Foto Paul Edwards. Bild Johanna Kallin

Bye bye bror

Publicerad 2020-01-15

Stå upp för sig själv. Stå upp för sitt gäng. Stå upp för sin heder. Aldrig backa. Inom den kriminella världen leder machokulturen till våldsamma konfrontationer. Allt eskalerande våld har fått alltfler att vilja hoppa av och lämna livet som kriminell. I Bye bye bror, Teater Fryshusets föreställning i samarbete med Riksteatern, är det vad som står i fokus.

   Två personer på en scen, ingen rekvisita bortsett från några strålkastare. Musik. Rörelse. Sen berättelserna om det som varit, det som är och det som man hoppas på ska komma i framtiden. Det är en dokumentär föreställning där ångern från gärningsmannen kommer fram. Hur svårt det är att lämna den kriminella gängvärlden. Alla ens beslut har konsekvenser. Ibland dödliga sådana.

En rikstäckande teater

   Teater Fryshuset har med sin rikstäckande teater tidigare skildrat berättelser om allt från nazism till livet i fängelse. Den röda tråden är att ämnena är aktuella och fokuserar på det destruktiva utanförskapet. Individen är den som står i fokus.

Det är alltid avskalade föreställningar utan någon scenografi, ändå är det gripande. Publiken berörs av framträdandet för det är verkliga människoöden som skildras. I Bye bye bror handlar framträdandet om de kriminellas vilja att komma bort från den destruktivitet som ett liv i skuggan av samhället innebär.

Uppföljning på Klipp han

   Bye bye bror är en fortsättning på den förra föreställningen Klipp han. Där var det skjutningarna och vad som låg bakom dem som lyftes fram.

– Situationen har blivit så pass akut att vi måste prata om detta, vi måste få upp det här på dagordningen och då menar jag inte som det är nu, att politiker samlar röster med prat om skärpta straff, berättade Ulf Stenberg för Magasinet Paragraf i samband med att Klipp han gick upp på scenerna.

Även denna gång är det Ulf Stenberg och Emil Rosén Adstens engagemang som står bakom Bye bye bror. I egenskap av regissörer och Teater Fryshusets konstnärliga ledare, har de ännu en gång skapat ett forum för ett livsviktigt och aktuellt ämne.

   Nu är det de män som är i process att lämna kriminalitet och gängliv som står i fokus. De personer som varit med, men som inte längre vill delta i det våld som bara blir grövre och grövre. Hur går det till, vem blir man sen och vad har manligheten för roll i det hela?

Många röster samlas

    Fryshusets egen avhopparverksamhet Passus, hjälper de som vill lämna ett kriminellt gäng eller komma bort från en kriminell livsstil. Genom sitt breda nätverk har manuset arbetats fram i samtal med såväl de som lämnat gänglivet, som de som fortfarande är aktiva men strävar efter att komma ifrån det. Många röster har samlats hos de två skådespelarna.

Detta är utan tvekan en rörande föreställning som får publiken att reflektera. En titt ges bakom alla löpsedelsrubriker. Bakom allt gängliv och alla dödskjutningar finns så mycket mer än vad som sensationaliseras i media.

Det är aldrig synd om gärningsmannen, men genom att förstå vad som det som lett fram till att en person hamnar i en kriminell livsstil eller lyfter ett vapen och skjuter ihjäl en annan människa, så kanske man kan finna en lösning så att det inte behöver hända igen.

Premiär ikväll

   Som i Teater Fryshusets tidigare föreställningar avslutas även denna med ett efterföljande panelsamtal där även publiken får delta med frågor och reflektioner.

   Bye bye bror kommer att spelas runt om i landet fram till slutet av mars 2020. Premiär ikväll 19.00 i Umeå.

   Mer om föreställningen liksom var och när den framförs finns att ta del av här.

 

Av Nina Silventoinen och Ricard Nilsson

 


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.