaka rörligheten som förväntat. Flera månader senare när barnet fick en ny röntgenundersökning upptäcktes frakturen. Region Jönköpings län har anmält händelsen till Ivo enligt lex Maria.
I anmälan till Ivo står det: ”Barnet fick genomgå en större operation med efterföljande omfattande rehabiliteringsperiod. I nuläget är det oklart om full funktion kommer att uppnås med tanke på den fördröjda handläggningen”. Ett omfattande utbildningsprogram har tagits fram efter händelsen för klinikens medarbetare så att samma misstag inte ska upprepas, står det även i anmälan.

Hatbrotten i Frankrike ökar efter högerns framgångar. Efter EU-valet den 9 juni där det franska ytterhögerpartiet Nationell samling fick över 30 procent av rösterna har en markant ökning av antalet hatbrott i Frankrike skett. Det skriver DN med hänvisning till människorättsorganisationen Ligue des Droits de l’Homme.
Undersökningar som flera tidningar gjort visar också att många invånare i landet nu möter betydligt mer rasism i sin vardag än före valet.
Idag avgörs det franska nyvalet som president Macron utlyste efter EU-valet. Även där ser Nationell samling ut att gå mot stora framgångar.

Greta Thunberg gripen vid protest i Haag. Klimataktivisten Greta Thunberg har gripits under en demonstration i nederländska Haag, rapporterar flera medier.
Hon blockerade en motorväg tillsammans med aktivistgruppen Extinction rebellion. Polisen uppges ha använt vattenkanoner mot demonstranterna.
Det är oklart om Thunberg delgivits någon brottsmisstanke. Hon greps senast den 25 juni i Helsingfors när hon demonstrerade med Extinction rebellion.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.