Mord utan lik

Av Dick Sundevall 2014-07-07

Då och då blir någon åtalad för mord utan att polisen har hittat något lik. Men utan lik är det svårt att bevisa att någon har blivit mördad.

Senast handlade det om att några som flyttade in i ett hus och hittade en blodpöl, när de lyfte på några madrasser. Polisen hade då redan varit där och ”undersökt huset” som det hette, eftersom kvinnan som bodde där var försvunnen och man misstänkte att hon kunde vara mördad. Men någon undersökning värd namnet hade de uppenbarligen inte gjort.

Nu tog man nya tag och hittade då ett kulhål i väggen bakom sängen. Därmed plockade man in kvinnans pojkvän och förhörde honom. Han nekade bestämt till att ha fört bort henne, levande eller död – och än mindre hade han mördat henne, hävdade han.

Åtalad för mord

Men ändå åtalades han för att ha dödat henne – och frikändes. Självklart, för kvinnan kan ju faktiskt vara i livet.

Under de senaste hundra åren har två personer fällts för mord utan att man hittat något lik. Båda gångerna har de erkänt och det har därtill funnits stark teknisk bevisning som styrk vad gärningsmannen berättat.

Ändå fortsätter en del åklagare med att försöka få personer fällda för mord, mot deras nekande, utan att kunna påvisa att den personen de ska ha dödat – faktiskt är död.

Är det möjligen så att dessa åklagare har arbetat med narkotikamål i stor utsträckning? För där fälls personer löpande utan att polisen beslagtagit ett enda gram narkotika – och döms till långa fängelsestraff.


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.