Nyhetsplock fredag 24 maj 2024

Publicerad 2024-05-24

TV4 polisanmäler hot efter granskning om SD:s trollkonton, staten sviker barn som begår brott, man förblödde efter vårdmiss, chokladjätte får miljardböter och Norge stänger gränsen för ryssar.

TV4 polisanmäler hot efter granskning om SD:s trollkonton. TV4 har polisanmält hot efter Kalla fakta-redaktionens avslöjande om Sverigedemokraternas anonyma konton på sociala medier, rapporterar Journalisten.
– Jag kan bekräfta att vi har polisanmält hot, säger ansvarig utgivare Fredrick Malmberg till tidningen. Han vill inte gå in på vilka och hur många hot som riktats mot kanalen.
Beskedet kommer efter uppgifterna om att anställda på TV4 uppmanats undvika att skylta med var de jobbar på grund av hot, något som Aftonbladet tidigare rapporterat om.
Det råder förhöjd säkerhet på TV4 efter granskningen.

Staten sviker barn som begår brott. Den nationella styrningen har brister i insatser mot barn som begår grova brott, och statens insatser är ineffektiva. Det slår Riksrevisionen fast i en ny rapport.
Trots samhällsinsatser blir nio av tio barn som begår grova brott misstänka för nya brott inom några år. Dessutom klarar färre en vart tionde barn i samma grupp av att skaffa sig grundläggande högskolebehörighet. Statens insatser är inte tillräckligt effektiva, visar rapporten.
”Svag nationell styrning har tvingat fram olika lokala lösningar. Det är resurskrävande, ineffektivt och försvårar det gemensamma arbetet”, säger riksrevisor Helena Lindberg på Riksrevisionens sajt.

Man förblödde efter vårdmiss. Mannen, i 70-års åldern, sökte akutvård i Sörmland under hösten 2023 efter att ha drabbats av svåra akuta bröst- och buksmärtor.
Flera tänkbara diagnoser diskuterades då mannen hade mycket lågt blodvärde och en akut gastroskopi planerades till nästföljande dag.
Trots blodtransfusioner under natten försämrades mannens tillstånd och han avled i blödningschock på morgonen. Obduktionen visade blödande åderbråck i matstrupen.
Patienten bedöms ha fått en allvarlig vårdskada då akut behandling inte sattes in. Flera brister i kommunikationen mellan olika professioner och olika kliniker har framkommit i regionens kartläggning.
Händelsen har anmälts till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) enligt Lex Maria av chefsläkaren på det aktuella sjukhuset, skriver Region Sörmland i ett pressmeddelande.

Chokladjätte får miljardböter. Chokladjätten Mondelez får böter på motsvarande 3,8 miljarder kronor av EU, rapporterar Ekot. Orsaken är att EU-kommissionen anser att bolaget har missbrukat sin dominerande ställning genom att begränsa sin försäljning över gränserna på EU:s inre marknad, enligt radion.
Syftet ska ha varit att upprätthålla priserna på choklad och kaffe.
Amerikanska Mondelez är världens största tillverkare av choklad och kakor och ligger bland annat bakom kända varumärken som Toblerone och Oreo men även svenska Marabou.

Norge stänger gränsen för ryssar. Beslutet att stänga gränsen är en reaktion på Rysslands anfallskrig mot Ukraina, uppger justitie- och beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) i ett pressmeddelande.
Ryssland reagerar med att kalla beslutet ”diskriminerande” och hota med konsekvenser, rapporterar norska TV2.
Undantag ska nu endast kunna göras för ryska medborgare som har nära anhöriga i Norge.
Redan våren 2022 skärpte Norge regelverket för ryssar men de nya åtstramningarna gäller både dem som har visum som utfärdats innan det året och dem med visum som utfärdats av andra Schengenländer. De nya reglerna träder i kraft den 29 maj.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.