Mark Wahlberg

Av Nilsson-Larancuent 2012-04-14

Efter att ha medverkat i filmer som Apornas planet, The Departed och The Fighter så är Mark Wahlberg en av vår tids mest kända skådespelare. Han tjänar cirka 60 miljoner per film, men har ett mörkt förflutet där kokainmissbruk och rasistiska våldsbrott var en del av vardagen.

Den idag 40-åriga Mark Wahlberg föddes i den amerikanska staden Boston som yngsta syskonet i en skara på nio. De djupt troende katolska föräldrarna hade det inte gott ställt utan var tvungna att vända på varenda slant. Än värre blev det när Wahlberg var elva och föräldrarna skilde sig. Den ekonomiska situationen försämrades och modern – som tog hand om flera av barnen, däribland sin yngste son Mark – klarade inte av att ge honom det stabila hem som en ung man kräver.

Blev beroende av kokain

Wahlberg och hans bror Donnie arbetade med att försöka slå sig in i musikbranschen, de skrev egna raplåtar och framförde sin musik på Bostons gator. Ganska snart upptäcktes de och den då tolvåriga Wahlberg blev tillsammans med brodern de två första medlemmarna i pojkbandet New Kids on the Block, som kom att få stora internationella framgångar. Men Wahlberg var inte nöjd, helylleimagen av ungdomlig ofelbarhet passade inte honom. Han hoppade av bandet medan brodern stannade kvar.
När han inte längre hade musiken att koncentrera sig på började det snabbt att gå utför. Skolan prioriterades inte och gång på gång kom trubbel i hans väg. Slagsmål och andra brott blev en del av det dagliga livet. När Wahlberg var tretton så hade han blivit beroende av kokain. Detta ledde till mer brottslighet och i nionde klass hoppade han av skolan och började leva som kriminell på heltid.

Misshandlade ofta minoriteter

Livet för den tonårige Mark Wahlberg gick ut på att finansiera sitt drogberoende. Rån, stölder och missbruk varvades med att sitta inlåst i olika ungdomsfängelser. Men det begicks även brott som inte hade med droger att göra. Wahlberg var en ung man som bodde i en fattig stadsdel där kriminalitet var en del av livet. Det var en plats där man skulle visa sig tuff och detta gjorde han genom att slåss. Ofta riktades aggressiviteten mot minoriteter. År 1986 greps den då 15-åriga Wahlberg efter att ha kastat stenar och skrikit rasistiska glåpord mot en grupp mörkhyade skolungdomar.
Den rasistiskt motiverade brottsligheten nådde sin kulmen 1988 när Wahlberg och några kriminella kompisar, som hade rökt PCP (en tung drog som ofta framkallar vanföreställningar och aggressivitet), gick ut på stan och skapade sin egen brottsvåg.

Förlorade synen på ena ögat

Höga på PCP så rånade Wahlberg och hans vänner först ett apotek och därefter en spritaffär. Efter detta såg de en vietnames komma gåendes över gatan och då slog det slint för Wahlberg. Med hjälp av en träpåk som låg på marken gick han helt oprovocerat till attack. Den vietnamesiska mannen slogs medvetslös och lämnades åt sitt öde. Ytterligare en vietnames blev attackerad och denne misshandlades så svårt att han förlorade synen på ena ögat.
Wahlberg greps bara några kvarter bort och polisen tog med honom för en vittneskonfrontation. Men innan någon identifikation kunde ske så framgår det av polisrapporten att Wahlberg sagt: ”Du behöver inte låta honom identifiera mig, jag kan säga dig att det var den jäveln som jag krossade huvudet på.”
Brotten ledde till åtal för mordförsök, men ett avtal ingicks med åklagaren som innebar att Wahlberg erkände misshandel och dömdes till två års fängelse. För första gången skulle straffet avtjänas på en anstalt för vuxna.

Tränade hårt

Anstaltsvistelsen ägnades åt träning, nästan tvångsmässig sådan. Dagligen lyfte han vikter och byggde både muskelstyrka och volym så mycket som möjligt. När han släpptes efter bara 45 dagar så hade den tidigare smala och svaga Wahlberg, trots den relativt korta tiden, utvecklats till ett muskelpaket.
Att sitta inlåst fick honom att reflektera över sin situation. Där satt han tillsammans med den typ av personer som han tidigare hade sett upp till. Men ändå kändes det inte rätt. Wahlberg har i olika intervjuer berättat om hur han tänkte på sin familj, där tre av hans bröder och hans ena syster också hade suttit i fängelse, och hur livet som ligist måste få ett slut. Den person som han egentligen ville vara hade ingenting gemensamt med de fångar som han nu satt inlåsta med. Den katolska tron och familjen hade alltid varit centrala delar i hans liv och det var där han nu tog stöd för att lämna livet som kriminell bakom sig. Även om han bestämde sig för att bli en god samhällsmedborgare så var det flera hinder som skulle komma att behöva övervinnas innan Hollywoods strålkastarljus skulle skina på honom.

Tog sig tillbaka in i musikbranschen

Väl fri från fängelset tog Wahlberg hjälp av prästen från den lokala församlingen som han hade känt större delen av sitt liv. Därifrån kom ett viktigt stöd när det gamla gänget ville att han skulle fortsätta hänga med dom, men han hade gjort sitt val och lämnade sitt tidigare liv.
Brodern Donnie var vid det laget världskänd tack vare sitt medlemskap i pojkbandet New Kids on the Block. Wahlberg introducerades till olika personer i musikbranschen av sin bror. Ganska snart insåg skivproducenten David Geffen att det fanns pengar att tjäna. En stilig, vältränad ung kille som kunde spela på sin bad-boy-image skulle säkert dra till sig många tonåriga tjejer, detta trots att hans sångröst inte var den bästa.
År 1991 hade Wahlberg spelat in ett antal låtar under artistnamnet Marky Mark and the Funky Bunch och släppte sitt första album. Med sin blandning av pop- och hiphop-musik blev första skivan en stor hit. På scen skapade Wahlberg (Marky Mark) uppmärksamhet genom att han klädde av sig och stod i sina underkläder för att visa upp sin fängelsetränade fysik. Detta ledde till att klädföretaget Calvin Klein anställde honom som talesman för sina kalsonger. Snart syntes en halvnaken Wahlberg på stora affischer och i TV-reklamer över hela USA.

Kunde inte tygla sitt temperament

Men trots framgångarna så skapade Wahlbergs hetsiga humor fortfarande problem. Flera gånger greps han för misshandel under sitt liv som musikartist. Vid ett tillfälle spräckte han käken på en granne efter att ha tappat fattningen. Men han slapp att återvända till fängelset och dömdes istället till samhällstjänst.
Livet blev inte lättare av att musikkarriären började dala. Även om första albumet varit en hit så var uppföljaren som kom 1992 en försäljningsmässig besvikelse. Dessutom röstade läsarna av tidningen Rolling Stone fram Wahlberg till årets sämsta sångare. Efter sitt senaste gripande lyfte media fram hans förflutna än mer och tillsammans med en del ogenomtänkta yttranden i media så utmålades Wahlberg som en homofobisk rasist. Hans idolstatus hos tonårstjejer fick ett abrupt slut. Det började bli dags att se sig om efter en ny karriär, annars skulle livet i rampljuset snabbt tona ut.

/wp-content/uploads/content/narbild/mark-wahlberg/Skarmavbild 2012-04-12 kl. 15.27.11.png

Hollywood nästa

Kändisskapet som musikstjärna hade gjort att Wahlberg erbjudits filmroller, men svaret hade alltid varit nej eftersom han inte kunde se sig själv som en skådespelare. Men nu var situationen annorlunda. Han gjorde sig av med sitt artistnamn ”Marky Mark” och började istället använde sitt dopnamn, Mark Wahlberg. De var få personer som trodde att den före detta pop-/hiphop-artisten skulle klara sig på filmduken. Folk i branschen skrattade och väntade på att han skulle göra bort sig. Men belackarna visade sig ha helt fel. Redan från första storfilmsrollen stod det klart att han hörde hemma på vita duken. Detta hände 1994 och flera större och mindre roller följde tills han tre år senare fick huvudrollen som porrstjärnan Dirk Diggler i filmen Boogie Nights. Detta blev det verkliga genombrottet. Sedan dess har han bland annat Oscarnominerats för sin roll i Martin Scorseses film The Departed där bland andra Jack Nicholson, Matt Damon och Leonardo DeCaprio medverkar.

Familjen viktigast

Även om Wahlberg fortsätter att agera i filmer, så försöker han alltmer att bli film- och TV-producent – detta för att kunna ägna mer tid åt sin fru och sina barn. Dessutom engagerar han sig mycket i olika välgörenheter. I sin hemstad, och framförallt i sitt barndomsområde, skänker han både tid och pengar för att ungdomarna inte ska behöva växa upp som han gjorde. Sitt brottsfyllda förflutna är ett passerat kapitel och idag gör Wahlberg allt för att ge tillbaka till det samhälle som han tidigare tog så mycket ifrån.


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.