När varningssignalerna ljuder

Av Dick Sundevall 2022-11-01

Hunden väckte mig kvart över fem på morgonen. Hon gjorde det försiktigt med en tass på min arm. Det brukar betyda, ”jag måste ut snabbt”. Men det kan också betyda, ”det är någon på tomten”. Så jag tittar ut – ingen där. Alltså snabbt på med morgonrocken, nerför trappan och släpper ut henne. Då, när jag står där huttrande i dörröppningen och tittar på hunden som inte alls har diarré – hör jag varningssignalen.

Det är det där lilla pipet, eller snarare blippet. En varningssignal som innebär att det är dags att byta batteri i någon av brandvarnarna.

Har fyra stycken och som vanligt tar det lite tid innan jag inser vilken av dem som varnar. Tar ner den och tar ur batteriet. Tänker gå och lägga mig igen och leta fram ett nytt batteri senare – men inser att nu är jag definitivt vaken.

Framför mig står en förväntansfull hund med viftande svans och en blick som säger ”frukost”. Berömmer henne för att hon väckte mig när hon hörde den där konstiga blippande varningssignalen.

Det finns varningssignaler av olika slag. En del är falska, som det där med att det dödliga våldet skulle öka i Sverige. Vilket det inte gör. Skjutningarna ökar. Fler unga killar som har någon anknytning till ett kriminellt gäng blir skjutna.

Men det dödliga våldet i form av mord, dråp och grov misshandel i kombination med vållande till annans död, det ökar inte om vi ser det i förhållande till folkmängden. Det var värre på 80-talet.

Skjutningarna och mediernas uppmärksamhet på i första hand den formen av dödligt våld, har inneburit en sämre livskvalité för många människor i och med att de blivit rädda. Att därtill snart sagt alla politiska partier spelar på denna rädsla för att fiska röster har inte gjort saken bättre.

Alltför många tror därför att det är värre än vad det är. Tror att man helst inte ska gå ut. Inte släppa ut barnen om det inte är absolut nödvändigt. Och därmed sänks dessa personers livskvalité – trots att Sverige är ett av världens tryggaste länder.

Det är naturligtvis fruktansvärt när någon som inte alls är inblandad i någon gängkonflikt, som den där 12-åriga flickan, blir skjuten av misstag. Men det händer möjligen en eller två gånger om året.

Visst kan man då säga att en eller två gånger, är en eller två gånger för mycket. Absolut är det så.

Men risken för att man dör en för tidig död är oerhört mycket högre i våra hem, på grund av fallolyckor. I runda tal dör uppemot tusen personer årligen av fallolyckor i hemmet.

Och sannolikheten för att man dör i en trafikolycka är också mycket större än att av misstag bli skjuten i en gänguppgörelse, antingen man ger sig ut på vägarna i bil, motorcykel, moped, cyklar eller går till forts. Det är 250-300 personer som årligen dör i trafiken i Sverige.

Under en tioårsperiod dör cirka 500 personer i arbetsplatsolyckor i Sverige. Alltså 50 människor varje år. Och att bada är farligt. Cirka 120 personer drunknar årligen i vårt land.

Och farligast av allt är att bli deprimerad, vilket man bland annat kan bli av allmän oro och rädsla för att bli mördad. Det är drygt 300 kvinnor som tar livet av sig i Sverige varje år och cirka 800 män.

Kort sagt är det riskfyllt att leva ett vanligt hederligt liv. Men naturligtvis innebär det ännu större risk för plötslig ond bråd död om man går med i ett gäng som langar knark, eller börjar frilansa i ett område där det redan finns ett eller flera såna gäng.

Nu har de politiska varningssignalerna börjat ljuda allt högre, eftersom Sverigedemokraterna blivit landets näst största parti och med det i ryggen fått ett avgörande inflytande över den nya regeringen.

De som röstar på SD eller i varje fall lite lamt försöker försvara det partiet, brukar hävda att det där med Sverigedemokraternas rötter i nazismen var väldigt länge sedan och många andra partier också har varit fel ute, om man går tillräckligt långt tillbaka i historien.

Så sant. Men problemet är att inte sällan dyker de där bruna åsikterna upp inom SD. Och de kommer alltför ofta från förtroendevalda medlemmar.

I förra veckan avgick SD-politikern Rebecca Ädel efter Expressens avslöjande av att hon varit aktiv i NMR, alltså nynazisterna. Hon hade där utmärkt sig genom att hylla Hitler och nu 2020 hade hon stått på valbar plats på kommunvalsedlarna för SD i Nynäshamn. Hon hade därmed valts in i kommunfullmäktige där – när hon avslöjades.

Inför valet avgick SD-politikern Sonja Hellström, efter att även hon avslöjats med att ha spridit nazistisk dynga.

Inte nog med det. De senaste månaderna har ytterligare SD-medlemmar avslöjat med händerna i den bruna syltburken. Däribland Jönköpings Anders Stacke och Karlshamns Jonas Lingvärn.

När jag skriver det här kommer nästa avslöjande: En av de gripna nazisterna efter helgens nazistupplopp i Oslo kandiderade i valet för SD i Katrineholm.

Men de utesluts ju när det kommer fram, hävdar SD-anhängarna. Ja, i en del fall. Men naturligtvis måste man inom SD ha lagt märke till de här personernas bruna sympatier på partimöten, i mejl och på olika slutna grupper på sociala medier. Och tydligen har deras bruna åsikter accepterats bland övriga medlemmar.

Det är först när det kommer ut till allmänheten via medierna som en del av dem blir uteslutna. Men en framträdande förgrundsfigur som Göteborgs Jörgen Fogelklou, blev inte utesluten trots att han spridit klara ställningstaganden för nazismen.

Det är att observera att ovanstående uppräkning bara handlar om de senaste månadernas avslöjanden. Så länge det här förekommer lär Jimmie Åkesson och hans närmaste få finna sig i att få försöka förklara sånt här – gång på gång.

Det underliga är att om man söker sig till SD måste man rimligen inse att där är det rasism riktad mot muslimer som gäller och att SD tar ställning för Israel i Mellanösternkonflikten, även om den kärleken inte är bevarad. Israel vill på goda grunder inte ha något att göra med Sverigedemokraterna.

Förklaringen är väl rimligen att om man är rasist och är för enfaldig för att dölja det, så klarar man inte att skilja på den rasism som riktar sig till muslimer och den som är riktad mot judar.

Varningssignalerna ljuder alltså högt och tydligt i dagens Sverige. Hitler kom till makten genom stöd från demokratiska konservativa partier. Nedmonteringen av Ungern som en demokratisk rättsstat grundar sig på fria val. Liksom vad som nu sker i Polen.

Det är bara 13 procent av världens alla länder som är demokratiska rättsstater med allmän rösträtt, fria medier, demonstrations- och yttranderätt – och så vidare.

Visst är jag medveten om att många som röstade på SD i riksdagsvalet proteströstade. Medan det i kommunalvalen bara var cirka hälften av dem som röstade på SD:

– Där vet dom ju vilka figurer det är dom röstar på, som någon sa.

Ja, kanske det. Men framförallt vill man ju inte ge SD ett större inflytande över den närmaste omgivningen där man själv bor.

Och visst är jag medveten om att inte alla som röstar på SD är rasister. Kanske har inte ens hälften av dem byggt sitt röstande på en medveten rasistisk ideologi. Men uppenbart har de inga större invändningar mot att hamna i ett sånt sällskap.

Låt oss inte en dag hamna i ett läge, som många tyskar efter andra världskriget, när de hävdade att de inte visste vad som pågick. Vi vet vad som pågår i Sverige om vi bara orkar lyfta blicken en bit bortom den egna nästippen.
Lyssna. Varningssignalerna ljuder – högt och tydligt.

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

För övrigt…

finns mer information om rasismen inom SD nedan. Listan är hämtad från en ledare i DN, som i sin tur anger källorna.

”Både högern och sverigedemokraterna är upprörda över etiketten ”blåbrun” för det egna blocket. Vem är brun, frågar de ilsket. Här är ett försök till svar:

2021-10-14: SD-tjänsteman på riksdagskansliet passiv medlem i vit makt-grupp (SvD).

2021-10-12: SD-tjänsteman på riksdagskansliet aktiv i vit makt-rörelsen (Expo).

2021-10-07: SD-ledare i Trosa döms för hets mot folkgrupp efter uttalande om att sydsudaneser har lägre IQ än andra folkgrupper (SVT).

2021-09-27: SD:s toppman Jörgen Fogelklou frias internt trots starka belägg för grov antisemitism och rasism (DN).

2021-09-25: Etnonationalist får pris av Mattias Karlsson och anställning på SD-kanal (Expo).

2021-04-14: SD-politiker i Uppsala blir chefredaktör för tidning med koppling till högerextremism (Expo).

2021-04-13: SD-politiker i Varberg jämför afrikansk fotbollsspelare med bajs (Expressen).

2021-03-29: SD-nämndeman i Jönköping sprider sekretessbelagd rättegångsinformation på hatsajt (Expressen).

2021-02-18: SD-politiker i Mölndal tipsar om förintelseförnekare (Expo).

2021-01-29: SD-politiker i Stockholmsområdet drömmer om inbördeskrig (Expo).

2020-12-17: SD-nämndeman i hovrätt sprider grov rasism (DN).

2020-12-09: SD-politiker i Södertälje döms för hets mot folkgrupp (SVT).

2020-10-30: SD-politiker i Nacka aktiv i nazichatt (Expo).

2020-09-19: SD-nämndeman i Södertörn sprider öppen rasism och hat (Expressen).

2020-09-15: SD-påläggskalv uttrycker nazism och rasbiologi i chatt med partikamrat (Expressen).

2020-09-09: SD-nämndeman i Mölndal sprider antisemitism och rasism (Expo).

2020-09-09: SD-politiker i Östhammar skriver rasistiskt mejl till medier (SVT).

2020-09-03: SD-politiker i Mölndal sprider vit makt-propaganda (Expo).

2020-08-19: SD-politiker som tidigare deltagit i rasistiskt medborgargarde uppmanar till våld mot Black Lives Matter-demonstration (Expo).

2020-08-14: SD-politiker i Lund sprider nazistiskt material (Expressen).

2020-06-08: SD-politiker i Botkyrka jämför Black Lives Matter med apor (SR).

2020-02-03: SD-politiker i Knivsta skickar rasistiska skämtfilmer med Hitler och Ku Klux Klan (Expressen).

2020-01-15: SD i Norrbotten riktar kritik mot att skola lär ut om partiets historia (Expo).

2019-12-17: SD-politiker i Bjuv sprider rasistiska och högerextrema konspirationsteorier (Expo).

2019-11-27: SD:s landsdagar hyllar nederländsk högerextremist (Expo).

2019-09-26: SD-politiker i Vallentuna sprider vit makt-propaganda (DN).

2019-08-21: SD i Töreboda sprider högerextrema myter (Expo).

2019-08-15: SD-politiker i Botkyrka sprider fascistisk propaganda (Expo)

2019-07-08: SD:s partiledare Jimmie Åkesson spelar med ett band med kopplingar till vit makt-rörelsen (Expo).

2019-04-03: SD-veteranen och före detta talmannen Björn Söder sprider antisemitiska troper (Expo)

2019-01-23: SD-politiker i Göteborg gör rasistiska tillmälen på skola (SR).

2018-11-05: SD-politiker i Sölvesborg uttrycker uppskattning för koncentrationsläger för homosexuella (SR).

2018-10-25: SD-riksdagsledamot sprider grov rasism (Expressen).

2018-09-07: SD-kandidater i Järfälla, Hudiksvall, Katrineholm och Älvsbyn uppmanar till rasvåld på nazisajt (Aftonbladet).

2018-09-07: SD-kandidater i Helsingborg, Enköping och Halland uttrycker grov rasism och antisemitism (Expressen).

2018-09-06: SD-kandidater i Järfälla och Kumla sprider grov rasism och önskar livet ur muslimer och asylsökande (Expressen)

2018-09-04: SD-politiker i Halmstad hoppas att Veronica Palm (S) dör i ett terrordåd (Expressen).

2018-09-04: SD-kandidat i Österåker skriver att romer är genetiskt tjuvaktiga (Expressen).

2018-09-04: SD-kandidat i Stockholm drömmer om avrättningar av journalister och meningsmotståndare när SD tar makten (Expressen).

2018-09-03: SD-politiker i Tierp sprider grov rasism och hånar förintelseoffer (Expressen).

2018-08-31: SD-kandidater i Örkelljunga, Norrköping, Oskarshamn och Stenungsund hyllar Hitler, hånar förintelseoffer och sprider nazistisk propaganda (Expressen).

2018-08-30: SD-kandidater i Ängelholm och Jönköping har bakgrund i organiserad nazism (Expressen).

2018-08-30: SD-kandidat i Karlsborg blev 2015 stödmedlem i NMR (Expressen).

2018-08-28: SD-kandidater i Klippan, Sjöbo, Simrishamn och Gnosjö har bakgrund på höga nivåer inom den organiserade nazismen (Expressen).

2018-08-19: SD-politiker sprider vit makt-musik (SR).

En del av de här personerna har uteslutits eller hoppat av SD, andra har fortfarande höga poster i partiet. En gissning är att det bruna i ”blåbrunt” kan syfta på bland annat de 60 enskilda incidenter från de senaste åren som återfinns på denna lista.”


  Dick Sundevall är Para§rafs chefredaktör och ansvariga utgivare men hans krönikor och debattartiklar är inga ledare, utan högst personliga tankar och funderingar.
I närmare 40 år har han arbetat med rätts- och kriminalfrågor. Det har blivit många tv-program och dokumentärfilmer. Åtta böcker och många tusen artiklar genom åren.
Dick är mångfalt prisbelönt som journalist och författare med utmärkelsen Guldspaden och annat. Mest stolt är han över Ordfronts Demokratipris, ”för då väljs man ut bland hela befolkningen”.
På frågan om vad han tycker är det bästa han har gjort, svarar han:
– Mina tre barn.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.