Nyhetssammandrag torsdag 22 september 2022

Publicerad 2022-09-22

Bedrägerioffer får rätt i Högsta domstolen, kvinna döms till vård efter att ha knuffat ner man på tågspår, många avhopp i Tramadolbehandling, Beyond Meat stänger av sin operativa chef och förslag på alkolås i alla nya bilar i USA.

Bedrägerioffer får rätt i Högsta domstolen, som fastslagit att han ska få tillbaka 385 000 kronor av banken, trots att han varit grovt oaktsam med sina bankuppgifter och lämnat ut koden till bankdosan, rapporterar SVT Nyheter Stockholm.
Efter den vägledande domen uppmanar Konsumentverket bedragna personer att kontakta sina banker för att få sina ärenden omprövade.
– HD-domen är oerhört betydelsefull då det krävs mycket för att den bedragna ska få ta hela ansvaret för bedrägeriet, säger generaldirektör Cecilia Tisell.
Under förra året gjordes 11 600 anmälningar av så kallad vishing – bedrägerier där personer luras att lämna ut bankuppgifter.

Kvinna döms till vård efter att ha knuffat ner man på tågspår. En kvinna döms till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning för försök till mord efter att ha knuffat ner en man på spåret vid Hökarängens tunnelbanestation i södra Stockholm, enligt pressmeddelande från Södertörns tingsrätt.
Den rättspsykiatriska undersökningen visar att kvinnan var påverkad av en allvarlig psykisk störning vid gärningen och att hon fortfarande lider av en sådan störning.
Hon har förnekat att hon befann sig på brottsplatsen, men enligt rätten råder det inget tvivel om att det var hon som knuffade mannen. Händelsen fångades på övervakningsfilm.
Kvinnan döms också att betala skadestånd till mannen med drygt 200 000 kr, bl.a. för kränkning.
Händelsen inträffade den 3 juli i år när ett tåg var på väg in på stationen, men personer på platsen lyckades få föraren att bromsa i tid.

Många avhopp i Tramadolbehandling. Jämfört med andra droger är det dubbelt så vanligt att personer med Tramadolmissbruk avbryter sin behandling i förtid, rapporterar TT.
– Det är en mångfasetterad drog som ger många effekter, därför tror vi också att den är särskilt svår att sluta med, säger professor Anders Håkansson.
Tillsammans med andra forskare har han intervjuat 335 unga som vårdats på Maria Malmös mottagning. 35 procent av de som behandlades för Tramadolmissbruk avbröt behandlingen i förtid, jämfört med 15 procent av dem som hade andra beroenden.
Tramadol är ursprungligen ett smärtstillande läkemedel, men används som drog i flera olika russyften.
Abstinensen och avgiftningen är ofta svår. Missbrukande ungdomar använder det ofta varvat med cannabis.

Köttsubstitutbolaget Beyond Meat stänger av sin operativa chef Doug Ramsay, efter att han gripits i samband med ett bråk i helgen, uppger bolaget i ett pressmeddelande.
Ramsay hamnade i slagsmål med en man efter en collegematch i fotboll. Han ska då ha bitit av en bit av den andre mannens näsa och greps misstänkt för hot och misshandel.

Förslag på alkolås i alla nya bilar i USA. Alkomätare föreslås bli obligatoriskt i alla nytillverkade bilar i USA, i ett försök att få bukt med alkoholrelaterade dödsolyckor i trafiken.
Nästan 43 000 personer dog i trafikolyckor i USA förra året, den högsta siffran på 16 år.
Trafiksäkerhetsmyndigheten NTSB uppger nu att man ligger på en krisartad nivå och rekommenderar därför alkolås. NTSB har dock ingen beslutande roll i frågan, utan lägger förslag till en annan myndighet, NHTSA. Förslaget kan bli verklighet tidigast om tre år.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.