Dränera det offentliga träsket

Av Michael Pålsson 2025-05-01

Ett populärt uttryck hos president Trump och hans MAGA-supportrar är ”drain the swamp!”. Uttrycket tycks dels syfta på att rensa bort inflytelserika lobbyister, dels att minska byråkratin i statsapparaten. Det är en rimlig ståndpunkt för de flesta skattebetalare även i Sverige.

Att påstå att det förekommer mycket lobbyism runt våra politiker, särskilt i riksdag och regering, innebär väl knappast ens att sticka ut hakan. Allt från friskolelobbyister till representanter för fossilindustrin, men också många andra intressegrupper som fackförbund, näringslivsrepresentanter, minoriteter som exempelvis samer eller funktionshindrade.

Att olika intressegrupper försöker påverka eller uppmärksamma politiker på olika problem eller lösningar i samhället är givetvis i sig inget fel. Politiker är generalister och inte experter på allt, och behöver därför informeras i olika frågor för att kunna driva dem.

Problemet uppstår främst när vissa intressegrupper är så starka att politiker påverkas att driva frågor mot bättre vetande. Eller när intressegruppernas representanter är kompisar med politikerna, som det exempelvis tycks föreligga när det gäller friskolesektorn. Det Håkan Juholt träffsäkert benämnde som ”klägget”. Då kan det vara dags att dränera träsket.

Samma sak när det gäller olika mer eller mindre nödvändiga myndigheter som politiker från tid till annan instiftar. Var och en myndighet fyller säkert en uppgift i samhället. Samtidigt konstaterade C. Northcote Parkinson redan för över 60 år sedan (”Parkinsons lag”) att byråkratier har en inneboende växtkraft att expandera långt utanför sitt ursprungliga syfte. Den administrativa påbyggnaden tenderar att utvidga sig av egen kraft. Fler hierarkiska nivåer, fler regler, fler människor som sysslar med regelefterlevnad, fler möten, mer planering och fler utvecklingsprojekt.

En aktuell sådan myndighet skulle kunna vara polisen, som trots tusentals fler anställda och nya verktyg de senaste åren, inte klarar att lösa vare sig gängbrottslighet eller så kallad vardagsbrottslighet. Än mindre är det möjligt att se några konstaplar patrullerande på gatan. Jag säger inte att Polismyndigheten nödvändigtvis måste effektiviseras, men vill främst peka på problemet.

Lika tydligt blir det när kommuner och regioner avlönar mängder av kommunikatörer för att informera om vad de gör, istället för att bara lösa sin uppgift. Vara där för medborgarna.

Enligt min uppfattning finns det, inte bara i USA utan också i Sverige, goda skäl att tro att många myndigheter, stater, regioner och kommuner faktiskt kan effektiviseras. Träsket kan behöva dräneras.

Frågan är bara hur det ska göras. Enligt min mening har ingen någonsin kunnat påvisa ett bättre system att styra ett land än liberal demokrati. Diktaturer som Kina förskräcker med sin ofantliga stat, korrupta och auktoritära stater som Ryssland, Ungern och Turkiet är alla ekonomier som är i fritt fall. EU kan ibland skaka, men än så länge står vi pall och vi är fria att göra vad vi vill. Det är trögt, men trögheten är också ett försvar mot den grövsta form av korruption som nu tycks pågå i USA, med Elon Musk som tydligast representant.

Det är inte fel att dränera träsket. Det offentliga ska vara effektivt och får inte svälla som en koloss på skattebetalarnas bekostnad. Problemet är bara att myndigheter och institutioner tar lång tid att bygga, men kan raseras på mycket kort tid. Det räcker att se hur vi under mindre än ett par decennier lyckades montera ned det svenska försvaret, som nu mödosamt ska byggas upp igen.

Det är också ett misstag att tro att det går att driva ett land likadant som ett företag. Medan du i ett land måste ta en mängd olika hänsyn till olika grupper i samhället – pensionärer, skolungdomar, näringsliv, minoriteter etc. – har företaget i grunden alltid som enda slutmål att generera vinst till sin ägare.

Slutsatsen är därför följande. Dränera gärna träsket, men använd sugrör och inte motorsåg.

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


Michael Pålsson är advokat på Juhlin & Partners, med expertis inom avtalsrätt och arbetsrätt, samt styrelseledamot Svenska Avdelningen av Internationella Juristkommissionen.

Han har ett stort intresse för rättsfilosofi och är bland annat författare till böckerna ”Om frihet i vår tid” och ”Verklig rättvisa”.

Läs mer på www.michaelpalsson.se

Michael är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.