Bradley Manning – terrorist eller hjälte

Av Nina Silventoinen 2012-04-30

Bradley Manning har suttit fängslad under nästan två års tid. Varav halva tiden isolerad under tortyrliknande förhållanden. Han har nominerats till Nobels fredspris två år i rad och har nyligen röstats fram som People´s Choice Honoree på en gala för mänskliga rättigheter. Från allmänheten växer stödet dag för dag, medan den amerikanska militären tycks göra allt för att få honom dömd. 

I april 2010 publicerade WikiLeaks videoklippet där amerikanska styrkor i Bagdad dödar 12 civila och skadar två barn under attacken. Den som misstänks för läckaget är 24-årige underrättelseanalytikern Bradley Manning som tjänstgjorde vid Hammer-basen utanför Bagdad. Han grips i maj 2010 och har sedan dess suttit häktad i väntan på rättegång.

Hetlevrad datanörd

Manning föddes i Crescent, Oklahoma den 17 december 1987. Vid 13 års ålder skilde sig föräldrarna och han flyttade med sin mamma till hennes hemstad i Wales. Av en klasskamrat beskrivs han som ”en hetlevrad och mobbad datanörd”. Han råkade ofta i diskussioner med elever och lärare som inte delade hans åsikter.
Efter skolan flyttade han tillbaka till USA. Innan han tog värvning arbetade han bland annat på ett dataföretag och i en musikaffär. Efter grundutbildningen i armén fortsatte han att utbilda sig till omvärldsanalytiker.
Genom en vän kom han i kontakt ett ”hacker community” vid ett universitet nära Boston och inspirerades av deras idéer om vikten av att informationen ska vara fri.

 

/wp-content/uploads/content/felaktigt-domd/bradley-manning/Bradley_Manning.jpg

Samvetskval

Under Mannings tid vid Hammer-basen kom han över material som han ansåg stred mot lagar vad gäller mänskliga rättigheter.
Enligt nyhetswebbplatsen Wired, skriver Manning till hackaren Adrian Lamo och frågar, ”hypotetisk fråga, om du hade fritt spelrum över klassificerade nätverk under lång tid … säg 8-9 månader … och du såg otroliga saker, hemska saker … saker som hör hemma i det offentliga rummet, och inte på någon server som lagras i ett mörkt rum i Washington DC … vad skulle du göra?”
Frågor som denna ska Manning ha brottats med. Han ville varken delta i eller dölja krigsförbrytelser. Han ska redan tidigare ha varit i diskussioner med sina överordnade om sådant som han ansåg vara orättvist och som stred mot reglerna. Dessa diskussioner ledde ingenvart och Manning blev beordrad att göra sitt jobb utan att ifrågasätta.
Lamo frågar Manning varför han inte säljer dokumenten till utlandet. Manning svarar ”informationen ska vara gratis och hör hemma i det offentliga rummet. En annan stat skulle bara dra nytta av den”.

 

/wp-content/uploads/content/felaktigt-domd/bradley-manning/Skarmavbild 2012-04-13 kl. 22.06.04.png

Anklagas för landsförräderi

Manning är anklagad på 22 punkter, inklusive ”Aiding the enemy by indirect means”, att bistå fienden. En fällande dom kan leda till döden. Åklagarna har dock inte begärt det strängaste straffet, dödsstraffet, utan yrkar livstids fängelse.
I december 2011 inleddes förhören som avgör om fallet ska upp i krigsrätt. Två månader senare togs beslutet att Manning ska åtalas för de påstådda brotten. Enligt de senaste förhandlingarna som hölls i mars i år har åklagaren yrkat på att rättegången skjuts upp till augusti. Då har Manning suttit fängslad i drygt två år.

Inte åtalade

De amerikanska soldaterna som avslöjas i det läckta videoklippet, är inte anklagade för något brott. Inte heller deras överordnade. Det är endast Manning som sitter fängslad i väntan på rättegång. Enligt både amerikansk och internationell rätt, har en soldat en plikt – inte ett val – att exponera krigsförbrytelser.
Förutom filmklippet läcktes även över en halv miljon rapporter bestående av krigsloggar, diplomatiska telegram och andra militära dokument som spreds av WikiLeaks under hösten 2010.

Isolerad på Quantico

Under nästan ett års tid hölls Manning fängslad under tortyrliknande förhållanden i det militära fängelset Quantico i Virginia. Han nekades träning och socialt umgänge. Fick inte ha några personliga föremål i isoleringscellen. På kvällen blev han fråntagen sina kläder och tvingades sova naken. På morgonen väntade uppställning och inspektion i cellen innan han kunde återfå sina kläder.
Han var klassad som högriskfånge, trots att han varken har någon våldsam bakgrund eller har brutit mot några regler i häktet. Detta innebar att han tvingades ha hand-och fotfängsel under alla besök. Eftersom han inte fick lämna cellen kunde han inte utföra något arbete. Han hölls under det så kallade ”Prevention of Injury”-reglementet (POI), trots att den militärpsykiatriker som var ansvarig för honom inte ansåg att det var nödvändigt. Fångar som hålls under POI utsätts för extremt hårda restriktioner och de kontrolleras av vakterna var femte minut och får inte sova annat än på bestämda tider.
Det har inte getts någon formell motivering till varför Manning tvingades sitta häktad med dessa restriktioner och advokaternas begäran om en förklaring har ignorerats.

Uttalande från Amnesty

Manning har inte fällts för något brott, men de amerikanska myndigheterna verkar använda alla tillgängliga medel för att straffa honom under tiden i häkte. Detta undergräver USA:s princip om antagande av oskuld. Vi anser att den behandling som Bradley Manning utsätts för är obefogat hård och omänsklig, säger Susan Lee, chef för Amnestys Amerikaavdelning.
Dessa förtryckande förhållanden bryter mot USA:s skyldigheter att behandla fångarna humant och med värdighet. Amnesty ifrågasätter också den långvariga isoleringen, som bevisligen kan orsaka psykiska funktionsnedsättningar och kan undergräva Mannings förmåga att försvara sig.

Allmänhetens stöd

En namninsamling hölls i april i fjol och över en halv miljon människor skrev under i protest om att USA:s president Barack Obama skulle bryta isoleringen av Manning. Även framstående amerikanska jurister som de båda professorerna i juridik, Bruce Ackerman vid Yale och Yochai Benkler vid Harvard, kritiserade i ett öppet brev till Vita Huset, villkoren för Mannings isolering.

På skrivelsen finns även namn som Laurence Tribe, professor vid Harvard som anses vara USA:s främsta inom konstitutionell rätt. Han har tidigare undervisat Obama inom det området och var en av de viktigaste anhängarna i presidentvalskampanjen 2008.
Fallet Manning väcker uppståndelse även internationellt. 2011 blev Manning en av de nominerade till Nobels fredspris. Likaså i år, enligt norska Nobelkommittén. Nyligen blev han även framröstad som People´s Choice Honoree vid en gala för mänskliga rättigheter i USA.

/wp-content/uploads/content/felaktigt-domd/bradley-manning/bradley-manning-war-crimes.jpg

Daniel Ellsberg

Andra välkända personer som engagerat sig i fallet är Daniel Ellsberg. Känd som den ”whistle blower” som läckte de så kallade Pentagondokumenten 1971, som visade de verkliga orsakerna till Vietnamkriget. Han anklagades på samma grunder som Manning och riskerade 100-årigt fängelsestraff. Åtalen mot Ellsberg lades ner efter att de amerikanska myndigheterna gjort grova intrång i hans privatliv under förundersökningsskedet.
– Jag var min tids Bradley Manning. Jag är stolt att säga det, om Manning gjorde vad han anklagas för, betraktar jag honom som en stor patriot som tjänar sitt land väl och han är min personliga hjälte, säger Ellsberg.

Flytt från Quantico

Delvis som svar på offentliga protester förflyttades Manning den 20 april 2011 från Quantico till ett annat militärfängelse, Fort Leavenworth i Kansas.
Enligt Mannings advokat David E Coombs som i maj besökte Fort Leavenworth har hans förhållanden förbättrats i och med flytten. Han är inte längre klassad som högriskfånge, utan har reducerats till säkerhetsklass medium.
Till skillnad från i Quantico, har Mannings cell ett fönster som släpper in dagsljus. Cellen som är drygt 7 kvm har ett skrivbord, en säng och en toalett. Inga kläder tas ifrån honom på natten och han får ha sina personliga saker i cellen. Han får umgås och äta tillsammans med de andra intagna samt vistas utomhus under ett par timmar om dagen. Han har även tillgång till gemensamma utrymmen som gym och bibliotek.

Ekonomisk hjälp

Hittills har Bradley Manning Support Network lyckas samla ihop över $200,000 till förmån för Mannings juridiska omkostnader, varav WikiLeaks har donerat drygt $15,000
Julian Assange har framfört några mycket viktiga och positiva saker om Bradley Manning,
”om Manning är skyldig till vad han anklagas för är han världens viktigaste samvetsfånge”,  säger Kevin Zeese, advokat och rådgivare i kommittén för Bradley Manning Support Network.
Manning är inte anklagad för att stjäla handlingar till fienden eller sälja dem till högstbjudande. Han är anklagad för att tillhandahålla handlingar till media genom WikiLeaks. Chattloggarna anger att detta gjordes för att driva debatten om USA:s utrikespolitik och för att avslöja brott och missgärningar av regeringstjänstemän.
Manning är ingen landsförrädare, någon som är ute efter att skada sitt land. Han är en man som vill lyfta fram orättvisor och på så sätt förbättra och få sitt land att leva upp till dess ideal, säger Kevin Zeese.
Han försökte göra oss till en ”mer perfekt union”, ett begrepp som fastställs i ingressen till den amerikanska konstitutionen.

Dömd på förhand

I ett videoklipp på nätet blir USA:s president Barack Obama tillfrågad om huruvida Manning gjorde exakt samma sak som Ellsberg tidigare gjort. Svaret blev ”Det är inte samma sak. Materialet som Ellsberg läckte klassificerades inte på samma sätt”.
Sant. Pentagondokumenten klassades ”top secret – sensitive”. Materialet som Manning läckt var på sin höjd ”secret”. Obama sade också att Manning bröt mot lagen. Det är uppenbarligen mycket opassande för presidenten att uttala sig på det viset före en rättegång där juryn kommer att bestå av hans militära underordnade. Han gav dem en riktad dom, menar Ellsberg.
Alla anklagelser mot Manning borde läggas ned. Inte bara för det uttalandet av presidenten, utan även för den statliga försummelsen under tiden han hölls isolerad på inhumant vis på Quantico.

Otillåtet läckage

Ellsberg var den första att åtalas för otillåtet läckage av sekretessbelagda uppgifter under ”espionage act”.
Frågan är, bröt jag verkligen mot lagen? Om Manning gjorde det, gjorde även jag det och vice versa, säger Ellsberg. Presidenten tror uppenbarligen det. De flesta människor håller nog med om det, att om vi gjorde det vi anklagades för – att läcka sanningsenlig, hemligstämplad information till allmänheten, så har en lag brutits. Men det är fel. I själva verket är den rättliga situationen i detta fall mycket osäker. Det är långt ifrån klart att en lag brutits. I USA finns ingen sådan officiell lag, så kallad ”secrets-act” som kriminaliserar övergång av sekretessbelagda uppgifter utan tillstånd.

Krigsrätt

Höga befäl inom den amerikanska armén dömer Manning innan frågan avgjorts i krigsrätt. Först ut var presidenten. Nyligen gjorde även generalen Martin Dempsey ett uttalande där han återger president Obamas ord, att Manning bröt mot lagen. Som ordförande i Joint Chiefs of Staff är Martin Dempsey den högst rankade officeraren i USA och militär rådgivare åt presidenten. Kommentaren publicerades i Stars and Stripes, som är den officiella tidningen från amerikanska Försvarsdepartementet.
Frågan som väcks efter dessa uttalanden är, hur ska Bradley Manning kunna få en rättvis rättegång?
Som landets president är Obama även högsta befälhavare inom det militära. Manning kommer att ställas inför en jury av officerare i en militär domstol där alla inblandade följer befälhavarens order. Hur ska dessa män gå emot sin befälhavare? Manning har redan torterats i isoleringscell under nästan ett års tid. Som om han redan var dömd på förhand. Det verkar som om militären gör allt de kan för att få juryn att förstå att deras karriärer är över om de inte finner Manning skyldig, menar Kevin Zeese, när Para§raf når honom.

 

Enhanced by Zemanta

Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.