Foto Leif R Jansson /TT

Hur många falukorvar ryms det i en skattebefriad plastkasse?

Av Andreas Magnusson 2023-04-13

Ett tips till alla som hade hoppats att få en lättnad i vardagsekonomin med regeringens löfte om mellan sex och tio kronor billigare bensin per liter är att nu istället köpa jättemånga plastpåsar. Där kommer det efter årsskiftet att finnas pengar att tjäna.

Liberalerna hade ett bra förhandlingsläge när de gjorde upp med Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centern i Januariavtalet 2020. Ett absolut krav från deras sida var införandet av skatt på plastbärkassar.

Som Liberalerna såg det var skatten en absolut nödvändighet för att klara de tuffa miljömålen. Många andra länder i Europa har gått samma väg.

2015 kom ett EU-direktiv där medlemsstaterna ålägger sig att minska bruket av plastkassar till att vara högst 40 påsar per person och år. Detta ska vara genomfört senast år 2025.

Priset på en vanlig bärkasse i Sverige ökade med skattens införande från ungefär tre kronor till sju kronor. Som en konsekvens uppgav 90% av kunderna i mars 2022, enligt IVL Svenska Miljöinstitutet, att de numer tog med sig bärkasse hemifrån.

En del har menat att skatten har haft begränsad miljöeffekt eftersom försäljningen av plastpåsar på rulle samtidigt ökade. Vi behöver ju trots allt påsar att slänga skräp i.

Försäljningen av plastpåsar i kassan har mer än halverats och samtidigt har försäljningen av plastpåsar på rulle dubblerats. Det kan tyckas vara ett nollsummespel, men eftersom plastpåsarna på rulle är betydligt tunnare innehåller de mindre plast. Den totala konsumtionen av plast har således minskat.

Men nu ska den öka igen, oavsett vad havens fiskar eller Naturvårdsverkets generaldirektör, som hårdbevakas av Sverigedemokraterna för att eventuellt bytas ut, tycker om saken.

När Ebba Busch viftade med falukorven i radio, till glädje för alla synskadade som plötsligt kunde se lika mycket som alla andra, så krävde hon ett stopp för Magda-priserna.

Så här med facit i hand är det lätt att se att det inte är Magdalena Andersson utan den globala marknadsekonomin som avgör priset på en vara, men det kunde ju högerväljare omöjligt veta just då. Den sortens insikter kräver trots allt någon typ av förstånd.

Hur många falukorvar kan man förresten trycka ner i en plastkasse? Jag vet inte och egentligen spelar det ingen större roll.

Vi kommer att få billigare påsar som vi inte kommer ha råd att fylla med mat.

Liberalerna, politikens tabula rasa, har inga problem med att ena dagen vilja bekämpa rasism och nästa dag vilja samarbeta med rasister.

Som ideologiskt flytspackel lägger de sig platt på marken och försöker jämna ut alla eventuella ojämnheter oavsett vilken betongpolitik de för tillfället föredrar.

Det gör att de inte har några problem med att kräva införandet av en skatt när de leker med miljövänliga kompisar och kräva slopandet av en skatt när de leker med kompisar som tycker att det där med miljö är för töntar.

Skatten på plastpåsar avskaffas, enligt Regeringen, för att den bara är symbolpolitik. Till skillnad från alla brutna vallöften.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.