Du får döda i självförsvar

Publicerad 2012-05-03

En kvinna som känner sig hotad till livet kan till och med ha rätt att döda sin plågoande.
I ett samtal med justitierådet och före detta JK Göran Lambertz resonerar vi kring några, inte alltför ovanliga, livssituationer för kvinnor. Hur långt får en kvinna egentligen gå för att försvara sig?
Göran Lambertz anser det viktigt att försöka besvara frågorna för att därmed förhoppningsvis kunna ge viss vägledning, men poängterar att han naturligtvis inte därmed har gett något besked om hur tänkbara rättsfall ska bedömas. Bland annat på grund av att situationerna kan variera på så många olika sätt och eftersom varje domare gör sina bedömningar självständigt.

Av Isabella Bengtsson

Situation 1:

Jag bjuder hem en kille jag har dejtat några gånger och vi har det trevligt under kvällen. Efter några glas vin börjar vi hångla i soffan. Han vill gå längre och blir mer påstridig. Men jag försöker hejda honom. Han fortsätter ändå att försöka ha sex med mig men jag puttar bort hans händer hela tiden. Han fortsätter och tar i hårdare.
Situationen börjar bli obehaglig. Jag säger till honom att sluta och ber honom att gå hem. Jag lyckas ta mig upp ur soffan och bort från honom. Men han följer efter och försöker knuffa tillbaka mig i soffan. Då ber jag honom återigen att lämna min lägenhet. Nu bli han väldigt hårdhänt och aggressiv. Den här sidan av honom har jag inte sett tidigare. Han trycker upp mig mot väggen och säger att jag ska bjuda lita på mig själv.
Vad får jag göra för att freda mig?

Göran Lambertz: I den här situationen får du slå och sparka på honom för att få bort honom, men däremot får du inte gå så långt som att köra en kniv i honom. Du får göra sånt som inte är, som lagen säger, uppenbarligen oförsvarligt.

Jag kommer loss och springer ut i hallen. Han följer efter mig och jag vet inte vad jag ska ta mig till. Han vägrar ta hänsyn till vad jag säger. Han örfilar mig och börjar slå mig med knutna nävar. Jag faller till golvet och han sätter sig gränsle över mig. Han drar mig in till sovrummet och försöker våldföra sig på mig.
Vad får jag göra nu?
Nu är du utsatt för ett våldtäktsförsök så nu får du slå mer och hårdare. Du skulle till exempel få slå någonting hårt i huvudet på honom.

/wp-content/uploads/content/rattssakerhet/du-far-doda-i-sjalvforsvar/DSC01294.JPG
Men om jag slår så hårt med ett tillhygge att han avlider, även om det inte var min avsikt, blir jag dömd för mord eller dråp då?
Om du skulle slå så hårt så att han avlider beror det på i vilket sinnestillstånd du befinner dig. I lagen står det att man får ta till extra mycket våld om omständigheterna var sådana att du ”svårligen kunde besinna dig”.

Jag känner mig nu ännu mer hotad av mannen. Vi har slagits ett tag och i den pressade situation är jag beredd att göra vad som helst för att få stopp på det hela. Jag lyckas sparka honom så att han faller till golvet. Vad får jag göra nu?
Lämpligt är ju att springa därifrån eller ringa polisen om det går. Men om du inte kan fly är du fortfarande i en hotad situation. Men jag kan inte riktigt rekommendera någonting.

Måste jag verkligen lämna mitt hem?
Ja, om du kan komma undan då så kräver man nog att du springer därifrån. Men tror du att han kommer att vara kvar i din lägenhet när du kommer tillbaka, då har du rätt att använda mer våld och skada honom.

Men om jag har ett litet barn i ett annat rum som sover?
Då är du inte skyldig att lämna din lägenhet. Då är det barnet som utsätts för hot och då måste du skydda barnet. Nu får du skada honom utan att skada honom livsfarligt. Man skulle nog kräva att du ringde polisen, men är han efter dig så kan du ju inte det.

Han reser sig upp igen. Jag får tag på en sax på hallbordet och börjar vifta med den för att han inte ska komma nära.
Du får hota honom på det sättet.

Om jag råkar träffa honom så att han börjar blöda?
Om du råkar träffa honom har du kanske ändå inte gjort dig skyldig till något brott. Det beror på hur vårdslös du har varit och hur hotfull situationen var.

Han faller nu ner på golvet efter en träff av saxen. Jag känner mig hotad till livet och hotad för mitt barns liv.  Han reser sig upp igen och jag viftar med saxen framför honom. Jag handlar i affekt och saxen träffar honom över halsen så han sjunker ihop på golvet. Jag inser efter ett tag att han är väldigt illa däran, nästintill döende, och ringer ambulans. Ligger jag illa till nu?
Det beror på vad du hade för uppsåt. Menade du inte att träffa så får man bedöma hur ”uppenbart oförsvarligt” det du gjorde var. Jag tror inte du skulle kunna dömas för någonting även om han skulle bli svårt skadad.
Men man får inte vara hur vårdslös som helst. Du får inte skada honom med flit, inte utsätta honom för livshotande våld om du inte själv är hotad till livet. Du får inte döda honom, men alldeles näst intill. 

Spelar mitt känslomässiga läge någon roll?
Om du återger en berättelse man kan tro på så är det vad som gäller. Då får man utgå från det. Var du så panikslagen så att du inte visste vad du gjorde, då kan man tänka sig att du frias även fast du i det här läget kört en sax eller kniv i honom. Just för att du upplever situationen så otäck och så förfärlig. Men om du var vid dina sinnens fulla bruk och bara var jätterädd då får du inte döda honom. Men du får skada honom rätt allvarligt och ta hjälp av ett tillhygge för att slå på honom.
Om det är livsfarligt våld du utsätter honom för, kan du ändå klara dig om du inte är vid dina sinnens fulla bruk. Om en psykolog kan styrka det du säger, så kan du troligen klara dig.
Domstolen ska alltid försöka ta reda på om du gick klart över gränsen. För att döda någon så måste du vara utsatt för livshotande våld.

Situation 2:

Jag bor med min sambo. Vi har det bra, men han har väldigt lätt för att bli upprörd och aggressiv. Han blir värre när han dricker. I början var allting bra, men med tiden drar han sig inte för att vara mer hårdhänt och kan ge mig en örfil om han tycker att det behövs. Värst är den verbala psykningen med elaka ord. Jag förnekar att vi har problem, men antyder för mina vänner att han kan brusa upp ibland. Situationen blir bara värre.
Efter en kväll ute med mina vänner kommer jag hem lite senare än vanligt. Han har druckit lite och börja bråka med mig. Situationen blir hätsk och han misshandlar mig med örfilar och knytnävslag.

Vad får jag göra för att försvara mig?
Göran Lambertz: Här får du klappa till honom med ett tillhygge. Du får ta till lite mer våld än vad han gör.

Jag blir arg och får nog, jag lyckas springa ut. Han följer efter mig, får tag i mig, och fortsätter att slå. Vi är nu ute utanför hyreshuset och han vill inte ge sig. Jag vet inte vad jag ska göra. Jag får syn på en sten, tar upp den och börja slå mot hans huvud. Han domnar bort och faller till marken. Men han försöker resa på sig. Jag fortsätter då att slå när han ligger och jag slår ganska hårt. Får jag göra allt det här i den situationen?
Det beror på hur allvarligt våld han utsätter dig för. Att ta upp en sten och slå honom har du rätt att göra. Men att fortsätta slå när han ligger – det är svårt att säga när det blir för mycket. Om det blir allvarligt våld från hans sida, då får du fortsätta att slå och slå ganska hårt, så att du kan springa bort.

/wp-content/uploads/content/rattssakerhet/du-far-doda-i-sjalvforsvar/DSC01299.JPG

Borde jag stoppa mig själv?
Nej, så fort du har rätt till nödvärn och du angriper honom på ett sätt som inte är uppenbart oförsvarligt då finns det inget som säger att du borde stoppa dig själv. Men om det till exempel går förbi en granne borde du nog ha ropat på hjälp istället för att klappa på honom igen. Man måste se till vad som är försvarligt att göra, och motvåldet måste vara någorlunda proportionerligt med tanke på hur situationen ser ut. Här spelar det ingen roll om du är ute eller i ditt hem, lagen gäller i princip lika. Det är hotet och våldet som är det avgörande.

Jag har skadat honom väldigt svårt visar det sig. Och han får bestående men. Han kanske till och med träffats så svårt att han dör.
Nu har du nog gått för långt. Så allvarliga var nog inte hans angrepp mot dig att du hade rätt att döda. Du fick inte i varje fall inte mena att slå ihjäl honom.
Du kan råka döda honom, och i vissa situationer kan du ändå undgå att dömas för någonting. Det beror på hur våldsam och överdriven du har varit i ditt våld. Du har rätt att gå till viss överdrift.

Om jag har gått för långt, vad händer då?
Ja, det beror framför allt på hur straffvärt ditt handlande är, alltså hur mycket våld du har använt och hur överdrivet det har varit. Man måste ta hänsyn till hotsituationen. Hade du ihjäl honom av misstag, då beror det väldigt mycket på omständigheterna. Du kan dömas till villkorlig dom eller till ett kort fängelsestraff, eller någon gång ett långt fängelsestraff om ditt handlande var väldigt överdrivet och oförsvarligt. Hur din relation till denne man har sett ut kan ha betydelse, om han bara har slagit dig en gång så får du uppenbarligen inte slå ihjäl honom. Men om din situation var värre och du kände dig väldigt rädd för honom får du göra mer, i extrema fall gå så långt att du dödar honom

Är det acceptabelt att jag använder tillhygge?
Om det är ett allvarligt hot då är det troligen det, men om du är utsatt för våldtäktsförsök då är det ingen tvekan om att du får använda det.

Är det mer accepterat för en kvinna att använda tillhygge?
Ja, om du inte är en väldigt stark kvinna, så du klarar dig utan. Det beror lite på hur hjälplös du är och det är en bedömningsfråga. Det som gäller är alltid att man får gå så långt som inte är uppenbart oförsvarligt. Och ibland får man gå längre, nämligen när situationen var sådan att man ”svårligen kunde besinna sig”.

Situation 3:

Jag lever med min man och två barn. Min man och jag har levt ihop i elva år. Under nästan lika många år har jag levt under ständiga påfrestningar. Till en början var det en örfil hit och elaka, spydiga ord dit. Men med tiden har våldet blivit allt grövre och mer eller mindre dagligen blir jag misshandlad av min man för minsta lilla. Om jag hade handlat fel sorts öl, om jag kommer hem senare än vanligt från jobbet eller liknande. Det blir bara värre och värre.
En dag slår han mig så jag får en blåtira på ena ögat. Jag skäms för att gå till jobbet dagen efter, jag sminkar över det och säger att jag gick in i ett öppet köksskåp av misstag.
Han hotar med att om jag nämner till någon att det var han, ska han slå mig tills jag inte längre kan prata. Jag vågar inte gå till polisen.
Jag lever under ständig press och för vad min man ska göra mot mig nästa gång. Jag behöver inte göra mycket för att han ska tända till. Han drar sig inte heller för att slå mig när barnen är med.
Min man är inte helt fläckfri. Han är tidigare dömd för misshandel och har även knivhuggit en man i ett bråk.
Han har även gett sig på våra barn. En dag när han skulle använda datorn fungerade inte tangentbordet, han blev vansinnig och skyllde på vår dotter. Han sa att hon hade förstört det med vatten när hon vattnade blommorna som stod bredvid. Han lyfte då in henne och vår son i sovrummet och slog dem så att de bara grät och grät. Jag försökte komma emellan för att skydda mina barn men då kastade han ut mig ur rummet och puttade ner mig för trappan så att jag bröt armen och skadade huvudet så jag började blöda. Jag hamnade på sjukhus.
Jag anmälde det till polisen och ville samtidigt ha hjälp med skydd och ny bostad så att han inte skulle komma efter mig. Men polisen kunde inte hjälpa mig att ordna min tillvaro, så jag drog tillbaka anmälan. Jag har varit hos olika myndigheter för att få hjälp, men ingen har kunnat lösa min utsatta situation.
Jag fasar för mitt eget liv men framförallt för mina barns liv. Men jag vet inte hur jag ska göra får att komma ur det här.
En dag blir han helt tokig och går till attack mot mig med en rörtång. Barnen sover i rummet bredvid. Jag försöker komma undan men han träffar mig i huvudet så att jag börjar blöda kraftigt. Då ger han sig, för den här gången. Jag har så ont i huvudet att jag inte kan sova.

/wp-content/uploads/content/rattssakerhet/du-far-doda-i-sjalvforsvar/DSC01304.JPG

Vad får jag göra i det här läget?
Göran Lambertz: Har han slagit dig med en rörtång då är hans våld livshotande för dig. Slår han dig med en rörtång så kan han göra vad som helst, då får du också göra vad som helst mot honom. Har han gett sig för denna gång då får du inte döda honom. Du får heller inte hämnas, även om du kan få mindre straff i en sådan här situation än annars. Det är bara själva hotet man får avvärja i nödvärn. 

Jag känner mig desperat och uppgiven och vet inte hur jag ska ta mig ur det här, så jag tar köttkniven och hugger ihjäl honom när han sover. Efter allt vad jag och mina barn har fått utstå, kan jag inte ha rätt till det även om jag inte just då är utsatt för ett angrepp?
Hade du haft en möjlighet att ta med barnen och fly, så är det inte rätt. Men om du till exempel är ensam ute i skogen med dina barn och inte kan fly då är du utsatt för en konkret livsfara. Då tror jag att du skulle bli friad om du dödar honom.

Så då är det okej att i preventivt nödvärn döda min plågoande?
Det är ett konkret och omedelbart hot och genom att hotet finns får du ingripa. Du får klappa på honom och om du känner en stark rädsla och hot till livet så får du till och med döda honom. Men då ska du verkligen känna att du är hotad till livet.

 


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.