Nyhetssammandrag lördag 28 maj 2022

Publicerad 2022-05-28

Hemmagjorda skjutvapen är ett växande problem, 26-årig man döms till våldtäkt efter nio år och den första domen efter påskupploppen har nu fallit. Här är det senaste dygnets nyhetssammandrag.

Alltfler ”hemmagjorda” skjutvapen beslagtas genom polisiära insatser över hela Europa. Ett växande problem är alltså möjligheten att skapa vapen med hjälp av en 3D-printer. Idag behövs bara en skrivare och en digital ritning som matas in, allt finns lättillgängligt på Internet.
Nu är situationen så pass allvarlig att Europol (den europeiska polismyndigheten), går ut med en officiell varning. Dessutom planerar de att skapa ett internationellt nätverk av experter som har till uppgift att hålla koll på och informera om den växande problematiken.
En konferens i Haag är planerad till nästa vecka, där 120 sakkunniga inom områden som vapen, juridik och brottsutredningar har bjudits in för att tackla den alarmerande situationen.

I januari 2013 våldtogs en kvinna i ett industriområde i Storås, Göteborg. På väg hem en sen kväll överfölls hon av en för henne okänd man. Ingen har kunnat ställas till svars förrän nu, nio år senare.
Den 26-årige mannen topsades i ett annat ärende där han misstänktes för olaga hot, och det var då som Polisen fick en träff på den olösta våldtäkten.
Efter att rättegången avslutats, döms den tilltalade till skyddstillsyn och behandling inom Frivården samt att betala 110 000 kr i skadestånd till brottsoffret.
Han slipper fängelse på grund av hans unga ålder när brottet begicks samt den långa tid som förflutit sedan våldtäkten och faktumet att han inte aktivt försökt hålla sig undan.

Solna tingsrätt dömer en man i 30-årsåldern till sex månaders fängelse för våldsamt upplopp och försök till våld mot tjänsteman, efter hans deltagande i kravallerna i Rinkeby under påskhelgen.
Det är första domen efter de så kallade påskupploppen som uppstod i kölvattnet av den danske högerextremisten Rasmus Paludans demonstrationer på olika orter i Sverige, där han bland annat brände Koranen.

 


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.