Nyhetssammandrag tisdag 19 mars 2024

Publicerad 2024-03-19

Pojke åtalas för knivmord med 140 hugg, poliser uppmanas att ”sila sina gripanden”, allt fler barn luras på pengar i onlinespel, larm om att gängen säljer tjejer till varandra och belgisk polis dödades vid tillslag.

Pojke åtalas för knivmord med 140 hugg. En 16-årig pojke åtalas för mord på 15-årige Henrik i Alingsås, meddelar Åklagarmyndigheten. Dna och mobiltrafik finns bland bevisningen.
Henrik hittades död i Säveån efter en stor sökinsats, i oktober förra året. Han hade utsatts för ett omfattande stickvåld, enligt åklagaren fanns 140 stick- och skärskador på hans kropp.
– Många invånare i Alingsås har berörts starkt av mordet. Därför känns det bra att vi genom ett framgångsrikt utredningsarbete nu har nått fram till ett åtal i denna för många så tragiska händelse, säger Johan Lundberg, lokalpolisområdeschef Alingsås, i en kommentar.
Den åtalade pojken har varit häktad sedan kroppen påträffades. Han medger att ha utövat en del våld men förnekar brott.

Poliser uppmanas att ”sila sina gripanden”. Senaste månaderna har det larmats om överfulla arrester hos polisen. Nu uppmanas patruller i region Syd att ”sila sina gripanden” och undvika frihetsberövanden, rapporterar Aftonbladet.
Bakgrunden till polisens platsbrist är överfulla anstalter. Detta fortplantar sig ner i systemet och medför att häktena är fulla med dömda och arresterna fulla med häktade.
Och just från Syd kommer larmet från poliser, som anonymt berättar om hur långt situationen gått.
– Det är knökfullt av häktade i samtliga polisarrester i Sydsverige, säger en poliskälla till tidningen. Det är ett riktigt stort problem och beror på att resten av rättskedjan inte hänger med. Det beror på att vi har för lite fängelseplatser i Sverige, vilket innebär att häktena är fulla av dömda, varför polisarresterna är fulla av häktade. Så kort och gott tror jag att myndigheterna bryter mot häkteslagen.

Allt fler barn luras på pengar i onlinespel. Polisen, Finansinspektionen och Internetstiftelsen går nu ut och varnar för att allt fler barn luras på pengar i onlinespel. Bedragarna finns i populära spel som Counterstrike och Roblox.
– Barn lägger alltmer pengar på köp i spel. En del barn vill till och med att veckopengen ska betalas ut direkt i en spelvaluta. Det är en ny verklighet som alla föräldrar behöver ta ställning till och prata med sina barn om, säger Niklas Uppenberg, projektledare för finansiell folkbildning på FI, i ett pressmeddelande.
Myndigheterna uppmanar föräldrar att sätta sig in i och förstå vilka risker det finns i barnens digitala liv på samma sätt som man intresserar sig för barnens övriga liv.

Larm om att gängen säljer tjejer till varandra. Kvinnor och flickor som rör sig i gängmiljön riskerar att exploateras sexuellt och användas som betalningsmedel, varnar Jämställdhetsmyndigheten i en rapport. Det rapporterar SVT.
I riskzonen finns såväl kvinnor som redan befinner sig i prostitution som tjejer utan tidigare erfarenhet. Kvinnorna kan luras genom en kärleksrelation med en gängmedlem, för att därefter utsättas.
– De säljer tjejerna till varandra för sexuella handlingar och bjuder ut dem till personer i rivaliserande gäng eller för att betala av skulder, säger utredaren Sofie Kindahl till SVT.
Omfattningen av den sexuella exploateringen är inte känd men enligt Jämställdhetsmyndigheten förekommer det på flera platser i landet.

Belgisk polis dödades vid tillslag. En polis dödades och två skadades i en skottlossning i samband med en husundersökning utanför Charleroi i södra Belgien på måndagsmorgonen.
För en av de skadade betecknas läget som kritiskt, skriver tidningen L’Avenir. Även gärningsmannen skadades och vårdas på sjukhus.
”Mina tankar går till familjen och de närstående. Respekt behövs för ordningsmaktens arbete, till tjänst för vår befolkning”, skriver premiärminister Alexander De Croo på X.
Uppgifter saknas ännu om orsaken till tillslaget, som gjordes av en specialstyrka från den belgiska polisen.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.