Jimmie Åkesson. Foto Jessica Gow /TT

Till dig som skyller dina personliga tillkortakommanden på invandringen

Av Dick Sundevall 2023-07-09

Om det är någon tröst så är du är inte ensam. Ni är många, tusentals, som idag skyller personliga problem och tillkortakommanden på invandringen. Usla skolbetyg, arbetslöshet eller dåligt lågbetalt jobb, sprucket äktenskap, regeringens agerande, spriten som är urdrucken – allt tycks kunna skyllas på invandringen. Men om det nu inte är så, om det inte håller – om det istället beror på dig själv...

Att du fick dåliga betyg i skolan kan i och för sig bero på att du var dummare i huvudet än dina klasskamrater men det kan också finnas andra förklaringar.

Du kanske skolkade för mycket eller aldrig läste dina läxor. Och därmed har svårigheter med att såväl läsa som skriva. Det senare delar du i så fall med många som skyller allt på ”massinvandringen” – för de kan oftast inte heller skriva en vettig begriplig svenska.

Men det där beror inte på ”massinvandringen”. Det kanske till och med är så att vi inte hade någon invandring att tala om i Sverige när du gick i skolan?

Att du inte fick det där jobbet efter din provanställning, utan det gick till en invandrare, eller infödd svensk, beror inte heller på ”massinvandringen”. Utan det kan bero på att du inte kom i tid, gick hem tidigare och sjukskrev dig de flesta måndagar.

Eller på att såväl arbetsgivaren som arbetskamraterna inte ville veta av dig på grund av ditt bittra hatiska tjat om att ”massinvandringen” ställde till så mycket problem för dig – inte minst i ditt tänkande.

Att du sannolikt är arbetslös vet vi eftersom du dygnet runt tycks ha tid att försöka formulera mer eller mindre rasistiska kommentarer på olika internetforum.

Du kanske skulle försöka ägna all den energin åt att skaffa dig ett jobb istället? Istället för att bli försörjd via bidrag genom att det är en massa infödda svenskar – och invandrare – som jobbar och betalar skatt. Idag skriker företagen efter arbetskraft så nog finns det jobb.

Sak samma med det där äktenskapet, eller äktenskapen, som sprack. Om du tänker efter lite så berodde det väl inte på att någon invandrare förförde din hustru?

Utan det handlade kanske om att du söp för mycket och jobbade för lite? Och även hon kanske ledsnade på det där eviga tjatandet om att alla dina misslyckanden berodde på ”massinvandringen”.

Och att du inte fick med den där tjejen hem från krogen berodde inte heller på ”massinvandringen”. Utan troligen handlade det om att du var för full eller för otrevlig. Eller du kanske luktade illa?

Det kanske också berodde på att den där killen hon istället hängde med hem inte tjatade om det där med ”massinvandringen” utan istället var mer intresserad av att prata med henne – om henne.

Det där med att skylla det mesta av personliga tillkortakommanden på vad som händer i vårt land, vad regeringen beslutar och eller vad oppositionen föreslår – det blir lite fel för dig. Risken är att du blir betraktad som kommunist.

För kommunister har en tradition av att skylla det mesta på fel i samhället. Och det blir ju helt fel för dig, eftersom du brukar benämna de flesta till vänster om SD för att vara vänsterextremister eller kommunister.

Om vi däremot går högerut i partipolitiken så blir det alltmer av honnörsorden konservatism, individen och frihet. Alltså individens frihet att göra något av sitt liv – eller låta bli.

Så hur ska du ha det? Ska du vara en kommunist som skyller det mesta på samhället, eller utgöra en i den mörkblåbruna röran som bestämt hävdar att det mesta beror på individen själv?

Stanna upp en stund och tänk efter – det kan ju faktiskt vara så att såväl dina egna som dina kompisars personliga tillkortakommanden i huvudsak beror på er själva, även om inte samhället är perfekt på varje punkt. Och inte har något som helst att göra med ”massinvandringen”.

Slutligen, bland en del flockdjur försöker man driva bort eller döda andra djur av samma slag om de kommer i närheten av den egna flocken.

Gör gärna ett försök att resa dig från nivån flockdjur. Jag tror faktiskt, eller hoppas i varje fall, att du kan göra det – om du försöker. Och om du fixar det, så är jag säker på att du den dagen förstår att ingenting, absolut ingenting, blir bättre i ditt liv av att du röstar på Sverigedemokraterna.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


    Dick Sundevall är Para§rafs chefredaktör och ansvariga utgivare men hans krönikor och debattartiklar är inga ledare, utan högst personliga tankar och funderingar.
I närmare 40 år har han arbetat med rätts- och kriminalfrågor. Det har blivit många tv-program och dokumentärfilmer. Åtta böcker och många tusen artiklar genom åren.
Dick är mångfalt prisbelönt som journalist och författare med utmärkelsen Guldspaden och annat. Mest stolt är han över Ordfronts Demokratipris, ”för då väljs man ut bland hela befolkningen”.
På frågan om vad han tycker är det bästa han har gjort, svarar han:
– Mina tre barn.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.