Ny SÄPO-chef

Av Dick Sundevall 2014-07-07

Vem blir ny chef för den svenska säkerhetspolisen, SÄPO? Skvallret i polishusets och justitiedepartementets korridor är bitvis skrämmande.

Säkerhetspolisens chef bör vara en jurist med respekt för rättstaten. En som utan påverkan utifrån inser att vi inte kan bygga upp ett storebrorssamhälle med övervakning av medborgarna överallt.

Av de fyra heta namnen det pratas om finns möjligen, kanske, två sådana:

Anders Thornberg, en jurist som har varit biträdande Säpochef och operativ chef.

Magnus Graner, statssekreterare på justitiedepartementet som tidigare har varit advokat på Lindahls advokatbyrå.

Men sedan pratas det om två andra som möjliga kandidater. Två namn som ger mig kalla kårar:

Thomas Bodström. Mannen som givit övervakningssamhället ett ansikte. När min yngsta dotter var 15 år hörde jag henne prata med sina kompisar om att göra en ”Bodströmare”. Det visade sig betyda att man i smyg filmade eller bandade någon med mobilerna. Den mannen blir rent farlig på en sådan post.

/wp-content/uploads/content/blogg/dicksundevalls/Carintblad-1.jpg

Carin Götblad!

Men det blir värre, för en av de heta kandidaterna är, hör och häpna, Carin Götblad. Det är obegipligt att denna dokumenterat usla polischef som totalt har misslyckats med brottsbekämpningen i Stockholm, ändå kan vara en av kandidaterna. Men det talas om att hon ”kommer bra överens med justitieministern”.

Leif GW Persson blev tillfrågad av DN om sin syn på Carin Götblad när det blev klart att hon ska sluta som Länspolischef i Stockholm. Han svarade:

– Götblad har bara varit bra på en sak, att använda sin tjänst för att sköta sin personliga pr. Av landets 21 polismyndigheter klarar sig Stockholm sämst i alla avseenden. Ta bara en sådan sak som lagföringarna, de är åt helvete. Det är inte en dag för tidigt att vi får en ny länspolismästare.

Instämmer helt. Sämre chef för säkerhetspolisen kan Sverige inte få. Men som sagt, hon är bra på pr och korridorsmygel, så jag blir inte förvånad – men definitivt orolig – om det blir hon.


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.