Inkompetenta chefer

Av Dick Sundevall 2014-07-07

När mannen gick i pension mejlade han sina kollegor och klargjorde att han inte gjort någonting på jobbet de senaste 14 åren. 

Inte en enda arbetsuppgift hade den kommunanställde mannen utfört, enligt DN. Och under de 14 åren hade han fått ut sammanlagt 6,5 miljoner i lön. I den kommunala förvaltningen har man, efter att ha haft ett möte om saken, kommit fram till att han inte ska ersättas med någon ny anställd.

Även i Sverige

Jag har i yngre år varit korta perioder på några sådana arbetsplatser. På Nordiska museets fotoavdelning gjorde vi på en dag vad man på vettiga företag fick fram på en timme. På SVT var det ekande tomt i korridorerna klockan åtta på morgonen. Och sorlet gick efter fikat klockan tre över i tystnad. Var det kanske så att många arbetade halvtid? Nej, inte alls. Det handlade om svaga ledningar som inte klarade sitt jobb.

För några år sedan var det upprörda rubriker över en kommunalt anställd chaufför som hade glömt en handikappad flicka i en buss. Hon hade suttit där ensam i sin rullstol i tre timmar. Hans förklaring till vad han hade gjort under tiden, förklarade det hela:

– Jag hade ju fikarast.

 

/wp-content/uploads/content/blogg/dicksundevalls/IMG_poliser.JPG

Svensk polis

Men det kan vara värre än så, visar Aftonbladets utmärkta serie de senaste veckorna, där de granskat den svenska polisens arbete. Granskningen visar att svenska poliser ägnar sin mesta tid åt verksamheter som varken innebär att de förebygger, förhindrar eller utreder brott.

Och förklaringen är den vanliga – inkompetenta chefer.

Under tiden fortsätter vi att försörja dem med våra skattepengar.


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.