Älskar vi Israel för deras melodikänsla eller för deras folkmord?

Av Andreas Magnusson 2025-05-19

I den “opolitiska” tävlingen Eurovision song contest har svenska folket nu två år i rad tyckt att Israels bidrag är det allra bästa. Så ser det ut om man tittar på röstningsresultatet, men kan det verkligen stämma att de har så förträfflig melodikänsla i just Israel?

Nej, vi vet alla att det är den empatistörda ytterkantshöger som har fostrat internationella storstjärnor som Donald Trump och Victor Orbán och lokala förmågor som Jimmie Åkesson som har bedrivit massiv lobbyverksamhet i sociala medier för att uppmana folk att massrösta på Israel. Jag har sett kampanjerna och det har nog du också.

Det kan tyckas lite svårt att förstå varför samma höger som på 1930- och 40-talet utrotade judar i koncentrationsläger numer vill att Israel ska vinna en musiktävling, men hat är en stark drivkraft. Att få ge tummen upp åt det land som just nu är effektivast på att döda araber är viktigt för ytterkantshögern.

I Eurovision Song Contest är reglerna solklara. Det är Europas länder som tävlar i musik och politisk propaganda är förbjuden. Förutom när det gäller Israel då. De får vara med i tävlingen trots att landet inte ligger i Europa och trots att de just nu bedriver folkmord i Gaza. När det gäller Ryssland har man tagit beslutet att stänga dem ute. För Israels del är allt tillåtet.*

Eurovison Song Contest har kommit att bli en i högsta grad politisk tävling. Det var därför Ulf Kristersson poserade på bild iklädd kostym sittandes i en bastu på pressbilder i sociala medier strax innan finalen. Han vill visa att han är en av oss. Men ändå inte.

Det går inte att vara opolitisk och all kultur riskerar att användas som politisk propaganda. Det innebär inte att kulturen ska förbjudas, men det är viktigt att vara medveten om hur skrupelfria människor utnyttjar kulturen.

Att Israel trots brott mot folkrätten tillåts delta i Eurovision Song Contest är häpnadsväckande. Att det finns människor i Sverige som ser massmördandet av palestinska barn som skäl att trycka till i röstningsappen är direkt obehagligt.

* Reds. anm. deltagande i Eurovision styrs inte av geografiska begränsningar, utan av om man är medlem i EBU – European Broadcasting Union – eller om de beslutar om undantag. Vilket innebär att även länder utanför Europa kan vara med, bland andra kan nämnas att Australien och Azerbajdzjan tillåts delta i Eurovision. Israel är medlem i EBU.

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska och religionskunskap. Han sysslar också med musik både som soloartist och med bandet Oblomov. Andreas har skrivit en del för DN Kultur och nominerades 2019 till årets opinionsbildare vid Faktumgalan. År 2022 debuterade han med boken ”När humanismens fördämningar brister – personerna och partierna som drogs med”. Han har precis släppt boken ”Kravsamhället: Hur allt blev ditt fel” på Ordfront förlag.

Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.