Elie Wiesel. Foto: David Shankbone - Own work, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=19251042

Vad är motsatsen till kärlek?

Av Vladimir Oravsky 2025-07-02

Elie Wiesel fick Nobels fredspris, men hans författarskap är minst lika remarkabelt.

Den 2 juli 2016, dvs på dagen för 9 år sedan, dog Elie Wiesel 87 år ung. Han var 58 när han fick Nobels fredspris. Han kunde skriva, han och jag har hoppats på att han även skulle belönas med ett Nobelpris i litteratur. Wiesel var dock inte ens nominerad, vad jag vet. Han drabbades dock av värre, mycket värre, bakslag och det är dessa han varnade om under hela sin skrivar- och föreläsningskarriär efter andra världskriget.

Bertrand Russell fick Nobels fredspris 1950 och han var faktiskt nominerad att även få Nobelpris i litteratur.

Winston Churchill, blev nominerad till Nobels fredspris vid flera tillfällen och till slut fick han ett Nobelpris i litteratur.

Idag, på Eli Wiesels dödsdag, kan man minnas en lång radda visa tankar formulerade av honom. Som exempelvis denna:
”Motsatsen till kärlek är inte hat, det är likgiltighet. Motsatsen till konst är inte fulhet, det är likgiltighet. Motsatsen till hopp är inte uppgivenhet, det är likgiltighet. Och motsatsen till liv är inte död, det är likgiltighet.”

Detta är en kulturkrönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


Vladimir Oravsky presenterar sig så här. Är en 78-årig författare, debattör, journalist, filmmanusförfattare, dramatiker, regissör och filmjurymedlem.

Hans purfärska och därmed senaste bok heter ”Vem är du som upptar min värld med din frånvaro?”, hittar du här.

Det kanske mest framträdande med Vladimir Oravsky är att han har tur. I allt. Hans pjäser, böcker och dikter har vunnit åtskilliga nationella och internationella priser, av rena turen. Fast den ofta kräver grundligt och långt förarbete, inbillar han sig.

Vladimir Oravsky har skrivit 80 böcker, 30 teaterpjäser, ett tiotal filmmanus och över 5 000 tidnings- och tidskriftsartiklar. Ett urval av hans böcker finns att tillgå här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.