Nyhetssammandrag lördag 13 januari 2024

Publicerad 2024-01-13

Nya uppgifter om hängningsmord, sjunkande 17 m lång båt i centrala Stockholm, kvinna åtalas för mord – knivhögg annan kvinna, tonvis med litiumbatterier brinner – mycket giftig rök sprids och man i Sala fick 800 000 kr i felaktig sjukpenning.

Nya uppgifter om hängningsmord. En av de fem tonåringar som dömdes för inblandning i mordet på en taxichaufför som hittades hängd i ett naturreservat utanför Enköping har lämnat nya uppgifter i förhör, rapporterar SVT Nyheter Uppsala.
Utredningen har därför återupptagits, inför det att det överklagade målet ska prövas i hovrätten.
– Nu arbetar vi intensivt med att kontrollera det som framkommit i de nya förhören. Det kanske kommer att innebära att vi får en bättre bild av vad som faktiskt har hänt, säger åklagare Moa Blomqvist till SVT.
Tonåringen som lämnat nya uppgifter är den enda som var över 18 vid tiden för händelsen, och som i tingsrätten dömdes till livstids fängelse. Övriga dömdes till sluten ungdomsvård.
Efter att de nya uppgifterna framkommit har en av tonåringarna åter häktats. Hovrättsförhandlingen är planerad att inledas i slutet av januari.
Samtliga fem, fyra bröder och en flicka, dömdes i tingsrätten mot sitt nekande. Motivet till mordet var enligt åklagare och tingsrätten hämnd för en påstådd våldtäkt som offret, enligt flickan, utsatt henne för.

Sjunkande båt i centrala Stockholm. Strax efter klockan 9 larmades räddningstjänsten om att en båt höll på att sjunka vid Strandvägen, i Stockholm.
Stockholms Hamnar är på plats. Räddningstjänst var på plats men har nu lämnat. Ingen person är skadad.
Det rör sig om en båt som är cirka 17 meter lång och 4 meter bred.
– De åtgärder man gjort är att man lagt i läns för att ringa in eventuellt utsläpp av olja, säger Ludvig Sääf, ledningsoperatör på räddningstjänsten.
Hamnen, båtägare och försäkringsbolaget är på plats.

Kvinna åtalas för mord – knivhögg annan kvinna. Nu väcks åtal mot en kvinna som misstänks knivhuggit ihjäl en annan kvinna under en fest i Biskopsgården, Göteborg. Det rapporterar GP.
Det var i augusti 2023 som polisen larmades till en adress där en fest ägt rum.
Den knivhuggna kvinnan fördes till sjukhus men dog senare av sina skador.
Sex personer greps direkt på plats av polisen och nu cirka ett halvår senare ställs två av dem inför rätta. En 37-årig kvinna och en jämngammal man.
– Jag åtalar kvinnan i första hand för mordet och mannen för medhjälp, eftersom vi menar att han är den som hämtat kniven, säger kammaråklagare Maria Thorell, till GP.

Tonvis med litiumbatterier brinner – mycket giftig rök sprids.
Ett VMA, viktigt meddelande till allmänheten har utfärdats efter en industribrand på Stallbacka i Trollhättan. Branden uppstod strax efter klockan 04.
– Vi har en brand i en återvinningsstation, där det brinner ett antal ton litium jon batterier. De står i en halvöppen fastighet, det är svårt att komma åt och svårsläckt. Det är väldigt kraftig och väldigt giftig rök, säger Mathias Jonasson, vakthavande befäl.
Den giftiga röken uppges sprida sig norrut.
Räddningstjänsten uppmanar boende i närheten att stänga fönster, dörrar och gå inomhus.

Fick 800 000 i felaktig sjukpenning. En man i Sala kommun har under fem års tid fått drygt 800 000 kronor i sjukpenning och sjukersättning som han inte haft rätt till, och har dessutom inte betalat tillbaka pengarna till Försäkringskassan, skriver VLT.
Försäkringskassan har nu vänt sig till Kronofogden för att få hjälp att driva in pengarna från mannen som är i 45-årsåldern.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.