Så fel som det kan bli

Publicerad 2016-11-09

Igår startade en rättegång i Lunds tingsrätt gällande grovt narkotikabrott, där tre män åtalas för att ha smugglat 18 kg kokain. De togs på bar gärning när de landade med ett privat plan på en liten flygplats i södra Sverige den 30 mars i år. Men vad var det egentligen som hände första rättegångsdagen?

Aftonbladet rapporterar från rättegången med rubriker om stort säkerhetspådrag, kopplingar till kriminella MC-gäng och eventuella fritagningsförsök.
Då Magasinet Para§raf också var på plats i Lund ställer vi oss väldigt frågande till denna rapportering.

Enligt Aftonbladet såg det ut så här:

Ett stort antal poliser och vakter utrustade med skottsäkra västar bevakade rättegången.

Fakta: Inte en enda uniformerad polis fanns på plats någon gång under dagen i rättssalen. Däremot fanns det ett par vakter med skottsäkra västar, men det är vanligt förekommande på en tingsrätt.

Om det är så att reportern med säkerhetspådraget bland annat syftade på säkerhetskontrollen som passeras vid entrén, så är också det ett vanligt förekommande fenomen i dagens tingsrätter och har funnits i Lunds tingsrätt i fyra år.

Aftonbladet fortsätter: En av de åtalade, en 46-årig man, har kopplingar till ett kriminellt MC-gäng, enligt en källa till Aftonbladet.

Fakta: Överhuvudtaget nämndes inget om någon som helst koppling till kriminella MC-gäng, varken av åklagare eller försvarare. Magasinet Para§raf har även tagit del av både förundersökningen samt slasken i fallet, där någon sådan koppling vare sig nämns eller förekommer. (För övrigt är mannen som Aftonbladet hänvisar till 49 år, inte 46 år).

Aftonbladet: Att ett fritagningsförsök befarades märktes vid varje paus. Då bildade Kriminalvårdens personal en halvcirkel runt de misstänkta.

Fakta: Då de misstänkta i pauserna ska föras tillbaka till häktet, ihopkopplade med handfängsel med personal från Kriminalvården är den proceduren svår att göra utan att närma sig personerna i fråga.

Åklagaren ställer sig frågande

Åklagaren i fallet, Stefan Gradler på internationella åklagarkammaren i Malmö, är frågande:

– Någonting om kopplingar till kriminella MC-gäng eller eventuella fritagningsförsök är inget som kommer från vare sig förundersökningen eller från min sida, så det ställer jag mig väldigt frågande till, förklarar Stefan Gradler.

– Kan det vara någon hotbild som framkommit som du inte känner till?

– Vi får info från underrättelsen hos polisen och det har inte inkommit något sånt i det här fallet, fortsätter åklagare Stefan Gradler. Domstolslokaler är inte alltid särskilt lämpade för det dom ska vara till för, alltså rättegångar med häktade, så det händer att även utan någon som helst hotbild begärs förstärkning för att kunna garantera att rätten ska kunna göra sitt jobb.

– Så du menar att det inte är ovanligt förekommande med ett par extra insatta vakter under en förhandling?

– Exakt.

Känsliga mål flyttas till Malmö

För övrigt kan tilläggas att tingsrätten i Lund inte har någon säkerhetssal. Därför flyttas mål som kräver hög säkerhet till säkerhetssalen i Malmö. Om det hade varit så som Aftonbladet rapporterar, hade denna förhandling inte ägt rum på tingsrätten i Lund överhuvudtaget. Så istället för att dra till med stora säljande rubriker om kopplingar till kriminella gäng och eventuella fritagningsförsök, kanske det är bättre att bara kolla upp fakta och rapportera om hur det faktiskt är.

 

Av Magdalena Khodr och Nina Silventoinen


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.