Los Zetas – elitsoldaterna som byggde upp ett brottsimperium

Av Nilsson-Larancuent 2012-04-26

Från att ha varit en kokainkungs privata armé, så utvecklades Los Zetas till en egen narkotikakartell. Idag har de en världsomfattande verksamhet där alla som så mycket som vågar skriva något negativt på en blogg riskerar att torteras och mördas.

Under 1990-talet utbröt ett uppror i sydöstra Mexikos djungler. Den så kallade zapatiströrelsen, som bestod av förtryckta bönder och ursprungsbefolkning, tog till våld mot den sittande makten. Centralregeringen svarade med att skicka in elitförbandet GAFE (Grupo Aeromóvil de Fuerzas Especiales) – en samling fallskärmssoldater som hade genomfört sin grundutbildning hos den amerikanska militären. Detta förband var specialiserat på irreguljär krigföring och hade även fått träning av franska, egyptiska och israeliska militärinstruktörer. I deras led fanns experter på allt från vapen och sprängmedel till underrättelsearbete och kontraspionage. Med GAFE:s hjälp slogs upproret ner. Men det skulle inte dröja länge förrän den mexikanska regeringens dödligaste krigare bytte sida.

Elitförbandet anställdes av en narkotikakung

I slutet på 1990-talet deserterade 31 av elitförbandets medlemmar under ledning av löjtnant Arturo Guzmán Decenas. Istället för att tjäna den mexikanska staten sålde dessa yrkeskrigare sina tjänster till Golfkartellens ledare, Osiel Cardenas Guillen. Narkotikakungen erbjöd sig att varje månad betala det tredubbla vad soldaterna tjänade under hela året. Erbjudandet var för bra för att motstå och därmed bildades ”Los Zetas”. Namnet kommer av att bokstaven Z under 80-talet hade varit den radiokod som federala polisen använde för att beteckna högt uppsatta officerare inom den mexikanska armén. Arturo Guzmán var således Z-1 och under honom fanns Z-2, Z-3, och så vidare. Golfkartellens ledare kom att använda de specialisttränade militärerna som sin personliga säkerhetsstyrka och dödspatrull. Fler soldater rekryterades och inom kort hade Golfkartellen en väpnad gren som var tillräckligt mäktig för att hota och mörda alla i dess väg.

Kunde skjuta ner flygplan

På grund av sin extrema brutalitet och sin överlägsna förmåga att inhämta information om fienden kom Los Zetas att förändra spelreglerna för alla aktörer inom den mexikanska narkotikabranschen. Även om de inte var många till antalet, åtminstone inte i jämförelse med de andra kartellernas väpnade styrkor, så var de bättre rustade för denna typ av krigföring. Los Zetas var dessutom tungt beväpnade. Förutom den sedvanliga utrustningen av skottsäkra västar och automatgevär, förfogade man även över 50-kalibriga kulsprutor, raketgevär, granatkastare och bärbara missilsystem som kunde användas för att skjuta ner flygplan och helikoptrar. Soldaterna använde sig även av mer sofistikerad avlyssningsteknik än vad den mexikanska federala polisen hade tillgång till. På detta sätta lyckades Los Zetas både ta reda på var fienderna befann sig och vilka insatser polisen planerade.

Rekryterade fler soldater

Arturo Guzmán blev mördad i november 2002 och inte långt därefter greps Golfkartellens ledare. Medan han satt i fängelse i väntan på att bli utvisad till USA, valde Los Zetas att gå sin egen väg. De slutade därmed att be Golfkartellen om lov innan de vidtog åtgärder mot sina fiender, istället valde man att informera de forna arbetsgivarna när man själv kände för det.
Los Zetas rekryterade nya soldater bestående av såväl ungdomar som federala, delstatliga och lokala polismän. I det fattiga grannlandet Guatemala fanns dessutom ett överflöd av före detta kommandosoldater vilka var specialiserade på djungelkrigsföring och som hade omfattande stridserfarenhet från det guatemaltekiska inbördeskriget. Med dessa soldater i sina led blev Los Zetas snabbt den farligaste kartellen i östra Mexiko. Denna expansion gjorde att man hamnade i krig med andra organisationer, framförallt Sinaloakartellen som styrs av Joaquín ”El Chapo” Guzmán.

Brände upp polismän levande

Få städer har drabbats hårdare av detta krig än Nuevo Laredo, som också är Los Zetas primära maktbas. Detta är en liten gränsstad med knappt en halv miljon invånare, men dess strategiska betydelse i handeln mellan USA och Mexiko kan knappast överskattas. På grund av de enorma mängder gods som dagligen passerar gränsstationen i Nuevo Laredo är det en av de viktigaste knutpunkterna i smugglingen av narkotika från Mexiko till USA. Men våldet har gjort staden till en mycket osäker plats att leva på. När den lokala poliskåren hade varit utan polischef en längre tid så valde ägaren av ett tryckeri att acceptera posten den 8 juni 2005. Alejandro Domínguez vägrade att låta sig skrämmas av kartellernas makt. Men bara sex timmar efter sin utnämning låg han död i en pöl av blod och hans kropp hade träffats av mer än trettio kulor. Ingen kunde missförstå budskapet: i Nuevo Laredo var det kartellerna som styrde. För att göra budskapet extra tydligt kidnappades fyra polismän som placerades i oljefat fulla med diesel vilka tändes på medan offren fortfarande var vid liv.

Tjänar hundratals miljoner kronor om dagen

Kriget mot den mexikanska staten trappades upp och man genomförde en rad brutala aktioner. I februari 2007 iklädde sig en kommandogrupp från Los Zetas militära uniformer innan man stoppade en polispatrull i Acapulco och avväpnade denna. Alla fem polismän massakerades tillsammans med två civilanställda sekreterare. I april samma år sköts en lokal polischef ner då han besökte en restaurang tillsammans med sin fru och son. Och i maj kidnappade och mördade Los Zetas en mexikansk infanterikapten. Vid det laget fanns kartellen överallt längs den mexikanska Atlantkusten.

 

 

 

 

 

/wp-content/uploads/content/utblick/los-zetas/MEXICO-LosZetas.jpg
Bild: Mexikanska  polisenLos Zetas attackerar ett fängelse i ett fritagningsförsök

 

 

 

 

Samtidigt som man bedrev ett regelrätt krig mot staten, så försökte man även kontrollera medias rapportering. Inhemska journalister kidnappades och mördades i syfte att skrämma andra till tystnad. Men när det gällde fiender på andra sidan gränsen så brukade Los Zetas lägga ut morden ”på entreprenad” till latinamerikanska fängelsegäng som Texas Syndicate, Barrio Azteca och den mexikanska maffian (La Eme), eller gatugäng som Mara Salvatrucha (MS-13). Polisen i Birmingham, Alabama, misstänker Los Zetas för morden på ett flertal mexikanska män som hittades med avskurna halsar. Ett mer spektakulärt dåd inträffade år 2008 i Phoenix, Arizona, då tre män klädda som stadens SWAT-poliser stormade ett hus och dödade en jamaicansk narkotikahandlare. Problemet var bara att ”polismännen” försvann lika fort som de hade kommit till platsen och deras tillvägagångssätt överensstämde exakt med Los Zetas. Orsaken till dessa dåd var antagligen att Los Zetas var tvungna att skydda sina intressen. Man har beräknat att organisationen tjänar hundratals miljoner kronor per dag bara på droghandeln i delstaterna Alabama, Texas och Arizona – vilket gör att alla som inkräktar på deras territorium mördas i samma stund de blir upptäckta.

Utökade sin verksamhet

I takt med att Los Zetas växte så utökades verksamheten. Narkotikasmugglingen utgjorde fortfarande organisationens ekonomiska bas, men det hindrade inte medlemmarna från att även utföra kontraktsmord, utpressningar, kidnappningar, människosmuggling, penningtvätt och oljestölder. Enligt vissa rapporter så ligger Los Zetas bakom oljestölder för flera miljarder kronor från pipelines tillhörande det statligt ägda Petroleos Mexicanos.
Samtidigt fortsatte man att hålla en hög profil i sitt krig mot myndigheterna. Bland annat dödshotades Guatemalas president och man mördade en general i Cancún.

En halv miljon kulor konfiskerades

Trots ”framgångarna” så har Los Zetas även drabbats av bakslag. I februari 2008 gjorde federala regeringssoldater husrannsakan på en mexikansk ranch och fann hela 89 automatgevär tillsammans med drygt 80 000 kulor. Två månader senare beslagtogs 6,1 miljoner dollar tillhörande Los Zetas i samband med ett gripande. Ytterligare ett antal räder och gripanden gjordes och i samband med dessa konfiskerades över 500 skjutvapen, däribland ett flertal grovkalibriga prickskyttegevär, granatkastare och över en halv miljon kulor.
Tusentals mexikaner har fått sätta livet till för att de kommit i vägen för Los Zetas. Men organisationen ligger inte bara i krig med den mexikanska regeringen och andra karteller, utan även med den amerikanska narkotikapolisen DEA och USA:s gränspatruller. För att skydda sina smugglingsvägar in till USA har man attackerat mängder av myndighetspersoner och även utfärdat belöningar på upp till 50 000 dollar till den som mördar en amerikansk gränspolis. Man har dessutom krypskyttar som övervakar smugglingsrutterna in till USA och vid ett flertal tillfällen har dessa skyttar öppnat eld mot amerikanska gränspoliser på andra sidan floden Rio Grande.

Har etablerat sig över hela världen

Idag är de flesta gamla allianser upplösta och det råder fullt krig mellan Los Zetas och flera andra karteller. Parallellt med kriget expanderar Los Zetas även sin verksamhet och det finns starka indikationer på att kartellen har fått fäste i Syditalien där man har allierat sig med den kriminella organisationen ’Ndrangheta. Man har också etablerat kokainsmugglingsrutter som går från Venezuela till Europa via Västafrika och de svaga stater som finns där. Parallellt med de internationella landvinningarna fortsätter man injaga skräck i folk på hemmaplan. Den 6 juni 2010 hittades sex lik i en grotta i Cancún. Offren hade fått sina hjärtan utskurna i en parodi på de gamla aztekernas offerritualer och bokstaven ”Z” hade skurits in på deras magar. Denna sorts extrema våld är vad som alltid har kännetecknat Los Zetas. Till skillnad från de andra kartellerna har man inte varit intresserad av att köpa makt och inflytande, istället har man terroriserat både vänner och fiender till underkastelse.

Bloggare mördas

Våldets logik har alltid styrt Los Zetas och det är just i skenet av detta som man ska analysera deras framfart. Los Zetas är ett kooperativ av våldsverkare. Till en början erbjöd de sina tjänster till den mexikanska staten, därefter följde de marknadsekonomins principer och privatiserade sig själva genom att sälja sin expertis till högstbjudande. Resultatet har fått återverkningar som ekat världen över och så sent som den 16 september 2011 hade Dagens Nyheter en helsidesartikel om just Los Zetas. Föremålet för artikeln var de båda nätaktivister som hittades torterade, mördade och hängande från en motorvägsbro i Nuevo Laredo. Bredvid dem fanns ett anslag som varnade folk från att skriva om Los Zetas i sina bloggar och på Facebook eller Twitter. De vanliga medierna har tystats av kartellen, så i städer som Nuevo Laredo har invånarna tagit saken i egna händer och startat nyhetssidor där man publicerar material som censureras av dagstidningarna. Frågan är om folk vågar göra det särskilt länge till, för med tanke på Los Zetas kapacitet för elektronisk övervakning och dataintrång kan man som nätaktivist i Mexiko aldrig vara säker på att man är anonym.
Exemplet med Los Zetas visar tydligt att Internet har förändrat människors liv, men att denna förändring ser mycket olika ut beroende på var i världen man befinner sig. Medan vi i Sverige dras med självupptagna modebloggare som nästan tvångsmässigt meddelar vilken halsduk de bar under senaste besöket på NK, så dör mexikaner dagligen för sådant de skriver på bloggar, Twitter och Facebook.


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.