Nyhetssammandrag onsdag 21 februari 2024

Publicerad 2024-02-21

X spärrar Julia Navalnaja, utredning om israeliska soldaters övergrepp, man gripen efter mord på Dalarö, Centerpartistisk politiker hängdes ut på Dumpen – lämnar sina uppdrag, USA blockerar vapenvila i Gaza och rysk desertör hittad skjuten.

X spärrar Julia Navalnaja. Navalnajas konto på X stängdes av
Knappt hann Aleksej Navalnyjs änka öppna konto på X förrän det spärrades.
Men efter bara en stund öppnades det igen, utan förklaring från Elon Musks sociala medier-företag.
Julia Navalnaja skapade kontot för bara någon dag sedan, vilket tolkades som ett led i att hon nu vill ta över sin döde makes roll i rysk oppositionspolitik.
Sociala medier-tjänsten X angav inte omedelbart varför kontot spärrades under en stund på tisdagen. Det rapporterar Reuters.

Utredning om israeliska soldaters övergrepp. FN-experter uppmanar till en oberoende utredning om anklagelser om israeliska övergrepp mot palestinska kvinnor och flickor. Anklagelserna gäller bland annat dödande, våldtäkter och sexuella övergrepp.
I ett uttalande från sju oberoende FN-experter uttrycks oro om ”trovärdiga anklagelser om oerhörda kränkningar av mänskliga rättigheter” riktade mot kvinnor och flickor i Gaza och på Västbanken.
”Vi är chockade över rapporterna om att palestinska kvinnor och barn görs till måltavlor och dödas utomrättsligt i platser där de sökt skydd, eller medan de befinner sig på flykt”, står det i uttalandet.
Experterna vill se en oberoende undersökning av anklagelserna, och uppmanar Israel att samarbeta.

Man gripen efter mord på Dalarö.  En man har gripits misstänkt för inblandning i ett mord på en äldre man på Dalarö i Haninge kommun i fjol.
Mannen i 75-årsåldern hittades död i ett skogsområde i augusti. Han hade då varit försvunnen sedan i mars.
”Vid vidare utredning har polisen stärkt misstankarna om att mannen har mördats”, skriver polisen i ett pressmeddelande.
I utredningsarbetet har man lyckats identifiera en man i 30-årsåldern. Han greps under tisdagsmorgonen skäligen misstänkt för mord.

En C-politiker i Norrland får lämna partiet och sina uppdrag, rapporterar Expressen. Detta efter att mannen hängts ut hos sajten Dumpen, som söker upp och chattar med påstådda pedofiler.
Mannen ska ha chattat med ett av sajtens fejkade barnkonton sedan 2022. Han har sedan konfronterats av Dumpens Sara Nilsson och Patrik Sjöberg.
Dumpen har informerat Centerpartiet i den aktuella kommunen i Norrland.
Partiet fick ett mejl där mannen sa upp sina uppdrag.
Mannen är inte dömd för brott.

USA blockerar vapenvila i Gaza. USA har lagt in veto mot ett förslag om vapenvila mellan Israel och Hamas i FN:s säkerhetsråd, rapporterar Reuters.
Förslaget har utarbetats av Algeriet och signaler om att USA skulle lägga in veto kom redan under gårdagen, på grund av oro för att det inte skulle finnas ett avtal som också innefattar att Hamas frisläpper gisslan.
Istället har USA kommit med ett motförslag om en tillfällig vapenvila och där landet motsätter sig en israelisk markoffensiv i Rafah, enligt ett utkast som Reuters tagit del av.

Rysk desertör hittad skjuten. En rysk avhoppare flydde förra året över frontlinjen in i Ukraina med en militärhelikoper. Från ryskt håll kallas han för en ”förrädare och brottsling”.
Nu misstänkts han ha hittats i Spanien, skjuten med flera skott. Kroppen hittades för en vecka sedan i ett bostadsområde i staden Villajoyosa, som ligger nära hamnstaden Alicante, enligt spansk polis.
Mannen hade skjutits sex gånger, och enligt vittnesmål körde de påstådda gärningsmännen över honom innan de lämnade platsen.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.