Joakim Lamotte

Stort förtalsärende på gång mot Joakim Lamotte

Av Andreas Magnusson 2020-03-05

Dom har redan fallit mot en person som har delat vidare Joakim Lamottes Facebookinlägg. Idag startas ett crowdfundingprojekt för att få ekonomiska resurser att driva ett förtalsärende direkt mot honom.

I början av året dömdes en kvinna för förtal efter att ha delat vidare ett Facebookinlägg från Joakim Lamotte. Ärendet blev omtalat inte minst eftersom kvinnans eget textbidrag var minimalt.

Ärekränkningsbrottet uppstod, enligt Tingsrättens dom, genom att kränkande tillmälen delats vidare. Författare till dessa tillmälen var Joakim Lamotte.

Den person som blev utsatt för förtal var Tomas Åberg som till vardags arbetar som projektledare för Näthatgranskaren – en organisation som arbetar mot hatbrott och hot i sociala medier.

Eftersom själva förtalet, som bland annat handlade om att Åberg utmålats som djurplågare, mytoman och anklagats för oegentligheter i sitt yrkesliv, i princip helt och hållet kom från Lamottes penna var det svårt att förstå hur han kunde gå fri medan kvinnan som delat hans text fälldes.

Men Lamotte gick inte fri. Ärendet har ännu inte prövats i domstol och det har nu blivit klart att Tomas Åberg kommer att gå vidare och stämma även Joakim Lamotte. Jag tog kontakt med Åberg för att höra hur han tänker kring det hela.

– När du stämde kvinnan som delat vidare Lamottes text för förtal så var det många som undrade varför du inte direkt stämde honom istället. Hur kommer det sig att du valde att göra så?

– Det är rätt enkelt att svara på den frågan, säger Tomas Åberg. Jag valde faktiskt att anmäla Lamotte till åklagare för grovt förtal men åklagare ville inte starta en förundersökning med hänvisning till att brottet hör under enskilt åtal. Jag tror att åklagaren här gjorde fel. Ett åtal mot en av nätets värsta hetsare har ett stort allmänintresse. Att väcka ett enskilt åtal är riskfyllt rent ekonomiskt och jag kände inte att jag hade den kunskapen heller. Därför väntade jag och stämde dem som till följd av Lamottes text hetsade och förtalade värst.

– Varför är det, enligt dig, så viktigt att det prövas i domstol om Lamotte har gjort sig skyldig till förtal?

– Det är så otroligt viktigt för demokratin att just förtal som begås i syfte att tysta och pacificera leder till åtal. Det inte bara den enskilde som drabbas hårt, det hotar också demokratin. Rättsväsendet har inte hängt med alls här. En örfil som ger en övergående smärta och rodnad kind bedöms ofta som ringa misshandel. Det är ett brott som kanske inte ger så stora skador och framförallt så glöms det snabbt bort, men det hör under allmänt åtal och förundersökning startas alltid.

– Jämför man det med förtal speciellt på sociala medier så handlar det om oerhörda kränkningar som mer eller mindre kan förstöra någons liv för lång tid framöver, säger Åberg. Ett sådant brott hör dock inte under allmänt åtal utan det lämnas helt till den enskilde att väcka åtal vilket blir oerhört kostsamt med stor ekonomisk risk.

 – Vad räknar du med för utgång av målet?

– Jag räknar stenhårt med att det blir en fällande dom men jag ska kanske lägga in en brasklapp. För ibland kan det vara mycket svårt att med säkerhet veta hur ett mål slutar.

 – Ska verkligen sådana här ärenden avgöras i domstol?

– Ja absolut. Var annars ska de avgöras? Det är ju knappast lämpligt att svara med liknande medel och begå brott och gå in på personangrepp, det gör ju bara saker ännu värre och då vore jag inte ett dugg bättre än Joakim Lamotte.

– En del skulle säga att det här bara är ett försök att tysta en kritisk röst i samhällsdebatten. Vad säger du om det?

– Det kommer säkert av Lamottes kärnföljare anses vara så, men det är ju egentligen tvärt om. Den som tystas är ju jag och många med mig och det sker genom att brott begås. Det jag väljer att göra är att sätta min tillit till demokratin och demokratiskt stiftade lagar. Det tystar ingen utan tvärt om. Sedan kan jag ju tycka att kritiska röster måste få finnas och att de ska skyddas så att de kan ta ut svängarna i sin samhällskritik.

– Lamotte är fullt medveten om att han piskar upp en arg mobb och det har såklart inget med demokrati eller kritisk samhällsdebatt att göra, säger Tomas Åberg. Inte ens om jag varit en folkvald med en sådan ställning att jag kunnat ses som en offentlig person hade Lamottes agerande varit försvarligt.

– Tror du att en fällande dom skulle innebära slutet för Joakim Lamottes verksamhet?

– Nej det tror jag nog inte. I vilket fall inte direkt, men på sikt kan det nog bli så. Lamotte har kunnat fortsätta så länge för att det inte har blivit några konsekvenser. Nu kanske det blir lite svårare att värva nya följare som köper allt han säger.

– Mycket beror också på hur domen kommer se ut. Det är viktigt att den blir tydlig och inte bara konstaterar att det blir fällande dom utan också varför och varför det är så pass allvarligt med förtalsdrev på nätet.

– Är du inte rädd för att få ännu mer näthat mot dig när du nu tillkännager din avsikt att stämma Lamotte för förtal?

– Denna stämning kommer att leda till att hoten mot mig eskalerar rejält och hade jag inte haft hemlig adress och fullgott skydd så hade jag nog inte valt att göra detta.

Eftersom det är förenat med ekonomisk risk att driva ett så pass stort förtalsärende har Tomas Åberg valt att starta ett crowdfundingprojekt. De pengar som samlas in ska täcka rättegångskostnaderna vid en eventuell förlust. Om målet vinns kommer skadeståndet att gå till Tomas Åberg medan de insamlade pengarna kommer att gå till organisationen Kvinna till kvinna som stöder kvinnor i världen som har drabbats av våld och krig. Blir det pengar över vid en förlust så kommer överskottet också att gå till Kvinna till kvinna.

– Varför just Kvinna till kvinna? 

– Kvinnor i hela världen är utsatta för våld. Eftersom jag har rest och bott mycket i Afrika så har jag sett hur illa ställt det är. Jag kände att jag vill göra något för kvinnor som drabbas extra hårt i krig och efter krig. Dessutom tror jag att det här är något som även Lamotte kan ställa sig bakom. Han säger sig ju kämpa för kvinnors rättigheter. Då kanske det inte svider lika mycket när han förlorar målet.

 

Mer information om crowdfundingprojektet finns att ta del av här:
Hjälp mig att åtala Joakim Lamotte för grovt förtal

 

Av Andreas Magnusson


Andreas Magnusson är en av Magasinet Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.