De fem största stötarna

Av Nilsson-Larancuent 2012-04-14

Att brott inte lönar sig är ett välkänt faktum, men som alltid så finns det undantag. I några få fall har gärningsmän lyckats komma över rena fantasisummor genom inbrott eller rån, ibland har man till och med klarat sig undan lagens långa arm.

Frågan är då vilka stötar som har gett mest pengar? Som ohotad listvinnare återfinns Saddam Hussein, Iraks före detta president, eftersom han den 18 mars 2003 stal drygt en miljard US-dollar i kontanter från sitt lands centralbank (cirka 6,2 miljarder kronor). Om man begränsar sig till stötar där förövarna inte har svurit presidenteden, ser listan dock ut så här, med början på femte plats:

5. Kuppen mot Banco Central (Brasilien)

Under en augustihelg år 2005 lyckades en grupp gärningsmän tömma Banco Central i Fortaleza, Brasilien. Tjuvarna hade då ägnat tre månader åt att gräva en 78 meter lång tunnel från det hus man hyrde i närheten av banken. Utanför huset hade de satt upp skyltar som talade om att där fanns ett trädgårdsföretag som sålde jord, konstgräs och blommor (mycket av jorden kom i själva verket från de enorma massor som blev över från tunnelgrävandet). När tunneln var färdig lyckades tjuvarna ta sig in i bankvalvet som skyddades av 1,1 meter armerad betong. Väl inne i valvet hade man en hel helg på sig att tömma det på pengar. Än idag har de brasilianska myndigheterna bara återfått en tiondel av de drygt 430 miljoner kronor som stals.

4. The Great Train Robbery (England)

Den 8 augusti år 1963 rånades den kungliga postens resande postkontor under sin färd mellan Glasgow och London. Genom att mixtra med järnvägssignalerna fick förövarna stopp på tåget, därefter slogs tågföraren i huvudet med ett järnrör. Rånarna var femton till antalet och de kom undan med drygt 458 miljoner kronor, uträknat i dagens penningvärde. Den mest kände av tågrånarna var Ronnie Biggs som, efter att ha dömts för rånet, lyckades rymma från fängelset. Han tog sig först till Melbourne, Australien, men då de brittiska myndigheterna lyckades spåra honom flydde han på nytt – denna gång till Rio de Janeiro, Brasilien. Där levde han i välmåga under många år, trots att Storbritannien gjorde allt för att få honom utlämnad.

3. Rånet av Kent Securitas Depot (England)

Värdeföretaget Securitas depå blev rånad natten mellan den 21 och 22 februari 2006. Sex män kidnappade värdedepåns chef under eftermiddagen den 21 genom att uppträda som poliser och stoppa dennes bil på motorvägen. Depåchefen fördes till en bondgård någonstans i västra Kent, samtidigt som hans fru och åttaårige son kidnappades i hemmet efter att ha öppnat dörren för polisklädda rånare. Familjen kördes till bondgården där depåchefen hölls och under pistolhot informerades han om att såväl han själv som hans familj skulle få lida om han inte samarbetade. Hela familjen togs därefter till Securitas värdedepå. Väl inne i depån bakband rånarna fjorton anställda och la beslag på motsvarande drygt 573 miljoner kronor i kontanter. Såväl de anställda som depåchefen och hans familj var oskadda när polisen fann dem, men vare sig pengarna eller rånarna har återfunnits.

2. Rånet av Knightsbridge Security Deposit (England)

Rånet av värdedepån i Knightsbridge ägde rum den 12 juli 1987, då två män klev in på depån och bad att få hyra ett värdefack. Efter att ha släppts in i valvet tog de fram sina vapen och övermannade såväl vakterna som värdedepåns chef. De släppte sedan in sina kumpaner och tillsammans öppnade de en mängd värdefack innan de gav sig av med kontanter, smycken, och dylikt. Det totala värdet uppgick till drygt 688 miljoner kronor, uträknat i dagens penningvärde. Polisen fann fingeravtryck på platsen och kunde snabbt konstatera att de tillhörde den italienske medborgaren Valerio Viccei. Denne greps efter en kort tids spaning och dömdes för rånet tillsammans med flera av sina medbrottslingar.

1. Rånet av Bostons museum (USA)

Utklädda till poliser knackade två rånare på dörren till Bostons museum under natten mellan den 17 och 18 mars, 1990. I strid med säkerhetsföreskrifterna öppnade museets vakter dörren och släppte in rånarna. Bara några minuter senare hade rånarna – utan att använda några vapen – övermannat vakterna, bundit dem med silvertejp och lämnat dem i källaren. Därefter ägnade de 90 minuter åt att länsa museets holländska utställningshall på tre Rembrandtverk och en oljemålning av Govaert Flinck. De stal även en kinesisk vas, fem Degas-skisser samt ett porträtt av Manet – allt till ett totalt värde av 1,86 miljarder kronor. Bostonmuseet, som vid tidpunkten var oförsäkrat mot stöld, fick ingen ersättning från sitt försäkringsbolag och inga gärningsmän har gripits.

Engelska värdedepåer inte säkra

Den uppmärksamme läsaren har vid det här laget säkert noterat ett par intressanta omständigheter: dels att polisuniformer använts vid mer än ett tillfälle, dels att England är absurt överrepresenterat när det gäller stora stötar. Vilka slutsatser kan man dra av detta? Framförallt två stycken, nämligen att en uniformerad polis inte nödvändigtvis är en äkta polis och att man inte ska förvara sina dyrbarheter i engelska värdedepåer.


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.