Debatt
Murhaf Hamid

Tänker regeringen följa Tidöavtalet eller barnkonventionen?

Publicerad 2023-04-26

12-åriga Murhaf Hamid är en helt vanlig kille i Glimåkra som lever i en ovanlig situation. Han är född och uppvuxen i Sverige samtidigt som han tillhör ett av de barn som nekas asyl och ska utvisas. Därför har han i hela sitt liv levt som papperslös. Att Sverige utvisar barn är en skandal och strider mot barnkonventionen.

Precis som sina kompisar säljer han majblommor. När han sätter rekord i försäljningen med 200 000 sålda majblommor blir han utsatt för hat och rasism av Eva Lundberg, en godkänd kandidat på regionvalsedeln för SD.

Hon skriver om hans rekord på Twitter: ”Och varför en jävla blatteunge .. skulle vara en vit och svensk på bild .. jävligt trött på all reklam också med bara negrar och hucklekärringar.”


I protest mot rasismen började folk att handla majblommor från Murhaf Hamid. Så hittills är hans rekord uppe i drygt fyra miljoner. Vilken manifestation för barns mänskliga rättigheter!

Samtidigt intervjuas SD:s migrationspolitiska talesperson, Ludvig Aspling, i Aftonbladet. SD vill upprätta ”transitzoner” det vill säga boenden för asylsökande där de ska stanna under hela asylprocessen.

Alla asylsökande på samma ställe. De asylsökande ska varken få arbeta eller få undervisning i svenska. ”Man ska inte sticka därifrån och springa runt”, säger Ludvig Aspling.

”Transitzonerna” är ett förvar som i praktiken är ett fängelse. Det är där barn som Murhaf Hamid ska växa upp enligt SD. Slutligen undrar reportern vad de asylsökande ska göra på transitcentren, när de varken får arbeta eller läsa svenska?

Ludvig Aspling svarar: ”Sitta och ta det lugnt. Det finns någon föreställning om att folk som kommer från krig genast måste sätta igång med saker, men har man flytt krig så kan man väl vila lite.”

SD visar upp sitt förakt mot både barns och vuxnas mänskliga rättigheter. Tänker regeringen följa Tidöavtalet och upprätta transitzoner för att undvika att SD ställer till med regeringskris?

Eller tänker man följa barnkonventionen och FN:s konvention om mänskliga rättigheter? Folk har i alla fall visat att de står för alla barns mänskliga rättigheter genom att köpa majblommor av Murhaf Hamid.

Av Margareta Bergkvist
Detta är en debattartikel. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

Här går det att köpa små eller stora paket majblommor från den här killen – och ge honom lite dricks om man så vill.


   Margareta Bergkvist har arbetat som SFI-lärare. Hon har drivit ett utbildningsföretag med inriktning på specialpedagogiska frågor, allt från fortbildning av IT-baserade medier till redaktionellt arbete med läromedel för särskolan.
Under många år arbetade hon på myndigheten Talboks- och punktskriftsbiblioteket, TPB (idag: Myndigheten för Tillgängliga Medier, MTM). Hon arbetade med specialpedagogisk anpassning av litteratur för personer med läsnedsättning och utveckling av digitala medier.
Margareta har en Teol.kand. examen, har läst data- och systemvetenskap, samt filosofi.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.