Nyhetssammandrag onsdag 29 november 2023

Publicerad 2023-11-29

Kvinna drogade och våldtog sonens minderåriga kompis, migranter utnyttjas med falska kontrakt, utrotningshotad noshörning född i Indonesien, moskéernas krav på Kristersson: "Ta avstånd" och en svensk man skjuten i Norge.

Kvinna drogade och våldtog sonens minderåriga kompis. En kvinna i 40-årsåldern åtalas för våldtäkt mot barn. Hon misstänks för att ha drogat och utnyttjat sin sons 14-åriga kompis, efter att först ha bjudit på alkohol och gett pojken tabletter, rapporterar Skånska Dagbladet.
Enligt den förundersökning som tidningen tagit del av ska kvinnans dna ha återfunnits i pojkens underkläder. Offret berättar i förhör hur kvinnan tryckt in två narkotikaklassade tabletter i hans mun i samband med att hon bjudit ungdomarna på alkohol.
”Hon kallade det för blåbär. Från den första tabletten var jag var redan borta” berättar 14-åringen i polisförhören enligt tidningen.
När pojken sedan blivit trött och lagt sig för att vila i den stuga de befann sig i ska kvinnan ha tagit sig in i sovrummet, låst dörren och fullbordat en våldtäkt.
Kvinnan har efteråt skickat ett meddelande till pojkens mobil där hon ber om ursäkt. Hon förnekar brott.

Migranter utnyttjas med falska kontrakt. I november infördes de nya kraven om lägstalöner för utomeuropeiska migrantarbetare.
De måste nu kunna visa att de tjänar minst 27 360 kronor för att få stanna i Sverige.
Detta har gjort att migranterna istället utnyttjas med falska kontrakt och tvingas betala tillbaka lön till arbetsgivaren, rapporterar SvD.
– Arbetsgivaren skriver ett kontrakt där det står en summa som är tillräcklig för att jag ska få stanna. Men sedan vill de att jag betalar tillbaka en del, säger en kvinnlig migrantarbetare till tidningen.
SvD har pratat med flera drabbade som vittnar om problemen och vad de nya reglerna kan leda till.
Migrationsverket förutspår att de nya lönekraven kommer leda till arbetskraftsbrist inom bland annat vård, försäljning och service.

Utrotningshotad noshörning född i Indonesien. En kalv av den utrotningshotade arten Sumatranoshörning har fötts i västra Indonesien.
Antalet djur av arten uppskattas vara färre än 80 på de indonesiska öarna Sumatra och Borneo, enligt Världsnaturfonden och Internationella naturvårdsunionen.
Noshörningen Delilah födde den ännu inte namngivna manliga kalven som vägde 25 kilo.
Det är den femte noshörningskalven som fötts i nationalparken Way Kambas i Sumatra i ett uppfödningsprogram.
Arten Sumatranoshörning är den minsta av de nutida noshörningarna.

Moskéernas krav på Kristersson: ”Ta avstånd”. Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson sa i ett tal att han vill riva moskéer som sprider antisvensk propaganda samt ta bort muslimska symboler från stadsbilden.
Nu kräver Göteborgs moskéer att statsminister Ulf Kristersson tar avstånd från uttalandet, rapporterar GP.
Bland annat har flera muslimska församlingar gått samman och skrivit ett öppet brev till Kristersson.
På lördagen, efter Åkessons uttalande, samlades flera församlingar för ett krismöte.
– Vi vill att statsministern ska ta ett ansvar för hela nationen, för alla svenskar och ta avstånd från de som försöker slå in kilar och splittra oss på grund av tro eller ursprung, säger Kalsoom Kaleem, informationsansvarig för muslimska samverkansgruppen i Göteborg till GP.

En svensk man i 30-årsåldern har skjutits i Moss i sydöstra Norge. Mannen är svensk medborgare, enligt Expressen.
– Det ska ha avfyrats uppskattningsvis sju till åtta skott, säger jourhavande jurist i Øst politidistrikt Harald Holmsen till NRK.
Händelsen ska ha inträffat strax innan klockan 17 vid Mossehallen i Moss, cirka nio mil från svenska gränsen.
Polisen söker minst två gärningsmän som ska ha lämnat i en mörk bil. Enligt NRK kan de vara beväpnade.
Den skjutne mannen ska ha förts Ullevåls sjukhus med ambulanshelikopter, men mannens skadeläge är oklart. Enligt Dagbladet är mannen känd av polisen sedan tidigare.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.